AnnonsIca Malmborgs

Närproducerade ägg med en smak av Skåne

Gott, klimatsmart och nyttigt. Ägg är ett livsmedel som ligger helt rätt i tiden. Inte minst om du handlar på ICA Malmborgs, som tillsammans med Kronägg inriktar sig på skånska ägg för att lyfta värdet av det lokala.

ICA Malmborgs har sedan två år tillbaka, i samarbete med Kronägg, tagit fram sina egna äggförpackningar för frigående och ekologiska ägg från skånska gårdar.

– Vår målsättning framåt är att endast sälja ägg från Skåne, säger Mats Lundin, köpman på ICA Kvantum Malmborgs Erikslust. Tillsammans med Kronägg har vi tagit fram ett koncept där Malmborgsbutikerna endast får ägg som har producerats på utvalda gårdar i Skåne. De säljs i specialdesignade kartonger med vår logga på.

De sex Malmborgsbutikerna i Malmö och Lund har gott rykte och är kända för att gynna skånska producenter. Malmborgsstämpeln fungerar som en slags kvalitetsgaranti.

– Våra kunder litar på ICA Malmborgs och vet att vi inte skulle sätta vårt namn på en vara om den inte levde upp till våra höga krav. Ägg är en viktig varugrupp som har växt enormt de senaste åren, bland annat på grund av att många väljer bort kött som proteinkälla. Kunderna har fått upp ögonen för skånska ägg och försäljningen av Kronäggs ägg har ökat sedan vi införde det nya konceptet i butikerna. Det är känslan av att äta riktigt bra och lokal mat som lockar, säger Mats Lundin.

Ägget är ett naturligt multivitaminpiller och är fullproppat med proteiner och andra nyttighet. Med ett par undantag innehåller ägg det mesta kroppen behöver för att fungera normalt.

Mats Lundin, köpman på ICA Kvantum Malmborgs Erikslust.

– Ägg är världens bästa livsmedel, menar Mats Lundin. Det innehåller massor av olika vitaminer och mineraler och har ett högt proteininnehåll. Dessutom är det gott med ägg och det går att variera i det oändliga. Man kan koka, steka, dricka eller pochera ägg samt använda dem till en mängd olika söta och salta bakverk.

En höna värper sitt första ägg när hon är runt 20 veckor gammal och lägger därefter i genomsnitt 300 ägg per år. Det tar ungefär ett dygn för ett ägg att bildas. Äggets storlek beror på ras och hönans ålder. Unga hönor värper små ägg och äldre hönor värper större ägg.

– Jag skulle önska att alla ägg var ekologiska och lokalproducerade, säger Mats Lundin. Det är absolut det bästa för både hönan och miljön. I Sverige produceras de flesta ekologiska ägg i enlighet med KRAVs regler. Det innebär bland annat att hönorna har en större yta att röra sig på. De äter ekologiskt odlat spannmål och har tillgång till rotfrukter och hö att picka i som tidsfördriv.

Dessutom får de vara ute och sprätta omkring i gräset och gräva efter mask

– Näst bäst är ägg från frigående höns. De har också tillgång till ströyta där de kan sprätta och bada. Hönsen har bon och sittpinnar, men äter konventionellt foder.

Äggen anländer till Kronäggs packeri i Perstorp med lastbil direkt från gårdar runtom i Skåne. Där skannas de in i lagerstyrningssystemet. Därefter sorteras äggen, tvättas, desinficeras och får en stämpel med en kod som gör det möjligt att spåra ägget tillbaka till producenten. Koden visar också om det är ekologiskt eller kommer från frigående hönor utomhus eller inomhus. Den rosa checken på ägget står för certifierad svensk äggkvalitet. Den garanterar att hanteringen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet.

– Samarbetet mellan ICA Malmborgs och Kronägg har varit mycket lyckat. Vi har samma målsättning när det gäller hållbarhet, djuromsorg och kvalitet. Kronägg har varit mycket lyhörda och verkligen tagit till sig önskemålen från Malmborgsbutikerna och våra kunder. Vi hoppas att det kommer att inspirera till fler liknande samarbeten med andra leverantörer, avslutar Mats Lundin.

Titta efter Kronäggs produkter som är märkta med ’Lokalt från Skåne’; ICA Malmborgs egen märkning för lokalproducerade varor. Kartongerna är även stämplade med Kronäggs klimatsymbol, så om du väljer dessa stödjer du dessutom projekt inom bevarande av regnskog, hållbart skogsbruk samt grön energiväxling. Under hösten lanseras nya helgröna förpackningar till ekologiska ägg för att göra skillnaden mellan ekologiska ägg, och ägg från frigående hönor inomhus, tydligare för kunden.

Fakta

Näringsinnehåll Ägg

Ägg är naturligt rikt på: vitamin A, vitamin B12, vitamin B2, biotin, vitamin D, vitamin E, pantetoesyra.
Ägg är en källa till: klorid, fosfor, jod, niacin och vitamin A.
Varje ägg innehåller också 6-8 g proteiner, vilket ger en hög mättnadskänsla.

Vanliga frågor om ägg:

Hur många ägg kan jag äta?

Du kan äta så många ägg du vill, förutsatt att du är en frisk person som äter en sund och varierande kost i övrigt. Om inte din läkare har gett dig andra rekommendationer gällande kosten, kan du tryggt äta 1-2 ägg om dagen. För personer med diabetes kan det dock vara bra att begränsa intaget. 

Hur vet jag om ett ägg är färskt?

Om du knäcker ägget ska ett färskt ägg ha en lång och böjd äggula. Vitan är uppdelad i två lager, ett tjockt lager nära äggulan och ett tunt lager längst bort. Ett skämt ägg luktar illa. Du kan också kontrollera om ett ägg är färskt genom att lägga det okokt i en skål med vatten. Ett färskt ägg sjunker till botten. Om ägget är gammalt flyter det upp till ytan.

Vad är äggens hållbarhet?

I EU har man beslutat att äggets bäst före datum är 28 dagar efter att det läggs i ladan. Många andra länder arbetar med fyra månaders hållbarhet. Om du förvarar äggen i kylskåp med den spetsiga sidan ner, håller de sig färska i minst två månader.

Varför ska jag välja svenska ägg?

Sverige har världens strängaste djurskyddslagar, som bygger på att djuren i så stor utsträckning som möjligt ska kunna få utlopp för sina naturliga beteenden. Svenska ägg är salmonellafria. Fodret till svenska höns är även fria från antibiotika, hormoner, syntetiska färgämnen och innehåller inte heller GMO. Svensk äggproduktion bidrar till öppna landskap eftersom svenska höns får foder som till största del består av svenskodlat spannmål. Genom att välja svenska ägg bidrar du alltså till att skapa lokala arbetstillfällen, vilket är en förutsättning för en levande landsbygd.

Vad är skillnaden mellan vita och bruna ägg?

Ägg kan ha många olika färger, men de vanligaste är vita och bruna ägg. I Sverige är cirka 90% av äggen vita. Det är färgen på hönans örsnibb som avgör vilken färg äggen hon lägger har. En höna med vita örsnibbar lägger i regel vita ägg. En höna med rödaktiga örsnibbar lägger bruna ägg. Färgen på ägget påverkar inte smak och näringsvärde.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan