Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionLund

Aktuella frågor
”Centraliseringen till Stockholm måste upphöra.”

Att Luftfartsverket vill se över sin verksamhet kan tyckas som en mindre sak, men det som är på gång har stor påverkan på vår region. Det skriver Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund, och Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande i Svedala.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med tanke på Malmö Airports strategiska geografiska läge, närmare till Berlin och Hamburg än Stockholm, och möjligheterna det innebär borde det snarare vara tvärtom – fler statliga verksamheter bör förläggas till Skåne, skriver artikelförfattarna.

Annons

Luftfartsverket undersöker möjligheten att centralisera flygledningscentralen på Malmö Airport, Sturup, till Arlanda. Det kan påverka huvuddelen av flygplatsens 300 anställda.

Luftfartsverket motiverar förändringen med att verksamheten behöver konsolideras. På Malmö Airport handlar det om eventuella neddragningar när gäller sådant som flygledning, färdplanering, vädertjänster och radiokommunikation. De anställda på Sturup fick beskedet för ett par veckor sedan.

Att Luftfartsverket vill se över sin verksamhet kan tyckas som en mindre sak, men det som är på gång är djupt oroväckande och något som har stor påverkan på vår region, sydvästra Skåne, och våra respektive kommuner, Lund och Svedala.

Annons

Det är anmärkningsvärt att ett statligt verk som Luftfartsverket genomför en centralisering av detta slag och flyttar ännu mer verksamhet till Stockholmsregionen. Med tanke på Malmö Airports strategiska geografiska läge, närmare till både Berlin och Hamburg än Stockholm, och möjligheterna det innebär borde det snarare vara tvärtom - fler statliga verksamheter bör förläggas till Skåne.

Annons

De tjänster Luftfartsverket planerar att ta bort från Malmö Airport är dessutom nyckelfunktioner och högkvalificerade. När sådana jobb inte längre kan erbjudas i en av Sveriges viktigaste tillväxtregioner tappar hela det geografiska området i konkurrenskraft, skattekraft och attraktivitet. Det ensidiga Stockholmsperspektivet går också stick i stäv med regeringens och rikdagens ambitioner att utlokalisera verksamheter utanför huvudstaden för att hela landet ska leva.

Vi arbetar också med att öka våra kommuners krisberedskap och frågar oss därför hur en centralisering av flygledningsfunktioner står sig vid en större samhällskris med betydligt färre reservflygplatser än idag. Vad innebär en neddragning på Malmö Airport i ett totalförsvarsperspektiv?

Vi har begärt att få mer information om den planerade neddragningen på nästa sammanträde med flygrådet för Malmö Airport. Där ingår representanter från kommuner, näringslivet, regionen, universitetsvärlden och staten via Swedavia. Vi har även skrivit till Luftfartsverkets koncernledning, styrelse och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att planerna på att centralisera flygledningen till Stockholm måste skrinläggas.

Annons

Såväl regeringen som statliga myndigheter bör fokusera på att utveckla verksamheter i Skåne istället för att avveckla dem.

Annons

Centraliseringen till Stockholm måste upphöra.

SKRIBENTERNA

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande i Svedala.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy