Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Musikfestivalerna i Malmö krockar nästa vår: ”Olyckligt”

Nya South Ocean Festivals intåg i Malmö skapar en festivalkrock. För samma dag ska Malmö Rock Festival arrangeras.

– Vi kommer bägge att förlora publik på den här krocken, säger Micko Twedberg från Malmö Rock Festival.

Men alla är inte överens om att de två festivalerna konkurrerar med varandra.

Hardcore Superstar var ett av banden som spelade på Malmö Rock Festival 2019. Foto: Evelina Kramsu

Annons

Den 8 september fick Micko Twedberg ett sms med en länk till en artikel i Sydsvenskan. Där stod att en ny rockfestival skulle satsa i Malmö och att kommunstyrelsen skulle bevilja 2,25 miljoner i stöd och förlustgaranti. Första festivaldatumet: 28 maj 2022.

– Det kan inte vara sant, tänkte jag. Malmö är ju inte stort nog för att man ska kunna köra två liknande festivaler samma dag, säger Micko Twedberg.

Sedan 2015 har föreningen Malmö Rock Stage, som Micko Twedberg är ordförande för, arrangerat konserter på Malmöfestivalen. Och 2019 tog de steget till att anordna den egna hårdrocksfestivalen Malmö Rock Festival i Folkets Park. Första året hade de 994 besökare på plats för att se bland andra Lok, Hardcore Superstar och Evergrey.

Annons

Annons

Sedan dess har pandemin tvingat dem att ställa in festivalen två år i rad. Den 18 februari i år gick Malmö Rock Festival ut med nyheten att 2021 års festival inte blir av, men att de hade satt ett datum för sin andra festival: den 28 maj 2022. Planen var att utveckla festivalen och publikmålet var satt på 4 500 besökare.

Men nu ska de konkurrera med South Ocean Festival som ska arrangeras samma dag vid Sibbarp och med ett publikmål på 15 000 besökare första året. Micko Twedberg ser hur detta riskerar hela deras festivalekonomi.

Han har haft kontakt med South Ocean Festivals grundare Simon Andersson.

– Jag sade att det här är ju inte bra för någon av oss. Vi kommer bägge att förlora publik på den här krocken. Men jag fick svaret att ”ja, det krockar alltid med något”, säger Micko Twedberg.

Ett svar som Simon Andersson levererar även till Sydsvenskan.

– Det är klart att det är olyckligt, men vi bestämde oss för den här helgen för flera år sedan, säger Simon Andersson.

Kände ni till att Malmö Rock Festival låg den här helgen?

– Nej, vi hade inte koll på att de fanns, säger Simon Andersson.

Simon Andersson och en skiss över South Ocean Festivals festivalområde på Sibbarp.

Skulle det vara möjligt för er att flytta festivalen?

– Jag kan inte förklara alla anledningar till varför vi valt det här datumet, men det handlar absolut inte om att vi är ute efter att jävlas med någon eller konkurrera ut någon, säger Simon Andersson.

Annons

Inte heller Malmö Rock Festival är intresserade av att flytta på festivalen tidsmässigt.

– Idén med festivalen har varit att inviga festivalsommaren genom att köra sista helgen i maj. Så tänkte vi göra även nästa år och har bokat Folkets park och har flera band på gång till det just datumet. Vi har pratat om att flytta festivalen ett dygn och köra på fredagen istället och köra ett samarbete med South Ocean Festival, men jag har inte fått någon återkoppling från dem om det så nu har vi avskrivit de planerna, säger Micko Twedberg.

Annons

Det tycker Caroline Lundholm, chef för Malmö stads besöksanläggningar, är olyckligt. Bland besöksanläggningarna hon ansvarar för ingår Folkets park där ena festivalen ska arrangeras. Hon hade gärna sett ett samarbete mellan de två festivalerna, men hon erkänner också att hon aldrig tänkte tanken på att de här festivalerna skulle krocka med varann. För de är för olika.

– Vi hade vårt första samtal med South Ocean Festival i november 2019 och de pratade om 60 procent tillresta besökare och exemplifierade med artister som Robyn, Coldplay och Bryan Adams. För mig andades det mer Way Out West och skulle inte krocka med en nischad metalfestival i Folkets park, säger Caroline Lundholm.

Pandemin har gjort att det är ett högt tryck på alla scener nu när alla vill komma ut och spela.

– Det kommer att vara många krockar under 2022. South Ocean Festival anser att de konkurrerar med de större festivalerna i Sverige, så då ska vi kolla mer på när Lollapalooza, Way Out West och annat arrangeras. Det är klart att vi önskar att vi hade fler veckoslut mellan maj och september nästa år, men det har vi inte, säger Caroline Lundholm.

Annons

Kommer då festivalerna att krocka musikmässigt? Det är än så länge svårt för Micko Twedberg att veta, då South Ocean Festival inte avslöjat något om musikprogrammet.

– Men när jag pratade med arrangören hänvisade han till att han inte ville att festivalen skulle krocka med Sweden Rock Festival veckan efter. Och ser man Sweden Rock som en konkurrent då har vi ju samma målgrupp. Det känns konstigt att ta samma datum och med hjälp av skattemedel konkurrera ut en ideell förening som satsar egna pengar, säger Micko Twedberg.

Micko Twedberg inför festivalen 2019.

Bild: Jonas Gillberg

Annons

Caroline Lundholm köper inte det argumentet.

– Malmö Rock Festival är en superintressant nischad festival som arrangeras i Folkets park, men de får hyra till ett förmånligt pris där den stora scenen, scentekniken, sophantering och massa annat ingår. Det finns inte heller något som hindrar Malmö Rock Festival från att själva ansöka om stöd, men det har de inte gjort, säger Caroline Lundholm.

– Pengarna som kommunstyrelsen beviljat South Ocean Festival handlar ju dels om 500 000 som går till fastighets- och gatukontoret för kostnader som festivalen innebär och de andra 1,75 miljoner är en förlustgaranti som betalas ut om de lever upp till det de har presenterat i sin ansökan, haft vissa kostnader och ändå inte uppnår sitt publikmål, säger Erland Weerasinghe, chef för arrangemangsenheten på fastighets- och gatukontoret.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy