Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

New York-paret hittade hem i Malmö – nu öppnar de sin drömbutik

De hamnade i Malmö av en slump och blev förälskade i stan och Malmöborna. Nu har de lämnat livet i New York för att bosätta sig högst upp i Turning Torso. I helgen öppnar Mikkel Brøgger och Shane Hudson butiken de alltid drömt om.

Mikkel Brøgger och Shane Hudson kommer på lördagen att inviga butiken de drömt om i tjugo år. Men att det skulle bli i Malmö trodde de inte för ett år sedan.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Det är som en feelgoodfilm av Nancy Meyers eller Nora Ephron. En sådan där film som får alla att bli varma i hjärtat. Men den här utspelar sig i Malmö. Fast inte till en början.

”Filmens” handling:

Den prisade danska smyckesdesignern Mikkel Brøgger flyttar till New York för karriärens skull. Där träffar han Shane Hudson som arbetar i teatervärlden och de två männen blir förälskade. När de en dag åker ut till ön Nantucket utanför New York vandrar de in på Bon-Ton Fishmarket, en gammal fiskaffär som gjorts om till en butik för gamla prylar. Eftersom bägge två närt en dröm om att en dag ha en egen butik börjar de från den här dagen skämta om att ”en dag ska vi ha vårt eget Bon-Ton”.

Annons

Men så drabbar pandemin världen. Allt ställs på ända och när Mikkel Brøgger får ett jobberbjudande från ett skandinaviskt smyckesföretag ser han chansen att komma närmare sin 95-åriga farfar som bor kvar i Danmark.

Annons

– Jag skulle jobba i Köpenhamn, Stockholm och Paris, så jag såg Malmö som ett sorts kryphål där jag kunde vara mittemellan allt och resa mellan dessa städer, berättar Mikkel Brøgger.

Men vad han och Shane Hudson inte räknar med är hur förälskade de ska bli igen. Denna gång i en stad.

– Vi trodde att detta med Malmö bara var något tillfälligt. Men vi blev helt galet kära i staden. I parkerna, havet, maten och framför allt folket. Vi har fyra hundar och Malmö är en väldigt hundvänlig stad, säger Shane Hudson.

Den 31 december 2020 flyttar de in i översta bostadsvåningen i Turning Torso. Därifrån har de den bästa utsikten över sin nya favoritstad. Mikkel Brøgger fortsätter arbeta i smyckesbranschen och Shane Hudson pendlar fram och tillbaka till New York för att arbeta med marknadsföring och ekonomi inom teatervärlden.

Samtidigt säljer Mikkel Brøgger sina egna smycken på olika butiker i bland annat London och Paris. Men drömmen är ju att ha en egen butik. Så han börjar kolla runt i Malmö efter bra lägen. I mitten av juli i år visar en fastighetsmäklare honom en lokal på Kalendegatan i Malmö och då händer något.

– För oss var detta del av en treårsplan. Det skulle inte hända nu. Men den här lokalen var perfekt. Jag ville göra det nu och till 100 procent, säger Mikkel Brøgger.

– Plötsligt var vårt interna skämt om att ha eget Bon-Ton inte längre ett skämt. Det var verklighet, säger Shane Hudson.

– Så jag sade upp mig från mitt jobb. För tre veckor sedan fick vi nycklarna och nu är det dags, säger Mikkel Brøgger.

Annons

Annons

Mikkel Brøgger och Shane Hudson startar nu Bon-Ton Goods på Kalendegatan. Men vad betyder Bon-Ton? ”Det är från början ett franskt uttryck som betyder ’njut av livet’. Men om du ser tv-serien ’Bridgerton’ så hör du dem prata om det som ’det fina folket’. I Louisiana i USA betyder det typ ’let the good times roll’. Men i vår tolkning så handlar det om att njuta av det fina som livet har att erbjuda”, säger Shane Hudson.

Bild: Peter Frennesson

På lördag invigs butiken Bon-Ton Goods på Kalendegatan.

– Det här ska vara ett hem för riktigt bra hantverk. I alla år har jag jobbat för företag som har satt en stolthet i att skapa kvalitet. Så jag hörde av mig till alla dessa designers och konstnärer som jag har arbetat med de gångna tjugo åren och de flesta av dem vill vara med på den här resan, berättar Mikkel Brøgger.

Det är allt från franska stearinljus skapade av Ludvig XIV:s hovleverantör till fat från en bohuslänsk keramiker till handblåsta franska glas till danska målningar.

– Vi vill att det ska vara en blandning av nytt och gammalt. Det är inte en second hand-butik, men om du letar efter föremål med en viss patina så har vi vintage-saker också, säger Mikkel Brøgger.

– Jag brukar tänka att även de nya hantverken vi säljer kommer att bli vintage, eftersom det är saker man kommer att vilja bära med sig genom livet, säger Shane Hudson.

Han är noga med att det är Mikkels butik och att han bara är ett enkelt affärsbiträde som hjälper till lite med ekonomin. Shane Hudson har nämligen teaterjobben kvar och pendlar fortfarande fram och tillbaka till New York, medan Mikkel ska sköta butiken på 100 procent.

Mikkel Brøgger har ett stort intresse för heminredning. Och i pandemitider har han sett hur många inrett sina små zoom-hörnor där de har digitala möten. "Man har skapat sin lilla hörna där man trivs och jag vill gärna hjälpa till att göra den hörnan ännu mer mysig, för många av oss kommer att fortsätta jobba på distans", säger Mikkel Brøgger.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Trots att de bara har bott i Malmö i tio månader har de studerat stadens historia och framtid. De vet mer om historiska byggnader i Malmö än många Malmöbor och de läser gärna på om framtiden i Nyhamnen. Men de är fortfarande nyinflyttade.

Annons

– Varje gång vi är ute och går så kommer vi runt ett nytt hörn och upptäcker något fantastiskt. Häromdagen var det alla Carl Milles-statyer, säger Mikkel Brøgger.

Hur tänker ni kring Malmö och framtiden?

– Vi är här för att stanna, säger Shane Hudson.

– Ja. Jag fyllde precis 40 och Shane har fyllt…

– 27! avbryter Shane Hudson och tillägger ”det här kommer ju att komma i tidningen, honey!”

– Haha, vi är i fyrtioårsåldern bägge två och vi tänker att det här är vår bas från och med nu. Det känns fint, säger Mikkel Brøgger.

Fakta

5 favoriter i Malmö

1. Parkerna. ”Vi älskar Slottsparken och hur det gamla blandas med nytt. Men också Pildammsparken med den fantastiska Margaretapaviljongen", säger Mikkel Brøgger.

2. Vattnet. ”Västra hamnen är så vackert och man kan hoppa i vattnet när som helst. Eftersom vi bara bott här sedan i vintras blev vi överraskade i somras när det plötsligt blev fullt av folk överallt", säger Shane Hudson.

3. Maten. ”I början bestod min pendling av att jag gick fram och tillbaka mellan S:t Jakobs stenugnsbageri och hemmet. Fantastiskt bröd, men det finns så många fantastiska matställen här", säger Mikkel Brøgger.

4. Butikerna. ”Vi har hängt så mycket på Grandpa och AB Småland att vi nu börjat gå ut med deras personal", säger Shane Hudson.

5. Människorna. ”Folk säger att det är svårt att träffa nya vänner i Sverige, men så är det inte. Alla är så välkomnande. En av våra första kunder berättade hur mycket hon älskade vår butik och sedan kom hon tillbaka en timme senare för att ge oss blommor. Det är Malmö för oss", säger Mikkel Brøgger.

Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Instagram.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy