Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vandalisering på lekplatser

Ännu en lekplatsbrand: ”Det som händer är för jävligt”

Strax efter klockan fyra på måndagsmorgonen kom larmet. Elden var lös i en lekplats – igen. Den här gången hade en hoppställning börjat brinna i Mellanhedsparken.

– Det börjar bli rutin, säger Jörg Albrecht som började arbetsveckan med att spärra av ännu en lekplats.

Fredrik Lindahl, Cornelia Mikaelsson och Erika Oldberg

Text

Branden på Mellanheden är den senaste i raden av bränder på lekplatser i Malmö.

Bild: Cornelia Mikaelsson

Annons

På en kvart var räddningstjänsten framme och i full färd med släckningsarbetet.

En enhet arbetade med att slå ner lågorna och hindra elden från att sprida sig och kunde lämna platsen efter en halvtimme.

Dagen efter är avspärrningsbanden kvar kring den förkolnade klätterställningen.

Jörg Albrecht, anläggare på Malmö stads underhållsgrupp, spärrar av runt lekplatsen tillsammans med sina kollegor. Därefter ska de montera ner de skadade lekredskapen.

– Vi kanske kan spara rören. Övre delen är bara tändstickor. Det som händer är för jävligt. Jag åkte ut på samma jobb förra veckan. Det börjar bli rutin, säger han.

Jörg Albrecht har tagit hand om flera lekplatser som har brandhärjats.

Bild: Cornelia Mikaelsson

Annons

Annons

Förbipasserande är också frustrerade även om de inte är särskilt överraskade.

Bertil och Birgitta Ring bor bara ett par hundra meter bort och har undrat om deras lekplats står näst på tur. – Bara för ett tag sedan brann det i några bilar. Det brann också i en lekplats i närheten. Det känns inte alls bra, säger Birgitta. Deras barnbarn kommer snart på besök och därför känns det extra tråkigt att det inte längre finns någon lekplats att gå till. – Jag tänker också på alla andra barn som bor här, säger Birgitta.

Bild: Cornelia Mikaelsson

Lars Johansson, enhetschef för park och gatumiljö, delar frustrationen. Han säger att det var tungt att vakna upp till nyheten om att det brunnit i ännu en lekplats.

– Jag har jobbat ganska länge i Malmö stad och aldrig upplevt att det brunnit såhär frekvent. Det är en jättetråkig utveckling. Det är barn som förlorar sin möjlighet att leka i närområdet.

Branden i Mellanhedparken är den senaste i raden av flera lekplatsbränder i Malmö.

För drygt en vecka sedan brann en klätterställning i lekplatsen i Videdal (för andra gången sedan i somras) och dessförinnan brann även en lekplats i Kulladal. Totalt säger Lars Johansson att det varit sex mer omfattande bränder sedan maj i år.

– Det har varit både större och mindre bränder. Vi har haft större bränder på Bondgårdslekplatsen, Rosengårdsfältet östra, Teaterlekplatsen, Sollekplatsen, Kullavånglekplatsen och nu senast på Mellanheden. Utöver det var det en mindre brand vid vattenlekplatsen inatt.

Arbetet med att återställa lekplatserna pågår redan för fullt och han hade därför hoppats på ett andrum.

– Det är både tids- och resurskrävande. Av de lekplatser som drabbats av större bränder är vi bara klara med en. Det brann på Rosengårdsfältet östra i maj och den var klar i september. Arbetet är rätt omfattande. Sollekplatsen är nog inte klar förrän fram mot vårkanten och teaterlekplatsen vid nyår.

Annons

Bild: Cornelia Mikaelsson

Annons

Lars Johansson vill inte uttala sig om exakta belopp men säger att återskapandet av en lekplats kan kosta allt från 50 000 kronor till flera miljoner kronor.

– Lekplatser är ofta dyra. De kräver mycket säkerhet. Vi har en försäkring, men det kommer också med en självrisk.

Vad som kommer att hända med Mellanheden är fortfarande oklart.

– Det hände under natten. Vi har inte hunnit prata om hur vi ska återskapa den. Om det är en relativt ny lekplats är det lätt att beställa en ny från katalogen. Annars måste vi titta på gamla be våra landskapsarkitekter ta fram en ny modell, säger Lars Johansson.

Arbetar ni något i förebyggande syfte?

– Det är väl i sådana fall att titta på material som är mer tåliga för bränder. Sedan tittar vi också på renhållning för att undvika brandfarligt skräp.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand. Än så länge finns ingen misstänkt gärningsperson för någon av bränderna vid lekplatser i stan, berättar Erik Jansåker, chef för polisens lokalpolisområde söder i Malmö.

Varför inte?

– Ja, det är en bra fråga. Det sker ju på många olika platser på de hundratals olika lekplatserna runtom i stan. Så det är lite svårt att veta var det ska ske. Men vi följer de här händelserna så klart och vi har järnkoll på det som sker för att se om det blir något tydligt mönster i det hela, säger han.

Annons

I nuläget ser polisen inte något sådant mönster, men menar dock att det rör sig om en utstuderad gärningsperson eller gärningspersoner – och inte barn som busar.

– Det är vår bedömning eftersom det har varit såpass många och kraftiga bränder, säger Erik Jansåker.

– Målet är att göra mer åtgärder än vad vi normalt gör vid "enklare brott", med tekniska undersökningar och att titta på kameror som är aktuella kring de här platserna.

Annons

Bränder på lekplatser i stan är också återkommande uppe till diskussion när polisen har samverkansmöten med Malmö stad.

Andreas Schönström (S) har tidigare sagt att om polisen vill sätta upp kameror så kommer kommunen underlätta genom att exempelvis röja buska och ordna belysning. Vill polisen sätta upp kameror?

– Om vi behöver sätta upp någon kamera, där vi har information som gör att det är tydligt att det sker på något särskilt ställe, då gör vi det. Men i nuläget har vi inte satt några kameror på lekplatser av de skälen att det sker runtom i stan, det är olika dagar och tidpunkter.

Vad ska till för att stoppa de här bränderna?

– Ja, man ska alltid värdera vad som är möjligt, att beskära växtlighet runtomkring, och vad som är möjligt att belysa, säger han.

Annons

Brandkåren från Hylliestationen larmades vid 04.05 till en brinnande lekplats i Mellanhedsparken vid Övedsgatan. Foto: Patrick Persson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy