AnnonsHSB Malmö

Bli sambo med HSB i din första bostadsrätt

Många unga vill köpa en bostad och komma in på bostadsmarknaden. Höga priser, bolånetak och amorteringskrav försvårar. Nu kan du köpa en helt ny bostadsrätt ihop med HSB – som då står för halva köpesumman. "Vi vill underlätta för unga", säger Michael Carlsson, vd för HSB Malmö.

Arkitektskiss över lägenheterna som planeras i Kalkbrottet. FOTO: HSB MALMÖ

HSB Dela heter konceptet som nu lanseras även i Skåne efter att dragit i gång i Göteborg tidigare i år. Under hösten startar försäljningen av bostadsrätter när HSB Malmö bygger nytt i både Hököpinge och vid Kalkbrottet i Limhamn.

Tanken med HSB Dela är att HSB går in som medfinansiär med 50 procent och den boende betalar månadsavgift och sina egna övriga kostnader.

–Många fler unga skulle behöva äga sin bostad, eftersom det över tid ger ett betydligt billigare boende. Sedan kan man diskutera bästa tiden att ge sig in på marknaden eftersom det alltid finns upp- och nedgångar. Men tar man inte steget finns heller ingen möjlighet till en boendekarriär, säger Michael Carlsson.

Michael Carlsson är vd för HSB Malmö. FOTO: HSB MALMÖ

Han är kritisk till att så lite görs från politiskt håll.

–Det har inte funnits någon bostadspolitik för de unga på väldigt länge. Bolånetak och amorteringskrav gör det ännu svårare. Därför hoppas vi att HSB Dela gör det lättare att ta beslut om att våga köpa en bostadsrätt.

HSB bygger nytt i både Limhamn och Hököpinge

I Hököpinge planeras totalt 32 nya lägenheter, varav fyra stycken tvåor kommer att upplåtas för HSB Dela. Vid Kalkbrottet i Limhamn upplåts totalt åtta av de 75 nyproducerade lägenheterna till Dela. Även där är det tvårummare med kök.

Priserna är inte satta än, men intresseanmälan ligger ute och inflyttningen beräknas under 2023 för Hököpinge, vars namn blir HSB brf Sockerpärlan. Föreningen i Kalkbrottet kommer att heta HSB brf Kalk, och inflyttningen där planeras under 2024.

Utsikt över Kalkbrottet där HSB Malmö bygger nya lägenheter. FOTO: HSB MALMÖ

För att få köpa en lägenhet genom HSB Dela måste köparen vara mellan 18 och 29 år samt ha bosparat inom HSB, ju längre desto bättre eftersom antalet bosparpoäng räknas om spekulanterna är fler än lägenheterna. Den som köper en lägenhet genom HSB Dela har därefter tio år på sig att köpa loss lägenheten från HSB eller sälja den. (Läs mer i faktarutan eller länken nedan).

"Min chans att komma in på bostadsmarknaden"

Webbutvecklaren Taner Yavuz flyttade in i en HSB Dela-lägenhet i Göteborg i mitten av februari i år. Den helt nybyggda tvåan med balkong ligger på Lindholmen och varje morgon tar han länstrafikens båt Älvsnabben över älven till jobbet inne i city.

–Jag hade inte sparat ihop tillräckligt för att kunna köpa en lägenhet helt själv, så när möjligheten dök upp såg jag min chans att komma in på bostadsmarknaden.

Han bodde tidigare i en HSB-hyresrätt och hade en hel del bospar-poäng.

Taner Yavuz köpte en HSB Dela-lägenhet i Göteborg tidigare i år. FOTO: PRIVAT

–Men jag hade inte riktigt till insatsen, men jag gav mig sjutton på att jobba ihop pengarna till min del av insatsen och det gjorde jag. Det tog drygt ett år.

Från lägenheten har han härlig kvällssol och han har gjort en del egna tillval i inredningen.

–Jag valde lite andra kökshandtag och inbyggd kyl och frys, till exempel.

Planen är att bo kvar i några år och sedan sälja.

-Då hoppas jag att marknaden gått upp så att vinsten blir tillräcklig för att kunna köpa något annat.

Hököpinge är lantligt och lugnt men har bra kommunikationer mot Vellinge och Malmö. Regionbuss 150 mot Malmö (via Hyllie) stannar helt intill de nya lägenheterna. FOTO: HSB MALMÖ

Bra kommunikationer är a och o

Att unga värdesätter smidiga kommunikationer har hela tiden funnits med i beräkningen, säger Michael Carlsson på HSB Malmö.

–Kalkbrottet har bra kommunikationer till Hyllie för den som vill vidare med tåg, eller in till centrala Malmö. Hököpinge är bara en kort cykeltur från Vellinge centrum, säger Michael Carlsson.

Han lovar dessutom att det kommer fler HSB Dela-lägenheter inom kort, nästa omgång blir inne i Malmö.

–Ja, behovet är enormt, det krävs absolut mer. Näst på tur är Ellstorp nära Värnhem, där vi också ska bygga nytt. Det är ett väldigt bra läge för unga, tänker vi.

Vilken var din första lägenhet?

–Jag bodde en tid i en hyreslägenhet i Halmstad men redan 1987 köpte jag en bostadsrätt i HSB bostadsrättsföreningen Skogsmården i Limhamn, och den äger jag faktiskt än!

Här kan du läsa mer om HSB Dela och här hittar du mer om HSB Bospar.

Fakta

Så här funkar HSB Dela:

HSB Dela riktar sig till unga vuxna mellan 18 och 29 år. HSB går in som delägare i bostadsköpet med 50 procent.
Köparen tecknar ett tioårigt samägandeavtal med HSB utöver den vanliga köpprocessen. När som helst efter köpet kan bostadsrätten säljas. Då säljs också HSBs andel.
Tidigast fem år efter tillträdet kan köparen ansöka om att köpa ut HSB och senast tio år efter tillträdet ska den unga vuxna ha köpt hela bostadsrätten eller ha sålt den vidare på marknaden.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy