Annons

Annons

Annons

Malmö

Ny studie: Diabetes ökar kraftigt i Malmö

På åtta år har antalet fall av diabetes typ 2 fördubblats i Malmö, enligt en ny studie från Malmö universitet. Kartläggningen ska nu användas för förebyggande åtgärder.

Text

Antalet fall av diabetes typ 2 ökar kraftigt i Malmö, visar en ny studie från Malmö universitet. På åtta år har fallen av diabetes typ 2 fördubblats, samtidigt som det under samma period inte ökat märkbart med diabetes typ 1.

Kartläggningen visar även att sjukdomen kryper ner i åldrarna och att utbredningen skiljer sig mellan olika områden i Malmö.

Annons

”Utvecklingen i de yngre åldersgrupperna är bekymmersam. Allt fler mellan 0–29 år har diabetes typ 2 och allt fler löper också risk att drabbas framöver” skriver Magdalena Annersten Gershater, universitetslektor i diabetesvård vid institutionen för vårdvetenskap vid Malmö universitet, i ett pressmeddelande.

Annons

Kartläggningen som forskarna på Malmö universitet jobbat med är en del av Cities Changing Diabetes. Ett globalt program som läkemedelsföretaget Novo Nordisk dragit igång för att hitta lösningar på ökande övervikt och diabetes lokalt. Tanken är att kartläggningen ska ligga till grund för framtida förebyggande åtgärder i staden.

”Kartläggningen ger oss ett bra underlag för att kunna göra riktade insatser för att bryta trenden. Här behöver vi som universitet bidra till att utforma och utvärdera olika åtgärder i samverkan med olika aktörer i Malmö” skriver Kerstin Tham, rektor vid Malmö universitet i ett pressmeddelande.

Fakta

Diabetes

Ungefär 500 000 personer i Sverige har diabetes. Av dem har 85-90 procent det som brukar kallas diabetes typ 2, som oftast uppträder i vuxen ålder.

Problemet för alla diabetessjuka är att produktionen av insulin i bukspottskörteln inte fungerar, och deras blodsocker blir för högt.

Vid diabetes typ 1 har kroppen helt slutat producera insulin. Det måste tillföras i sprutor.

I de olika formerna av diabetes typ 2 tillverkar kroppen för lite insulin, eller så finns en insulinresistens. Blodsockret regleras med ändrad kost och levnadsvanor och med läkemedel.

Diabetes typ 2 kan vara ärftligt men forskning visar också att saker som högt blodtryck, rökning och fetma utgör riskfaktorer.

Källa: Diabetesförbundet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan