Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

”Det finns en styrka och en kraft, och det ska vi bygga på”

Hundratals skolelever samlades under onsdagen för minneskonsert på Malmö Live. Genom text och musik vill arrangörerna för ”Remember – för alla som tror på ett öppet Malmö” lyfta minnet av alla som var utsatta under Förintelsen.

Över 700 elever hade anmält sig till konserterna: ”Malmö är en stad med många olika identiteter, och alla som kommer idag tror jag känner att vi måste kunna samexistera på ett bra sätt. Jag tror att så många väljer att komma eftersom det fortfarande är ett så pass viktigt ämne”, säger Malmö Lives programchef Karin Karlsson om uppslutningen.

Bild: Peter Frennesson

Annons

För en vecka sedan ägde den stora Förintelsekonferensen rum i Malmö. Denna veckan var det dags för Malmö Live att bjuda in till en minneskonsert som också utgår från Förintelsen, men som inte bara fokuserar på antisemitism.

– Vi ville göra en konsert där man minns alla som förintades i koncentrationslägerna under andra världskriget. Därför beslöt vi oss även för att det här skulle bli en sorts manifestation och injektion för Malmö. Vi vill visa att det här ett samhälle som är öppet för alla – där alla känner att de har en naturlig plats.

Konserten är en del av initiativet Öppna Malmö, som Karin Karlsson också är involverad i. De arbetar för att alla i staden ska kunna vara stolta över sin bakgrund och identitet.

Annons

Annons

Karin Karlsson menar att romer inte fick ta tillräckligt stor plats under förra veckans förintelsekonferens. Hon ville inte att det skulle upprepas under konsertplaneringen.

– Vi har ju Sveriges största community av romer här i Malmö, så det kändes väldigt onaturligt för oss att inte beröra det.

”Vi är många som tror på ett annat samhälle, och att det finns krafter som verkar i en annan riktning. Det finns en styrka och en kraft, och den ska vi bygga på”, säger Malmö Lives programchef Karin Karlsson.

Bild: Peter Frennesson

För att komma fram till vad som skulle uppföras och vilka artister som skulle uppträda samarbetade Malmö Live med Judiska församlingen, Romskt informations- och kunskapscenter, och Forum för levande historia.

– Texterna handlar om behovet av mångfald och att judisk utrotning inte ska ske igen. Konserten avslutas med att artisterna tillsammans sjunger ”En sång till modet” på bland annat jiddisch och romani. Symbolvärdet i det är jättestort, berättar Karin Karlsson.

17-åriga Klaudia Zielinska.

Bild: Peter Frennesson

En av onsdagens besökare var 17-åriga Klaudia Zielinska som läser ekonomi på Procivitas.

– Jag hoppas att konserten blir en känslosam upplevelse med mycket intryck, säger hon.

Klaudia Zielinska berättar att dagens tema är något hon arbetat med mycket i skolan, och det varit extra tungt för några av hennes klasskompisar som har någon form av bakgrundshistoria kopplad till Förintelsen.

Annons

– Det är ett intressant och viktigt ämne att lyfta, men det är ju även känsligt såklart.

Genom att sprida budskapen på sociala medier och med andra visuella hjälpmedel har de lyft fram personer som varit viktiga under Förintelsen.

Annons

– Jag är med i en förening i skolan där vi jobbar med FN-frågor, och i den har vi uppmärksammat Förintelsen mycket.

En del av musiken som spelas under konserten är skrivna av kompositörer som skapade konstnärliga gemenskaper i ghettona, och som även dog i Auschwitz.

Bild: Peter Frennesson

För Karin Karlsson är det absolut viktigaste att eleverna känner sig stärkta av konserten, och att de lärt sig något nytt.

– Jag vill framförallt att de känner att vi tillsammans kan göra stora förändringar, och att vi är många som tror på ett öppet och demokratiskt samhälle. Efter konserten hoppas jag att de känner att ”jag har många bakom mig, det finns inte bara mörka krafter som verkar”. Att man även i den lilla mikromiljön vågar ta fighten om man är utsatt på något sätt.

Inför konserten har Malmö live varit i kontakt med polisen kring säkerhetsåtgärder och eventuella hotbilder. Men utöver coronarestriktionerna så har arrangörerna inte stött på några större förhinder under planeringen, berättar Karin Karlsson.

Under onsdagen hade drygt 700 elever från 14 olika skolor anmält sig.

– Vi har fått ett fint gehör från skolorna, och vi känner att det är otroligt viktigt att möta eleverna i den här åldern.

Ljusinstallation i Malmö Lives foajé.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Innan Karin Karlsson ska ge sig upp på scen ser hon när en av eleverna tänder ett av ljusen i installationen som står i foajen.

– Åh vad fint. Jag blir lite tårögd, säger hon.

Fakta

Minneskonserten Remember – för alla som tror på ett öppet Malmö

Under ledning av Robert Trevino lyfter Malmö symfoniorkester minnet av de utsatta under Förintelsen, det vill säga judar och romer samt andra som ansågs avvika från normen, såsom funktionshindrade, politiskt aktiva och HBTQI+ personer. Konserten lyfter fram ögonblick i historien och präglas av hopp om framtiden samt levande judisk och romsk kultur.
- Sopranen Alexandra Büchel tolkar en sats ur Henryk Goreckis Sorgsna sångernas symfoni.

- Kammarverk skrivna av kompositörer i fånglägren spelas av musiker från Malmö Symfoniorkester.
- Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapelyes judiska sånger har Sverigepremiär.
- Den Malmöbaserade artisten Marek Glindrönn går i framkant för det romska språket.
- Texter skrivna av Salomon Schulman, Mira Kelber, Mujo Halilovic och Fadi Barakat läses också upp under konserten.

Ytterligare två minneskonserter för skolelever går av stapeln under torsdagen 21 oktober, och vid 19.00 visas konserten för allmänheten.

Källa: Malmolive.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy