Annons

Annons

Annons

Annons

kultur

Mattias Oscarsson
En förolämpning att ge det skönlitterära Augustpriset till seriebok

Därför borde inte Mats Jonssons ”När vi var samer” nominerats.

Text: 

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Serieskaparen Mats Jonsson, vars serieroman ”När vi var samer” nominerats till Augustpriset. Foto: Emma-Sofia Olsson.

Annons

”En förolämpning mot litteraturen ... man ger det till en trubadur!”, rasade denna tidnings dåvarande medarbetare Per Svensson när Bob Dylan fick Nobelpriset.

Låt mig parafrasera honom: Det är en förolämpning att Mats Jonssons serieroman ”När vi var samer” nomineras till årets Augustpris i den skönlitterära kategorin. Men inte en förolämpning mot litteraturen – utan mot tecknade serier.

Annons

Annons

Nomineringen har mottagits med jubel. ”Något som vi i seriebranschen har arbetat för i decennier”, säger Mats Jonsson till TT. Och, visst, jag förstår honom – han är tillräckligt gammal för att minnas en tid då det var en sensation om en svensk kultursida ens skrev om en seriebok. Att han bjuds in till den finlitterära värmen känns säkert som en upphöjelse för många i seriebranschen. Lite som när Pulitzerpriset gick till ”Maus” eller Le Monde på listan över förra seklets 100 viktigaste böcker tog med en handfull seriealbum. Vågar man hoppas på ett Nobelpris till en serieskapare snart?

Kruxet är ju bara att tecknade serier ... inte är skönlitteratur. Det är en egen konstform, lika gammal som filmen, där bilden inte sällan är mer betydelsebärande än texten. Skulle en ordlös serieroman kunna få Augustpriset?

Sverige har idag fantastiska serieskapare, flera av dem internationellt uppmärksammade. Istället för att förminska deras verk till litteratur: ge serierna en egen kategori på Augustgalan.

Mattias Oscarsson är medarbetare på kulturredaktionen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan