AnnonsHSB Malmö

Många fina gamla detaljer har sparats i Elins återbrukslägenhet

Redan i hallen kommer den trivsamma känslan. Elin Söderblom bor in i en av HSB Malmös återbrukslägenheter.

Elin gillar femtio- och sextiotalsstilen. Jag föredrar mycket färg men tycker att det är bra att lägenheten ändå är vitmålad, säger hon.

Elin bor i en tvåa på 58 kvadratmeter vid Dalaplan. Huset är byggt 1937 och har renoverats med varsam hand. Till exempel har en del dörrar, parkettgolv, köksskåp och en rad andra tidstypiska detaljer fått vara kvar.

–Lägenheten känns personlig med sina fina retrodetaljer, säger Elin och visar skåpsbeslag, lister, nyslipad parkett och stuckaturen i taket.

–Jag föll främst för charmen och tycker också om att inredningen är återvunnen. Det gör lägenheten ännu bättre, att det finns ett miljötänk.

Det nya hemmet på Dalaplan är lite mindre än hennes förra men mer välplanerat.

-Min förra lägenhet på Värnhem var mer opersonlig och lik alla andra. Här passar mina möbler och prylar in mycket bättre.

Hon bjuder in oss i vardagsrummet som har högt i tak. Elin Söderblom är extra stolt över att mormor och morfars taklampa i jugendstil passar så fint i miljön. I ett inbyggt skåp från förr får det plats mycket prylar. Här göms också proppskåpet på ett smart sätt.

"Balkong är en bonus"

–Jag gillar femtio- och sextiotalet. Jag föredrar mycket färg men tycker att det är bra att lägenheten ändå är vitmålad.

Balkongen känns som bonus. Elin öppnar med hjälp av det gamla handtaget som bevarats och berättar att där ute kommer det att bli lyktor och blomstergirlanger i konstmaterial så småningom.

En blomsterbukett står på den återvunna diskbänken som stämmer överens i stilen med de äldre luckorna som fått ny yta.

De gamla köksskåpen har kvar handtagen från förr.

Det gamla städskåpet har blivit ett rymligt skafferi. Diskmaskinen liksom spisen är ny och passar perfekt. I fönsterkarmen står den moderna kaffekokaren och väntar på besök.

Elins katter Mumsan och Sigge tassar över det schackrutiga köksgolvet och verkar visar vägen mot badrum och sovrum som ligger på varsin sida om hallen.

Sovrummet är litet men lätt att möblera eftersom man har tänk till när det gäller dörrens placering.

I det kakelklädda badrummet är katternas låda inbyggd i ett skåp. På dörrens insida har man sparat en gammal skylt med skötselanvisningar som troligen är från när huset var nybyggt.

–Jag är väldigt nöjd med allt. Den återvunna inredningen gör att lägenheten känns gedigen, säger Elin som tycker att köket är det bästa.

Renovera varsamt men med god standard

Projektet med återbrukslägenheter har engagerat både de boende och personalen på HSB Malmö.

–Det här är ett nytt tänk för alla och som har fallit väldigt väl ut. Vi vill minska klimatavtrycket och försöker ta tillvara så mycket som möjligt utan att ge avkall på standarden när vi renoverar, säger Maria Nilsson, hållbarhetskoordinator på HSB Malmö.

Jörgen Åkesson är projektledare för renoveringen av huset på Dalaplan. FOTO: HSB MALMÖ

Kollegan Jörgen Åkesson som är projektledare för renoveringen av Elins hus på Dalaplan säger att det handlar om enkla saker som inte är särskilt kostsamma.

–När vi målade trappen i huset letade vi efter tidstypiska färger som passade huset. Och dessutom uppmanade vi målarna att kolla i sina förråd och inte bara köpa nytt, säger han.

Allt som kan sparas tas tillvara

I lägenheterna tar man tillvara allt som går att spara. I Elins fall handlade det om dörrar, parkettgolv, köksskåp och en rad tidstypiska detaljer från när huset byggdes 1937. En del justeringar i köket gjordes för en modern köksstandard. Till exempel höjdes diskbänken och en diskmaskin installerades.

–När vi planerar för en renovering tänker vi också framåt för att nästa renovering ska bli mer hållbar. I Elins kök var vi tvungna att lägga ett nytt golv som valdes med tanke på så låg klimatpåverkan som möjligt. Det blev schackrutigt med utbytbara plattor. I framtiden byter vi lätt de plattor som behöver bytas.

Det här låset till balkongdörren ser man inte så ofta längre, men var vanliga på sextiotalet och här håller de än.

Fakta

Återbrukslägenheter hos HSB

Elin bor i en tvåa på 58 kvadratmeter vid Dalaplan. Lägenheten är en så kallad återbrukslägenhet i HSBs bestånd. Hon är nyinflyttad i sin hyreslägenhet och fortsätter att bospara hos HSB för framtida behov.
Med HSB:s bosparande kan Elins pengar att växa. Hon har chans till förtur till hyresrätter och nybyggda bostadsrätter i hela Sverige.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy