Annons

Annons

Annons

opinionSvensk politik

Aktuella frågor
”Moderaterna har ett ansvar för att driva HH-projektet framåt.”

Nu behöver Sverige och Danmark ta nästa steg, skriver tio företrädare för partiet i Skåne och Halland.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Integrationen över Öresund måste öka, skriver artikelförfattarna.

Bild: Jenny Leyman

Annons

Idag, torsdag den 21 oktober, samlas över 300 moderata företrädare i Helsingborg för partiets arbetsstämma. Det är ett viktigt tillfälle att diskutera såväl politiska idéer som konkreta reformförslag som kan stärka landet framåt. Nästa år är det val till riksdag, regioner och kommuner – mycket står på spel. 

Arbetsstämman handlar om hur det ska bli ordning på Sverige. Det finns positiva delar att bygga på. Sverige är till exempel ett av världens mest jämställda och innovativa länder. 

Men på flera områden går utvecklingen åt fel håll.

Kampen mot kriminaliteten är en av de viktigaste uppgifterna framöver. Människors trygghet måste prioriteras, lag och ordning säkerställas.

Annons

Vi vill att Sveriges 60 år gamla brottsbalk ska ses över i grunden och anpassas till en ny verklighet med allvarlig gängbrottslighet. Brottsoffer och samhällsskydd – inte gärningsmannen – ska stå i fokus.

Annons

Även arbetslösheten och utanförskapet fördjupas. Mer än varannan vuxen invandrare – 675 000 personer – är beroende av bidrag. Långtidsarbetslösheten närmar sig 200 000 personer.

I Skåne är problemen särskilt tydliga. Jobbklyftan mellan invandrare och svenskfödda är omfattande. Arbetslösheten är hög, sett till andra delar av landet. Förra året var arbetslösheten 8,3 procent för hela Sverige, medan Skånes arbetslöshet uppgick till 10,5 procent. Blickar vi över Öresund, till Danmark, är skillnaden ännu större. I fjol var arbetslösheten på Själland strax över 5 procent. Skånes arbetslöshet var alltså dubbelt så hög som på andra sidan Sundet.

Flera saker behöver komma på plats för att vända utvecklingen i Sverige. Och det snabbt. Det ska alltid löna sig bättre att jobba än att leva på bidrag. Moderaterna vill därför sänka skatten på låga inkomster och införa ett bidragstak. Kostnaderna att anställa långtidsarbetslösa ska sänkas. Alla som är nya i Sverige ska lära sig svenska och steg för steg jobba sig in i välfärden. 

Men det räcker inte. Integrationen över Öresund måste öka. En fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, med järnvägs- och vägtunnlar, skulle skapa en sammanhängande arbetsmarknad omkring Öresund och längs västkusten mot Halland. Invånarna får då tillgång till fler jobb och ett större utbud av utbildningar. Företagen får lättare att hitta rätt kompetens.

Annons

Förutsättningarna i gränsregioner är speciella: skillnader i konjunktur, arbetsrätt och befolkning mellan länderna kan innebära att en person utan erfarenhet har större chans att få sitt första jobb. En fast HH-förbindelse breddar arbetsmarknaden på båda sidorna av Öresund och kortar restiderna. Vinnare blir alla som får nya möjligheter – och ytterst hela Sverige

Annons

Utöver att skapa nya riktiga jobb skulle HH-förbindelsen utgöra en tillväxtmotor som bidrar till ökat bostadsbyggande och stärker hela Sveriges tillväxt och konkurrenskraft genom ökat resande och handel. Därtill skulle Sveriges beredskap stärkas i de fall Öresundsbron tillfälligt behöver stängas.

Vi är glada över att vår partiordförande Ulf Kristersson stöder HH-förbindelsen och har jämfört dess möjligheter med framgångssagan Öresundsbron. Även Elisabeth Svantesson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, har konstaterat att HH-förbindelsen skulle vara ett viktigt steg för att ge människor i Skåne oavsett bakgrund nya möjligheter till jobb.

Nu behöver Sverige och Danmark ta nästa steg. Danska och svenska staten presenterade tidigare i år sin gemensamma utredning om HH-förbindelsen. Projektet är redan väl utrett, och analysen pekar på att det är genomförbart och medför stor nytta.

Nästa steg är att göra en så kallad lokaliseringsutredning som går igenom de praktiska förutsättningarna för en fast HH-förbindelse. Utredningen bör ingå i den nationella infrastrukturplanen, som regeringen presenterar nästa år. Moderaterna har nu ett viktigt ansvar att fortsätta driva projektet framåt.

SKRIBENTERNA

Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Annons

Carl Johan Sonesson (M), ordförande i Region Skånes styrelse

Mikaela Waltersson (M), ordförande i Hallands regionstyrelse

Annons

Anna Jähnke (M), ordförande i Region Skånes regionala tillväxtnämnd

Helena Storckenfeldt (M), riksdagsledamot, Kungsbacka

Ulrika Jörgensen (M), riksdagsledamot, Kungsbacka

Lars Püss (M), riksdagsledamot, Halmstad

Ulrika Heindorf (M), riksdagsledamot, Helsingborg

Boriana Åberg (M), riksdagsledamot, Kävlinge

Hans Wallmark (M), riksdagsledamot, Ängelholm

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan