Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Ölfestivalen tillbaka i Malmö: ”Det finns öl för alla”

En belgisk suröl fick Erik Frithiof att bli ölentusiast. Nu lever han på öl – dels som projektutvecklare på Hyllie Bryggeri och dels som arrangör till festivalen Great Swedish Beer Festival.

Text

Ipa, apa, pilsner, lager, suröl och stout. Erik Frithiof är säker, ingen kan ogilla öl.

– Säger man att man inte gillar öl så har man inte varit på ölfestival, för det finns öl för alla, säger han.

Erik Frithiof (till höger) med kollegan Glenn Pålsson förbereder ölfestival på Slagthuset i Malmö.

Bild: Peter Frennesson

För tredje året i rad arrangeras Great Swedish Beer Festival på Slagthuset i Malmö.

– Inför en festival tar bryggerierna fram en massa specialöl och de försöker toppa varandra med nyheter och spännande grejer. Men jag vill inte skrämma bort någon, det kommer finnas vanlig öl också, inte bara jättekonstig öl.

Annons

Varför har det blivit så populärt med öl?

– Jag tror att det beror mycket på att det finns en stor bredd i Sverige idag och att det finns så många olika stilar och typer av öl. Matintresset har funnits ett tag och då måste drycken komma i kapp och då kan man inte bara dricka samma gamla Heineken till alla maträtter.

Annons

Berätta om festivalen.

– Vi är Sveriges största helsvenska ölfestival. Vi har bara svenska hantverksbryggerier. Det vill säga att de är oberoende från stora internationella företag. Vi har ungefär 400 sådana bryggerier i Sverige och vi försöker samla ungefär hundra varje år.

Är det så ni skiljer er från Brewskival i Helsingborg och Mikkellers MBCC i Köpenhamn?

– De är internationella, annars kör vi lite samma koncept. Vi är inte konkurrenter utan vi kompletterar varandra skulle jag säga. Vi är inte en mässa utan en festival där alla bryggerier har samma förutsättningar. Det är inte så att rikast kan bygga störst monter.

Förra året hade ni en coronaanpassad festival. Vad blir nytt för i år?

– Vi är tillbaka till första året igen med fler besökare. Men vi kommer att behålla några saker från förra året som att man kan boka ett bord som man har under hela passet.

Något önskebryggeri som inte är med?

– Det vi hade högt på vår önskelista för i år, som inte var med första året, var Oppigårds som är ett stort och välkänt bryggeri. Nu ville de vara med. Vi satsar på att få en bra mix och det är våra önskebryggerier vi har med.

Annons

Vad krävs för ett bryggeri för att få vara med?

– En inbjudan från oss, men det är väldigt få som inte får vara med. Vi försöker vara inkluderande och även de med liten försäljning ska ha möjlighet att vara med.

Annons

Är det bryggerier från hela landet?

– Vi försöker vara en nationell angelägenhet så bryggerierna är spridda över hela landet – från Bottenvikens bryggeri i Luleå till Sydkustens bryggeri utanför Trelleborg.

Vad dricker du helst?

– Just nu dricker jag gärna en välhumlad pilsner. Jag har gått tillbaka lite till basic efter att ha varit ute och experimenterat mycket. Men jag är ett stort fan av suröl också.

Tips till nybörjare?

– Var inte blyg för att testa sånt du inte känner till. Var nyfiken och smaka mycket. Gillar du inte det så är det bara att hälla ut. Du kan hitta din favorit bland ölstilar du aldrig hört talas om. Känner du dig för berusad – spotta.

Fakta

Great Swedish Beer Festival

Vad? En ölfestival med svenska hantverksbryggerier.
Var? På Slagthuset i Malmö.
När? Fredagen och lördagen den 29 och 30 oktober. Festivalen är indelade i tre olika pass.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan