Efter ett 60-tal husvisningar i Malmöregionen och fem förlorade budgivningar var Alma Ljesnjanin och Eldin Dervisevic nära att ge upp husdrömmen.
De bodde i lägenhet i Malmö och drömde om ett rymligt hus för hela familjen, i bra skick, nära kollektivtrafik – där de kunde parkera bilen utanför dörren.
På sjätte budgivningsförsöket blev de äntligen villaägare – och Staffanstorpsbor.
– Det är det bästa vi gjort! Huset är rymligt och trädgården fin. Läget är jättebra: det är halvvägs till både Malmö och Lund. Det är en liten, lugn stad, men här finns ändå allt, säger Alma Ljesnjanin.
Innan de flyttade hit kände hon inte alls till Staffanstorp, men Eldin Dervisevic hade varit här i jobbet som kyltekniker.
Annons
De tittade först på hus i några Malmöområden, som Kvarnby, Bulltofta och Tygelsjö. Men område efter område föll bort när de såg hur huspriserna steg och de fick allt mindre hus för pengarna.
Annons
De tittade på nya hus varje helg i mer än ett års tid.
– Ibland kändes det hopplöst. En hel del hus såldes innan visning. Vi har sett flera budgivningar där husen gått upp en halv till en miljon kronor. Jag tror inte något hus gått upp under 400 000 kronor i budgivning, säger Eldin Dervisevic.
Efter att ha vidgat kartan för var de kunde tänka sig att bo fastnade de för Staffanstorp.
Båda jobbar i Malmö, medan de äldsta barnen Benjamin och Edvin går i gymnasieskola och tränar i Lund respektive Malmö. Yngste barnet Danni går i skolan i Staffanstorp.
– Vi kör bil till Malmö och det tar bara sju minuter för mig till jobbet på Bulltofta – det är snabbare än när vi bodde i Malmö. Barnen tar kollektivtrafik till Lund och Malmö – det fungerar jättebra, säger Alma Ljesnjanin.
Även detta hus var på väg att slinka dem ur händerna. Fyra budgivare ville flytta in just här: en 1970-talsvilla på 175 kvadratmeter. Priset steg i budgivningen från begärda 3,75 till 4,14 miljoner kronor och slutade egentligen ännu högre, men högstbjudande drog sig ur.

”Det kändes rätt så fort vi steg in i huset.”, säger Alma Ljesnjanin och Eldin Dervisevic. Redan i oktober förra året skrev de kontrakt på villan i Polonäsbyn och fick tillträde i februari.
Bild: Ingemar D Kristiansen
– Vi hade tur – en backade ur köpet och vi fick köpa vårt hus!
De började med att renovera en del, byggde bland annat fler sovrum och satte in en värmepump, och har nu hunnit bo in sig i sin nya hemort.
– Detta känns så gott. Här är lugnt och skönt och även barnen har det lugnare. Man ser himlen så fort man tittar ut och det är härligt att kunna gå rakt ut i trädgården, säger Eldin Dervisevic.
Annons
Annons
För Anders Larsson, mäklare sedan 1996, har det varit en utmaning att sätta rätt utgångspris på bostäder det senaste året. Anders Larsson har för varje månad justerat utgångspriserna uppåt, men ändå har husköparna ofta varit beredd att betala mer.
– Jag har aldrig varit med om en sådan otrolig prisutveckling tidigare. En snittvilla i Staffanstorp har gått upp med en miljon det senaste året, säger Anders Larsson.

”Ingenting är svårsålt nu. Allra störst intresse är det för stora villor – ibland säljs de innan visning”, säger Anders Larsson, mäklare. Foto: Svensk fastighetsförmedling.
Han förklarar prisrallyt med pandemin: folk har tillbringat mycket tid hemma och vill ha mer utrymme, i kombination med få hus till salu.
Som exempel tar han en typisk familjevilla i Staffanstorps tätort från 1970-talet, likt paret Ljesnjanin - Dervisevic hus. Den kostade innan pandemin drygt 3,5 miljoner – men säljs i dag för 4,5 - 5 miljoner kronor.
I Hjärup, där det finns tåg till både Lund och Malmö, går motsvarade villa nu på runt 6 till 7 miljoner.
– Det senaste året har priserna gått upp cirka 20 procent, det är likadant i alla kommunerna runt Malmö och Lund, säger han.
Framför allt är stora familjevillor efterfrågat. Att det kommer uppåt 40 familjer på en Staffanstorpsvisning och blir budgivning är numera mer regel än undantag. Han konstaterar också att allt fler spekulanter till visningarna i Staffanstorp kommer från Malmö, runt 60 procent.
Annons
– Här får de mer bostad för pengarna. Framför allt är det många barnfamiljer som söker sig hit. Det är närheten till Malmö som lockar, samt att de hört gott om skolorna, säger Anders Larsson.
Nu när folk börjar gå tillbaka till jobbet har prisutvecklingen stannat av. Men han ser ingen nedgång.
Annons
– Prisbilden är stabil just nu. Jag tror att priserna kommer att ligga kvar på denna nivå, för det är fortfarande brist på bostäder till salu, säger han.
Fakta
Rekordhöjda bostadspriser på ett år
Bostadspriserna i StorMalmö har i snitt ökat 18 procent för villor och 11 procent på bostadsrätter – vilket är högre än i riket.
Ort: villor (bostadsrätter)
Vellinge: + 23,1% (+ 14,3%)
Lund: + 22,7% (11,4%)
Kävlinge: + 20,5% (+ 20,2 %)
Trelleborg: + 20,4% (18 %)
Svedala: + 17,5 % (+ 26,3 %)
Staffanstorp: + 16,8 % (+ 18,3 %)
Malmö: + 15,4 % (10,4%)
Eslöv: + 14,1 (- 0,1 %)
Lomma: + 7,2 % (+ 12,1 %)
Burlöv: saknas (+ 0,8%)
Fakta: Svensk Mäklarstatistik jämförelse - september 2020 och 2021.

En standardvilla i Staffanstorp har gått upp en miljon kronor i pris på ett år. Utvecklingen är densamma i stort sett hela Malmö - Lundregionen där priserna har gått upp mer än riksgenomsnittet.
Bild: Ingemar D Kristiansen