Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Inget extra fyrverkeri på nyårsafton

Det blir fyrverkerier från Nyhamnen som vanligt. Och barnens nyår på Stortorget. Men inga extra färgexplosioner över Oxie eller Rosengård.

– Vi utökar inte antalet platser, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd.

Fyrverkerier 2019.

Bild: Patrick Persson

Annons

Förslaget var att ta 800 000 kronor från den inställda Malmöfestivalens budget och bränna iväg dem på extra stora fyrverkerier på nyårsafton.

Detta berättade Sydsvenskan i början av oktober. Sedan dess har politikerna tänkt om:

Annons

– Jag har fått många mejl och telefonsamtal från Malmöbor och jag delar i grund och botten deras åsikt: vi ska vara så restriktiva som möjligt med fyrverkerier, säger Andreas Schönström.

Annons

Tanken med de extra fyrverkerierna var att fira att tiden för isolering under pandemin närmar sig sitt slut. Förra året ställdes fyrverkerierna in helt.

Med 1,5 miljoner kronor från inställda Malmöfestivalen kunde det bli fyrverkerier även vid Oxie observatorium och Rosengårds idrottsplats, menade fastighets- och gatukontoret.

Moderaterna tyckte det var ett bra förslag:

– Vi tyckte det var vettigt att ha fyrverkeri inte bara i centrala Malmö utan även för dem som bor i södra Malmö. Då hade man kunnat göra reklam för kommunens fyrverkeri och därmed uppmana folk att hålla igen på det privata smällandet, säger Håkan Fäldt (M).

Men majoriteten i tekniska nämnden sa nej till mer smällande på nyårsafton.

– Många djurägare har stressade hundar hemma och barn är rädda. Vi måste kunna fira på ett annat sätt som fler kan delta på, säger Andreas Schönström.

Nu blir det istället traditionsenligt nyårsfyrverkeri endast från Nyhamnen. Dessutom firas barnens nyårsafton klockan 17 på Stortorget. Det kostar 700 000 kronor.

De andra 800 000 kronorna kan visst användas på nyårsafton, enligt nämnden, men inte på raketer:

–  Vi föreslår att de kan använda pengarna istället till en nyårskonsert mitt på dagen. Kanske i Folkets park så att kan vi ha ett offentligt nyårsfirande där de som inte vågar sig ut på natten kan mötas, säger Andreas Schönström.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy