AnnonsEuromaster

Undvik olyckor på vägarna i vinter

Snart kommer mörkret och kylan och med det ökar risken för olyckor ute på vägarna. Genom att förbereda både sig själv och sin bil på bästa sätt kan man dock se till att öka både sin och sina medtrafikanters säkerhet en hel del.

Förbered dig själv

På vintern är det mörkare och ofta är vägbanan halare än på sommaren i och med att den är fuktig. Därför är det extra viktigt att du själv är pigg och uppmärksam då du kör. Se till att vara utvilad och ha gott om tid för din resa. På så sätt minskar risken för stress och för koncentrationsmissar. Planera din körning med större marginaler än vanligt, håll avstånden och sänk hastigheten. Bromssträckorna är längre på vintern och sikten sämre – både för dig och för dina medtrafikanter.

Förbered din bil

Kolla din bil inför vintern så du inte riskerar att bli stående på vägen eller att bilen inte fungerar perfekt när den som allra mest behöver göra det. Kolla vätskenivåer så som olja, kylarvätska och spolarvätska. Många moderna bilar gör detta automatiskt, men det skadar inte att göra en noggrann kontroll inför vintern. Se även över alla delar som påverkar sikten, så som vindrutetorkare, vindrutan själv och strålkastare.

Kolla också att du har utrustning som kan behövas om det sker en olycka. Varningstriangel är det lag på att man ska ha med sig, men packa bilen även med reflexväst, låsbultar, däcktätningsmedel eller reservdäck och domkraft. Har du ett avtal för vägassistans så kolla att du har telefonnumret lättillgängligt i bilen så du inte behöver googla det ute i skogen med dåligt mobilnät.

"Lagen säger att vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst 3 mm."

Förbered däcken

Att ha bra däck som är anpassade för de förutsättningar du ska köra i är A och O. Lagen säger att vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst 3 mm. Kolla detta inför säsongen och tänk på att de ska hålla hela vintern. Är det på gränsen är det bäst att byta en säsong för tidigt, snarare än en för sent. Premiumdäck går att köra på ända till de är nere på den tillåtna nivån och de har fortfarande bra prestanda, men har du ett lite enklare däck bör du byta med marginal.

Om du inte kör så mycket på vintrarna kan mönsterdjupet hålla fler säsongen än själva däcket i övrigt gör, särskilt om du slarvat med förvaringen. Kontrollera när däcket tillverkades på markeringen på sidan. Är det äldre än fem år är det en bra idé att låta en fackman kontrollera däcket och se om det behöver bytas även om mönsterdjupet är OK. Ett gammalt däcks gummi stelnar nämligen och fästet mot vägbanan blir sämre.

När du monterar vinterdäcken ska du kanske passa på att göra en hjulinställning. Dels förlänger du däckens livslängd då de inte slits ojämnt. Och dels så kommer köregenskaperna för bilen bli bättre och säkrare, med ökad stabilitet och kortare bromssträckor då däcken ligger rätt mot vägbanan.

Fakta

Euromaster

Hos Euromaster får du hjälp att montera dina vinterdäck inför säsongen. Då får du också en fackmannamässig kontroll av kvalitén på dina däck och om du vill även en hjulinställning som gör din vinterkörning säkrare.

Genom att förvara dina däck hos Euromaster kan du alltid vara säker på att en fackman kontrollerar när det är dags att byta ut dina gamla däck och att de däck du har får en förvaring som maximerar livslängden. Detta i torra, mörka och svala lagerutrymmen.

Läs mer om vad Euromaster kan erbjuda på din ort

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy