Hade Sara Celin inte haft en släkting som ägt hyresfastigheter tror hon det skulle ha varit tufft att hitta en hyreslägenhet med ett förstahandskontrakt.
– När jag var 19 år flyttade jag till USA och kom tillbaka till Sverige och Malmö som 26-åring. Jag har ett bra jobb men under tiden i USA har jag inte haft möjlighet att spara ihop pengar för att kunna köpa en lägenhet, säger hon.
Sara Celin har haft tur och den goda nyheten är att allt fler unga i Malmö, har fått lägenhet under de senaste åren. Detta mycket tack vare det statliga investeringsstödet och ökat byggande.
– Vi ligger bättre till än i resten av landet. Det har byggts många små lägenheter och det är också mindre kullar av unga nu, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen i Skåne.
Annons

Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen i Skåne.
Bild: Therese Thomasson
Annons
Hyresgästföreningen har gjort en enkätundersökning bland unga mellan 20 och 27 år om deras boende. I Malmö och Lund bor 23 procent fortfarande kvar hos sina föräldrar. Det är en hög siffra.
Tittar man på boendekostnaderna i Malmö och Lund är de dessutom högre än i de andra storstadsregionerna.
– Det räcker inte med att bygga nytt, man måste bygga till rätt kostnader, säger Kenneth Gustavsson.
Hyresgästföreningens bostadsenkät visar att drömlägenheten är en bostadsrätt. Det har det även varit för Sara Celin, som Sydsvenskan träffar vid Mobilia i Malmö.
– För mig känns det som bortkastade pengar, att betala en hyresavgift varje månad, det är ju ingen investering.
Hyresgästföreningen har undersökt unga vuxnas boendesituation vartannat år sedan 1997 genom en enkätundersökning. Första året bodde 15 procent av de unga under 27 år hos föräldrarna.
2017 var rekordår med 27 procent – alltså en tredjedel av alla unga vuxna mellan 20 och 27 år bodde kvar hemma hos sina föräldrar. Nu har situationen förbättras något.
– Många säger att de skulle vilja flytta, men att de inte har råd. Då blir man kvar hemma. Det är inte kul för mamma och pappa heller med vuxna barn som bor hemma, säger Kenneth Gustavsson.

Long Tran är nöjd över att ha haft möjlighet att bo hemma hos sina föräldrar under tiden han sparat ihop pengar för att kunna köpa sin första bostadsrätt.
Bild: Lars Brundin
Annons
Annons
Long Tran, 36 år från Malmö, får nycklarna till sin första bostadsrätt om några månader. Han känner inte att det har varit några problem att bo hemma, tvärtom.
– Under ett par år har jag bott hemma hos mina föräldrar och sparat pengar till en insats. För mig har det varit en perfekt lösning. Personligen kan jag känna att vi i Sverige är bortskämda med yta och att kunna bo själva. I många länder är det inga konstigheter att bo hemma hos sina föräldrar. När jag bodde i Kina var det det normala.
I undersökningen tvekar 37 procent av de unga mellan 20 och 27 år i Malmö och Lund om de ska bilda familj.
– För att skapa sitt eget vuxna liv krävs det att man får en egen bostad där man kan bestämma själv. Jag tycker det är viktigt att ha en utbildning, sedan jobb och sedan bostad så att man kan planera inför framtiden, säger Kenneth Gustavsson.
Sex procent av de som svarat uppger att de blivit diskriminerade och trakasserade när de sökt bostad. Det handlar till exempel om rasism och sexuella trakasserier.
– Ingen ska behöva vara med om att erbjudas ett hyreskontrakt i utbyte mot sex eller att inte få ett kontrakt för att en har "fel" efternamn, säger Ola Palmgren, talesperson för ungas boende på Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningen föreslår tre åtgärder för att fler unga ska kunna hitta eget boende:
• Bostadsförmedling efter behov, inte bara kötid.
• Stärk bostadsbidraget.
• Utveckla dagens investeringsstöd.
Stina Johansson, 36 år, har bott i sin hyreslägenhet på Augustenborg i cirka ett år. Det är den första egna lägenheten i Malmö som hon har haft.
Annons
– Under större delen av tiden som jag har bott i Malmö har jag bott i andra hand, eller varit inneboende. Min hyresrätt som jag har idag fick jag efter att ha stått i kö hos privata fastighetsägare. Jag behövde bara stå i kö i några månader. Jag känner att jag har haft tur.
Annons

Stina Johansson har bott i Malmö i åtta år. Under större delen av tiden har hon bott i andra hand eller som inneboende. Nu har hon fått sin första egna hyreslägenhet.
Bild: Lars Brundin
Fakta
Så gjordes undersökningen
Enkäten riktar sig mot vuxna mellan 20 och 27 år.
De som deltar i enkäten är anslutna till ett flertal webbpaneler, eller så har de fått slumpmässigt utskickade sms.
Totalt har 4 481 personer svarat. 18 procent av dem är från Malmö och Lund.
Enkätfabriken har gjort enkäten på uppdrag av Hyresgästföreningen.
Fakta
Statligt investeringsstöd
Statligt investeringsstöd ges till bolag som bygger nytt, bygger om eller bygger till hyreslägenheter.
Stödet innebär att hyran som tas ut blir lägre än vid vanliga hyresrätter.
Högsta stödet gäller Stockholm och därefter storstadsregionerna.
Ju mindre lägenheter som byggs desto högre stöd får bolagen.
I år finns 3,1 miljarder kronor i anslag till stöd, nästa år 4 miljarder kronor.
Läs mer här: Kräftspad i maxisinglarna – då flyttade jag hem igen