Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Malmöbo tar världens äldsta whisky till Sverige – för 895 000 kronor

Klockan 10 på torsdagen går den dyraste dryck Systembolaget någonsin har sålt ut till försäljning. Världens absolut äldsta whisky kostar 895 000 kronor.

– Det här är en levande antikvitet som är frisk, vital och mångfacetterad, säger Malmöimportören Thomas Kuuttanen – som har provsmakat.

Thomas Kuuttanen på Symposion i Malmö visar upp den enda flaska av världens äldsta whisky som ska säljas i Sverige.

Bild: Pressfoto

Annons

Generations 80 Years Old from Glenlivet Distillery är världens äldsta whisky.

Whiskyn lades på sherryfat den 3 februari 1940, alltså ungefär två månader innan Tyskland invaderade Danmark och Norge i andra världskriget.

De allra flesta fat skulle inte klara en så lång lagring. Men ekstavarna i Generations fat nummer 340 är bland de tjockaste tillverkaren Gordon&MacPhail har sett.

Därmed har mindre syre sipprat in – och whiskyn har därmed inte oxiderat så mycket som den skulle ha gjort på ett tunnare och sämre fat.

Så sent som på tisdagen fanns den här flaskan i Malmö. Nu har Systembolaget tagit den i säkert förvar inför torsdagens nätförsäljning.

Bild: Pressfoto

Annons

Klimatet i Elgin i norra Skottland är också optimalt får långlagring av single malt-whisky.

Annons

Ur fat nummer 340 tappades den 5 februari förra året totalt 250 flaskor.

Flaskorna är numrerade. Nummer ett såldes nyligen i Hong Kong på auktion, för drygt 2 miljoner kronor.

En enda flaska, med nummer 57, har hamnat i Sverige. Detta genom dryckesföretaget Symposion på Stortorget i Malmö. Symposions vd Thomas Kuuttanen förklarar detta med att Sverige tidigt, redan på nittiotalet, vaknade i intresset för maltwhisky.

Till vardags tillverkar Symposion bland annat Malmö Akvavit. Men nu är det alltså en unik whiskyflaska som får all uppmärksamhet.

– Så sent som på tisdagen fanns flaskan faktiskt här i Malmö. Nu finns den i Stockholm, säger Thomas Kuuttanen.

Istället för att sälja flaskan via en dryckesauktion, har Symposion nämligen låtit Systembolaget sälja flaskan till fast pris på nätet.

Klockan 10 på torsdagen startar försäljningen. Den som först klickar in en beställning till det begärda priset 895 000 kronor, får flaskan. Det förekommer ingen budgivning – den första intresserade vinner.

– Det här är den dyraste flaska Systembolaget någonsin har sålt. Finns intresse så tror jag att försäljningen kommer att gå jättefort - på millisekunder, säger Systembolagets inköpschef Fredrik Arenander.

Annons

Har du själv provsmakat?

Annons

– Ja. Och det är absolut så att man kan köpa den här whiskyn om man vill ha en smakupplevelse. Det är inte bara ett samlarobjekt, säger Fredrik Arenander.

Världens äldsta whisky lades på fat i februari 1940 och tappades på 250 flaskor av den här typen precis 80 år senare, i februari förra året.

Bild: Pressfoto

Den som är snabbast på musen på torsdagsförmiddagen kommer, av säkerhetsskäl, att få flaskan hemlevererad inom Sveriges gränser. Men importören Thomas Kuuttanen tror även att intresserade i andra världsdelar kan vilja köpa den enda svenska flaskan.

Han säger att exklusiva viner och exklusiv sprit i en internationell jämförelse är billiga i Sverige, till skillnad från enklare alkoholdrycker.

Ska en köpare dricka, eller spara flaskan som investering?

– Jag provade så sent som på tisdagen. Det är en fantastisk whisky. Det är som att släppa anden ur flaskan. Jag är av åsikten att all whisky ska drickas, men exklusiv single malt har också varit en otroligt god investering, säger Thomas Kuuttanen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy