AnnonsHSB Malmö

Drömmen om en egen lägenhet blev sann – snabbare än de kunde ana

För många unga vuxna står ett eget boende högst upp på önskelistan. Bästa kompisarna Mira Löfgren Carlstein och Hanna Karlsson Schröder såg drömmen om ett eget boende gå i uppfyllelse tack vare HSB Bospar.

Mira Löfgren Carlstein och Hanna Karlsson Schröder har båda precis fått varsitt förstahandskontrakt på lägenheter i centrala Malmö, tack vare sina HSB bosparpoäng.

I Slottsstaden i centrala Malmö, med promenadavstånd till stranden på Ribersborg, tar 19-åriga Mira Löfgren Carlstein emot i sin första, egna lägenhet.

Den lilla tvårummaren på 42 kvadratmeter har fönster som vetter mot bostadshusets innergård och i soffan sitter bästisen, Hanna Karlsson Schröder.

– Vi har följts åt sedan vi träffades på ett sommarläger som barn. Äntligen bor vi i samma stad och på cykelavstånd, det är så lyxigt, säger Mira Löfgren Carlstein.

Tjejerna var i tioårsåldern när de blev tilldelade samma rum på ett sommarkollo. Hanna Karlsson Schröder berättar hur det klickade direkt mellan dem. Trots att de vare sig bott på samma ort eller gått i samma skola har vänskapen bestått genom åren.

– Att vi båda kunde använda oss av våra bosparpoäng och få vars ett förstahandskontrakt på lägenhet mitt i Malmö direkt efter studenten, det är nästan för bra för att vara sant!

Lägenheten i Slottsstaden har fint ljusinsläpp och mycket rymd.

Föräldrarna började bospara

Det är tjejernas föräldrar som under en längre period sparat genom HSB Bospar åt sina respektive döttrar, istället för att sätta in pengar på ett vanligt bankkonto. När tjejerna var yngre var sparandet inget de reflekterade över men under de sista åren på gymnasiet blev de nyfikna på hur bosparpoängen fungerade.

Båda tjejerna var intresserade av att använda sina poäng till varsin hyreslägenhet i centrala Malmö, fortsätter hon.

– Jag jobbar heltid på IKEA, men vem vet vad jag vill göra om några år? Kanske vill jag resa eller plugga i en annan stad? Och Hanna, du studerar ju i Lund, du har inte känt dig redo att köpa en bostadsrätt under studietiden.

Hanna Karlsson Schröder fyller i.

– Precis, det kändes som ett för stort steg. Samtidigt är det skönt att veta att jag har kvar mina bosparpoäng för nyproducerade bostadsrätter, när jag är redo för den typen av boende.

Båda tycker det är skönt att ha flyttat hemifrån och därmed tagit steget till vuxenlivet fullt ut. Deras vardag har förenklats av flytten till centrala Malmö, med stadens nöjes- och kulturutbud runt hörnet.

– Jag är uppvuxen i Bjärred och Hanna i Bara. Under gymnasiet blev vi så himla trötta på att alltid pendla in till Malmö och behöva ha koll på när sista bussen går hem. Nu är det bara att ta cykeln överallt, så smidigt, säger Mira Löfgren Carlstein.

Frihetskänslan och att känna sig självständiga, det är något de uppskattar båda två - samtidigt börjar de skratta på frågan om det är något de saknar med att bo hemma.

Hannas lägenhet ligger i Rörsjöstaden och har höga fönster i gammal stil.

– Alltså, det bästa är nog när man blir hembjuden på middag hos sina föräldrar. Vilket överflöd, som en buffé! Där är kylskåpet fullt av godsaker, så ser det inte ut i ens eget kylskåp precis, skrattar Mira Löfgren Carlstein.

– Diskmaskinen! Den har man ju tagit för givet. Nu när jag inte själv har en blir det tydligt hur skönt det har varit att bara ställa in all disk och trycka på knappen. Men det är ju småsaker, det är en sådan frihetskänsla att bo själv, det överträffar allt, säger Hanna Karlsson Schröder.

ISK-konto - nytt hos HSB Bospar

HSB Bospar erbjuder numera flera olika sparformer. Två traditionella sparkonto-former samt fondsparande via ISK-konto eller depå.

–Vi lanserade ISK för Bospar helt nyligen och vi tror att det kommer att locka många eftersom ISK som sparform växer sig allt starkare i Sverige, säger Philip Svensson, medlemssamordnare på HSB Malmö.

Den som vill bospara via ISK eller depå har ett bra utbud vad gäller både branscher och riskprofil - och en nyhet är tillskottet av klimatsmarta fonder.

Om ett traditionellt sparkonto är att föredra, kan du sätta in från 100 kronor per månad - eller så mycket du vill. Ett sparande på 500 kronor per månad ger maxantal bosparpoäng.

Philip Svensson är medlemssamordnare på HSB Malmö. FOTO: HSB Malmö

–Den som vill börja spara åt sina barn kan göra det i sitt eget namn och sedan överlåta sparandet när barnen är stora, eller sätta kontot direkt i barnens namn. Den som har två barn kan välja att dela sitt konto om bägge barnen behöver lägenhet, säger Philip Svensson.

Hur många års sparande behövs för att ha en bra chans till en HSB hyreslägenhet i Malmö?

– På ett år kan du samla som mest 60 poäng och det är en bra start och har historiskt sett hjälp en del av våra bosparare. Vid 300 poäng kan vi statistiskt sett se att du har en väldigt bra chans.

Många föräldrar känner stress över att behöva hjälpa sina barn med handpenning till ett lägenhetsköp. Då är HSB Bospar ett mycket bra alternativ, menar Philip Svensson.

–HSB Bospar är en långsiktig hjälp till en hyresrätt och för den som inte har möjlighet att betala en kontantinsats till en bostadsrätt, är detta ett fullgott alternativ. Spara 300 kronor i månaden under tio år och du har skapat en utmärkt förutsättning för dig själv, dina barn eller barnbarn.

Här kan du läsa mer om HSB Bospar och hur det funkar.

Fakta

HSB bosparande i samarbete med Danske Bank

Dina pengar på HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har äganderätt till fondandelar i HSB Depå/HSB ISK. Fondandelarna hålls därför åtskilda från bankens egna värdepapper och därmed har du rätt att få ut dem vid bankens eventuella konkurs. Skulle det mot förmodan vara så att en kunds värdepapper har blandats med bankens egna, träder det danska investerarskyddet in, där kunden kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret. För mer information om Garantifonden, besök danskebank.se och garantifonden.dk.
Observera att de pengar du placerar i fonder kan både öka och minska i värde och att det inte är säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Läs mer: HSBs bosparregler

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy