Under pandemin ökade trycket på de skånska naturområdena och inte minst på Söderåsen. Det märkets tydligt i Skäralid där det blev parkeringskaos som ställde till det för både närboende och räddningstjänst.
Sedan dess finns det både parkeringsvakter och ibland även väktare på parkeringen. Men suget efter natur verkar inte ha avtagit och trycket på Skäralid är fortsatt högt.
Annons
– Det går sådär, för alla vill komma samtidigt, det är ett bekymmer. Folk får ju inte plats när det kommer tre gånger så många fordon som det finns parkeringsplatser, säger Tove Hultberg.
Annons
Trots de åtgärder som vidtagits är det många som ignorerar väktarnas instruktioner och som blir bötfällda, berättar hon.
Tidningen har också fått tips om att besökare upplever skyltningen som otydlig på vissa ställen.
– Vi har väktare under oktober när det är så mycket besökare. De har rapporterat att folk kör in bakom deras rygg och ställer sig där de inte får. Och det är jättemycket folk som fått böter och det förstår jag är tråkigt, säger Tove Hultberg.
Frågan om att bygga ut parkeringsplatsen lyfts ofta men på grund av att områdena kring nationalparken är skyddade är det en lång process – och dessutom kanske inte hållbart.
– Det finns också en oro över hur mycket folk den här platsen tål, det är ju en nationalpark med skyddade värden och är vi hur många som helst som kommer hit kan det förstöras, säger Tove Hultberg.
Några fler parkeringsplatser kommer det bli längs med Kopparhattsvägen när den ska asfalteras om senare i höst. Men det räcker inte långt när det vissa dagar varit mellan 500 och 600 bilar som letat plats på en parkering med 170 fickor.
– Det är ett bra tips att inte åka hit på höstlovet. Det känns helt vansinnigt när vi säger att vi inte vill ha fler folk hit, men det går faktiskt inte, säger Tove Hultberg.