Annons

Annons

Annons

Mordet på Elin Klinteberg

Elins bror inför rättegången: ”Jag tänker vara där för min syster, inte för honom”

Anton Klinteberg förlorade en älskad lillasyster. Med åtalet och rättegången kommer detaljerna om hennes död till ytan. Men han har bestämt sig för att ta reda på allt han kan.

– Jag vill bara veta vad som har hänt, varför och hur.

Text

Patricia och Anton Klinteberg vid minnesplatsen intill Tjurasjö, på en bild som togs i våras.

Bild: Lars Brundin

Annons

19-årige Anton Klinteberg har börjat jobba som timvikarie på en skola igen, han träffar vänner och försöker hitta på roliga saker på helgerna.

Storasyster Patricia bor kvar i Göteborg.

Resten av familjen har flyttat till ett nytt hus i Höör.

Även i den här trädgården har de en minnesplats. Där tänder de ljus för en förlorad dotter. För Antons ett år yngre syster – den där spralliga Elin Klinteberg, hon som i mars var på väg att ta körkort och snart skulle vara färdig bilmekaniker.

Annons

På tisdagen kom åtalet och därmed detaljerna om hur hon förlorat sitt liv. Förundersökningssekretessen har gjort att inte ens familjen har fått veta.

– Det här med hammare och knytnävar, jag visste inte förrän jag fick läsa det på jobbet idag. Jag blev ändå inte chockad, jag kunde väl tänka mig att det var något åt det hållet, berättar Anton Klinteberg.

Annons

Patricia Klintberg visar upp ett foto på Elin som fanns med på begravningen. Bilden togs i våras, en period då Anton Klinteberg kände sig som i en dimma av sorg. ”Man visste knappt vad man hette, det var som att man var påverkad på något sätt” berättar han idag.

Bild: Lars Brundin

Han har bestämt sig för att inte hålla sig undan. Förklarar att han vill veta så mycket som möjligt, som en del av bearbetningen.

– Det har varit en ovisshet i sju månader, att inte veta något, mer än att hon blev mördad av honom.

Att vara med på hela rättegången blir en självklarhet. Anton Klinteberg förklarar att han ser det som en skyldighet gentemot sin lillasyster.

– Jag kommer att vara med hela tiden. Det är säkert mycket som kan komma upp, otäcka bilder och så. Jag får väl gå ut om det behövs, jag får se hur jag reagerar i stunden.

Jag får väl gå ut om det behövs, jag får se hur jag reagerar i stunden.

Ilskan mot den misstänkte gärningsmannen är stor, men han har bestämt sig för att inte låta den känslan ta över.

– Jag är där för min syster, inte för honom. Vilket straff han får ger mig inte ändå henne tillbaka. Vad det än blir ska jag inte grotta ned mig i det.

Annons

För honom blir rättegången också ytterligare en chans att möta Elins vänner.

– Alla hennes vänner har varit ett stort stöd för oss. De har hjälpt till mycket med begravningen. Och kortegen som genomfördes efteråt, det var en granne till oss som hade fixat den.

Vid Tjurasjö i centrala Höör skapades en minnesplats när det stod klart att Elin inte längre var i livet. Det blev en plats att samlas på för att sörja. Anton spenderade mycket tid där de första dagarna.

Bild: Lars Brundin

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan