Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Portad från sjukhusvård

”Portad från sjukhusvård” nominerad till Stora journalistpriset

HD:s och Sydsvenskans granskning ”Portad från sjukhusvård” kan vara årets största avslöjande. Artikelserien av reportrarna Elinor Strand, Jessica Ziegerer och Dan Ivarsson har idag nominerats till Stora journalistpriset.

Dan Ivarsson, Elinor Strand och Jessica Ziegerer gjorde granskningen som nu nominerats till Stora journalistpriset.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

– Skickliga journalister i kombination med en långsiktig satsning på grävande journalistik betalar sig. Jag är grymt stolt och glad över nomineringen, säger Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje.

Granskningen avslöjade hur äldre personer stängdes ute från sjukhusvård. Chefen för en vårdcentral i Bjärred tog hemliga beslut om att äldre människor som bor hemma inte skulle få vård på sjukhus om de blev sjuka. Skälet skulle vara att inte belasta sjukhusvården i pandemitider.

I granskningen kunde Dan Ivarsson, Elinor Strand och Jessica Ziegerer också visa hur den aktuella vårdcentralen tagit betalt för möten med anhöriga som inte ägt rum.

Annons

– Det känns fantastiskt att HD och Sydsvenskan gjort en av de absolut bästa granskningarna av coronapandemin i hela Sverige. Konkurrensen är ju stenhård, säger Elinor Strand.

Annons

Avslöjandet ”Portad från sjukhusvård” gjordes som en följd av en annan artikelserie, där reportrarna under nästan ett helt år granskat äldrevården i Lomma.

– Vi hörde historier från anhöriga som stämde in i bilden, men det var genom ett mycket viktigt tips från en anhörig som granskningen kunde bli möjlig.

Jessica Ziegerer säger att de tre reportrarna redan tidigt i granskningen förstod att de var på väg att avslöja en skandal.

– Men den enorma omfattningen – att hundratals människor skulle ha drabbats – insåg vi nog inte förrän senare.

HD:s och Sydsvenskans granskning har fortsatt under hela året, och har bland annat lett till att Region Skåne inlett en egen undersökning. Den har visat att fler vårdcentraler i hela Skåne agerat på samma felaktiga sätt. Vårdcentralerna tvingas nu betala tillbaka miljonskadestånd till regionen.

Dessutom har avslöjandet lett till att regionen ändrat sina rutiner, så att alla skåningar numera kan se eventuella vårdbegränsningar via 1177.

– Det är fantastiskt roligt och hedrande att Stora journalistpriset nominerar oss till det största och finaste priset i Sverige. Men för oss är det ännu viktigare att vårt avslöjande har fått så otroligt stark respons från läsarna, säger Dan Ivarsson.

Annons

Annons

– Nomineringen gör oss inte bara oerhört stolta. Vi ser det också som en upprättelse för alla de anhöriga och patienter som aldrig fick veta att de portats från sjukhusvård, säger Jessica Ziegerer.

Vem som tar hem Stora journalistpriset i kategorin ”Årets avslöjande” vet vi på kvällen den 18 november, då vinnarna tillkännages vid en galamiddag på Bonniers Konsthall i Stockholm.

Läs mer: Granskningen på två minuter: Portad från sjukhusvård

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy