Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Danska regeringen vill återinföra coronapass

Efter att antalet smittade med coronaviruset i Danmark ökat vill nu regeringen återinföra det så kallade coronapasset i landet. Det meddelade statsminister Mette Frederiksen på måndagen.

Danska regeringen höll presskonferens på måndagen.

Bild: TT

Annons

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har sagt att hon ser behov av åtgärder som kan bryta smittkedjorna.

På måndagskvällen hölls ett möte mellan hälso- och sjukvårdsminister Magnus Heunicke (S) och partierna i folketinget.

Heunicke vände sig i fredags till landets epidemikommission och ville få svar på om covid-19 återigen blivit en samhällsfarlig sjukdom och om det behövs nya restriktioner.

Den 10 september beslutade Folketinget att inte längre betrakta covid-19 som en ”samhällsfarlig sjukdom”. Klassificeringen gör det enklare för den danska regeringen att snabbt sätta in nya restriktioner. I och med det försvann de sista restriktionerna i Danmark kopplade till coronapandemin. Men nu vill alltså regeringen återinföra coronapass i landet.

Annons

Frederiksen meddelar nu att Folketinget ska rösta om att klassa covid-19 som en ”samhällsfarlig sjukdom” och återinföra coronapassen imorgon tisdag.

Annons

Hon påpekade att vintersäsongen innebär högre risk för virussmitta.

– Det blir en högre press på sjukvården, sa Frederiksen.

Smittotalen i Danmark har ökat markant den senaste tiden. På måndagen rapporterade danska hälsodepartementet att 2 294 personer smittats. Det är femte dagen i sträck med över 2 000 smittade personer.

Även antalet som behöver sjukhusvård ökar. På en månad har antalet sjukhusinlagda med covid-19 trefaldigats. På måndagsmorgonen var antalet uppe i 303, varav 36 på intensivvårdsavdelning. Det är det högsta antalet inlagda med coronavirus sedan den 15 februari.

Enligt Statens serum institut är 75,6 procent av den danska befolkningen fullvaccinerad.

Regeringen vill att fullvaccinerade ska undantas från flera av restriktionerna.

– Därför överväger vi hur coronapasset ska kunna användas ännu bättre, sa statsminister Mette Frederiksen på presskonferensen.

Men Frederiksen riktade en ”kraftig uppmaning” till de som inte är vaccinerade:

– Vaccinera er. Gör det för er egen skull, gör det för era barns skull, för era äkta makars och era föräldrars skull, sa statsministern.

Frederiksen säger att regeringen överväger "ytterligare åtgärder" för de som är ovaccinerade. Hon vill inte närmare gå in på vad det innebär.

– Jag kan inte nog poängtera hur orimligt det är att en liten grupp potentiellt förstör för de flesta av oss. Det finns ingen ursäkt för att inte ta vaccinet.

Annons

Krav på coronapass ska införas på utvalda ställen, bland annat på restauranger inomhus, nattklubbar och besökare på sjukhus och vårdcentraler. Det ska också gälla för arrangemang inomhus med fler än 200 personer och utomhus för fler än 2 000 personer.

– Jag tycker att det är lätt att leva med coronapasset. Det ger en trygghet när man går på biograf eller en konsert om man vet att de andra är vaccinerade eller har testat negativt, sa Mette Frederiksen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy