Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Filmbolaget Anagram flyttar från Lund till Möllevången

Inspelningen av ”Tunna blå linjen” ägde häromdagen rum på Möllevångstorget. Nu står det klart att just Möllevången är det nya hemmet för produktionsbolaget Anagram som lämnar Lund för att starta kontor i kvarteret Bilden.

Skiss på hur nya kvarteret Bilden ska se ut när det står klart. Illustration: Fojab.

Annons

Kvarteret Bilden omringas av gatorna Bergsgatan, Monbijougatan, Helsingborgsgatan och Friisgatan på Möllevången. I kvarteret finns sedan många år rockklubben Kulturbolaget, galleriet Signal, klubben Grand Malmö samt flera frilanskontor.

Men nu är det kreativa kvarteret, som också går under namnet Trikåfabriken, under omvandling. Arkitektkontoret Fojab håller på att flytta in och samtidigt renoveras hela fastigheten, vilket gör att hyrorna kommer att gå upp och en del mindre aktörer har beslutat sig för att flytta ut.

Nu står det klart att filmproduktionsbolaget Anagram ska flytta in på 180 kvadratmeter på tredje våningen den 1 juni 2022. Det innebär att Anagram Produktion och Anagram Sverige lämnar sitt kontor i Lund för att istället flytta till Malmö.

Annons

Annons

– Vi vill komma närmare branschen i Malmö, men också Köpenhamn. Det är en stor anledning till varför vi flyttar till Trikåfabriken, säger Miira Paasilinna, vd för Anagram Sverige till Sydsvenskan.

Anagram Sveriges vd Miira Paasilinna under inspelningarna av ”Tunna blå linjen” på Möllevångstorget förra veckan.

Bild: Lars Brundin

Hon berättar att Anagram-bolaget Anagram Live stannar kvar i Lund, främst med tanke på deras starka koppling till Lund Comedy Festival. Men resten av Anagram-kontoret, med cirka 10–12 anställda, tar sig till Malmö.

Anagram startades i Lund 2002 av komikerna Johan Wester och Anders Jansson.

Har det varit ett tufft beslut att lämna Lund?

– Jag tror att företag måste ha möjlighet att växa och förändras. Vi stannar i Skåne, så jag tror inte att det kommer att ändra vår själ. Våra rötter finns i Lund och vi är stolta över dem. Att vi finns i Skåne gör att vi kommer att ha ett lite annat perspektiv för att berätta historier än vad alla bolag som finns i Stockholm har. Men vi har lyssnat mycket på vad våra medarbetare och och produktionspartners vill och därför har det blivit Malmö, säger Miira Paasilinna.

Anagrams ena grundare, Anders Jansson, har inte arbetat på Anagram de senaste 3-4 åren och har inga starka åsikter om flytten.

Annons

– Jag kan tänka mig att det är bra att flytta på sig för att få nya perspektiv, så tänker jag själv ibland. Nu håller ju Anagram på och gör ”Tunna blå linjen” och då är det ju enklare att vara i Malmö. Så jag tänker nog mest att det är kul med omväxlingen, säger Anders Jansson till Sydsvenskan.

Annons

Tidigare har Malmö stad försökt skapa ett filmkluster i kvarteret runt Friisgatan med flera filmbolagskontor och biografen Panora. Men i och med ombyggnaden av kvarteret Bilden har flera av filmbolagen flyttat ut. Magnus Gerttens Auto Images har tillsammans med organisationen Filmcentrum Syd flyttat till Grynbodgatan på Gamla väster i Malmö. Och Way Creative Films har flyttat till Kalendegatan. Så just nu är den tydligaste filmaktören i kvarteret biografen Panora.

– Vi får se vad som händer framöver nu när Stena gör en omstart med kvarteret. Det är ju jättekul att Anagram flyttar in och jag vet att det finns intresse från filmorganisationer för kvarteret, säger Ann Körling som är Malmö stads filmutvecklare Ann Körling.

Fakta

Anagram Produktion

Grundades 2002 av Hipp Hipp-duon Johan Wester och Anders Jansson. Företaget har genom åren skapat långfilmer som Gabriela Pichlers ”Äta sova dö”, miniserien ”Systrar 1968”, tv-serien ”Tunna blå linjen” samt humorproduktioner som ”Starke man”, ”Morgan Pålsson – världsreporter” och ”Sagan om Dilan och Moa” samt mycket annat.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy