Annons

Annons

Annons

Hunddåden i Malmö

Polisen: Vittnesmål om äldre kvinna går inte ihop

Vem som lägger ut bullar fyllda med glas och rakblad i hundrastgårdar är fortfarande ett mysterium. Ett vittne såg en äldre kvinna kasta in bullar med rakblad på en rastgård i Stadionparken – men inga bullar har hittats och vittnets historia stämmer inte överens med andra vittnesmål från platsen, enligt polisen.

Inbäddat innehåll

I nästan ett år har någon lagt ut mat som innehåller glassplitter, rakblad och häftklamrar i Malmös hundrastgårdar och parker. Hittills har polisen fått in över 60 polisanmälningar.

Bullarna, som det oftast rör sig om, har hittats av upprörda hundägare. Men ingen har sett någon lägga ut dem.

Den 10 oktober förändras den saken: Då skriver en kvinna i en Facebookgrupp för hundägare i Malmö att en manlig bekant till henne dagen innan sett en äldre kvinna kasta in bullar på en hundrastgård i Stadionparken.

Annons

Mannen bröt itu bullarna och såg att de innehöll vassa metallbitar.

– Min vän berättar att det var en gammal tant, ja en som man absolut inte skulle misstänka för något sådant här, sa kvinnan i en tidigare intervju med Sydsvenskan.

Annons

Hon gjorde en polisanmälan och återgav vad hennes vän berättat för henne till polisen. Mannen ville själv inte berätta för polisen vad som hänt. Trots att händelsen anmäldes nästan två dygn efter att den inträffat, lyckades polisen få kontakt med andra som befann sig i närheten av hundrastgården när det hela skedde.

De första bullarna som innehöll glas hittades i Rörsjöparken i december förra året.

Men de här personerna ger en annan bild av händelseförloppet:

– De uppgifterna vi får in stärker inte de uppgifterna vi fick in i andra hand. Tvärtom, så har de möjligtvis försvagats, säger Nils Norling, presstalesperson vid Skånepolisen.

Han påpekar att observationen av kvinnan gjordes vid lunchtid, men att nästan alla andra fynd av farlig hundmat har gjorts antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Det är alltså mest troligt att maten läggs ut nattetid.

Kartan visar var preparerad hundmat har lagts ut i Malmö. De röda prickarna är bakade bullar som innehåller antingen glas eller metallbitar. De blå prickarna är köttbullar som innehåller antingen glas eller häftklamrar.

Bild: Krister Cronqvist

Annons

Han vill inte berätta mer konkret vad de andra vittnena har sagt, för att inte påverka eventuella nya vittnesuppgifter.

Annons

– Men vi har inte på något sätt bundit oss vid att det ska vara en äldre kvinna som har gjort det här, säger Nils Norling, och beskriver det som ”olyckligt” att det på sociala medier delvis har blivit en sanning att det är en äldre kvinna som ligger bakom den preparerade hundmaten.

– Det kanske gör att man inte hör av sig om andra observationer. För vår del är det fortfarande helt öppet vem som gör detta.

Det har nu gått över en månad sedan någon gjorde en polisanmälan om preparerad hundmat. Den senaste anmälan (förutom händelsen med den äldre kvinnan) är från den 2 oktober. Då hittade en hundägare en bulle som innehöll metallföremål i Pildammsparken.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan