Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Covid-19 åter samhällskritisk sjukdom i Danmark

Det finns en majoritet för att återigen klassa covid-19 som en samhällskritisk sjukdom i Danmark, meddelar hälsominister Magnus Heunicke (S). Därmed kan regeringen med kort varsel återinföra coronapass.

Foto: Olafur Steinar Gestsson Hälsominister Magnus Heunicke.

Annons

Statusen som samhällskritisk sjukdom kommer att gälla under en månad, för att sedan utvärderas. Regeringen hade velat se att definitionen gäller under en fyra månaders period.

Heunicke kom med beskedet under en paus i tisdagens möte med folketingets epidemiutskott. Så länge utskottet inte säger nej, behöver regeringen inte ta frågan till hela folketinget utan kan införa nya åtgärder med stöd av pandemilagen.

Det innebär att coronapass kan återinföras från fredag, enligt handelsdepartementet. Passet kommer bland annat att gälla i under "nattlivet" och inomhus på serveringsställen.

Antal nya fall av covid-19-smittade i Danmark per 100 000 invånare per dag.

Annons

"Stort ingrepp"

Danmark hade coronapass fram till den 1 september, som skulle visas upp på flera platser i samhället. Passet slopades när covid-19 inte längre klassades som en samhällskritisk sjukdom.

Annons

– Det är ett tämligen stort ingrepp. Därför tycker jag att det är klokt att beslutet omprövas en gång i månaden, säger Peder Hvelplund, Enhedslistans talesperson i hälsofrågor.

Även Venstres Martin Geertsen är nöjd med beslutet.

– Det har varit viktigt för Venstre att den perioden blev markant kortare, så att vi i stället löpande kan utvärdera situationen och snabbt ta bort onödiga restriktioner, säger han.

Epidemiutskottet består av 21 av folketingets ledamöter.

Bokade vaccintid

Beskedet i måndags från den danska regeringen att man vill återinföra coronapasset ledde till att tusentals personer valde att boka vaccintid.

Statsminister Mette Frederiksen (S) riktade då kritik mot de medborgare som ännu inte vaccinerat sig.

– Regeringen står sida vid sida med de knappt 90 procent som gör som man ska. Den återstående gruppen ska inte förstöra för resten, sade Frederiksen.

Den hårda retoriken fick effekt. Under måndagen bokades runt 37 000 tider för en första, andra eller tredje vaccindos. Att jämföra med runt 10 300 bokningar under söndagen.

Bara i Region Sjælland gjordes mer än 2 000 bokningar de första tolv timmarna efter gårdagens pressträff.

– Tusen tack för att att uppmaningen togs emot positivt, säger Mette Frederiksen under en utfrågning i folketinget tidigt på tisdagseftermiddagen.

Kräver långsiktighet

Många frågar sig nu vilka ytterligare åtgärder som är på gång i Danmark, utöver coronapass. Peder Hvelplund, Enhedslistan, är en av dem som efterlyser en långsiktig plan.

Annons

Annons

– Det är viktigt att få en klar strategi för hur vi hanterar coronan under hösten och vintern, säger han.

Detsamma anser Stinus Lindgreen, talesperson för De Radikale och ordförande för folketingets epidemiutskott.

Organisationen SMVdanmark, som företräder små och mellanstora företag, efterlyser besked om hur långt Danmark är från en nedstängning. Osäkerheten påverkar många företag negativt, påpekar organisationens chefsekonom och politiska chef Mia Amalie Holstein.

Statsminister Mette Frederiksen vid måndagens pressträff om nya pandemiåtgärder. Arkivbild.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy