AnnonsPågen

Därför är mackan du åt till lunch ett klimatsmart val

Att äta mer växtbaserat för miljöns skull har blivit en självklarhet för många, men få konsumenter tänker på att bröd är bland det mest klimatsmarta de kan äta. En smörgås är därför inte bara en smidig lunch eller mellis, utan också ett enkelt sätt att göra ett hållbart val.

En undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Pågen visar att nästan var tredje svensk inte ser bröd som klimatsmart, men det är en uppfattning som inte stämmer med verkligheten. Det är nämligen bland det mest klimatsmarta du kan hitta i en matbutik. Eftersom bröd som har bakats på svenska växtbaserade råvaror har ett lika lågt klimatavtryck som pasta och baljväxter, är det kanske dags att omvärdera en hederlig limpa.

– Många vill idag göra gröna val och framför allt yngre konsumenter är intresserade av att lära sig mer om matens klimatpåverkan. Att veta att en macka faktiskt är ett hållbart och klimatsmart val kan då kännas skönt, säger Monica Bergen, marknadschef på Pågen.

Ur ett hållbarhetsperspektiv är vanligt bröd som är bakat på svenska råvaror bland den mest klimatsmarta maten som finns i butikshyllorna

Närproducerat spannmål

Mjölet är den viktigaste ingrediensen när man bakar bröd. Pågens färska bröd har hittills i år bakats på hela 100 procent svenskt mjöl. Spannmålet har odlats på åkrarna nära företagets kvarn och bageri som finns i både Skåne och Västergötland. Det innebär att Pågen kan undvika onödigt långa transporter, och samtidigt ha ett nära samarbete med odlarna. Därför kan Pågen ställa krav och driva på utvecklingen för en hållbar odling liksom att säkra hög kvalitet på spannmålet.

– För oss är det viktigt att prioritera svenska råvaror som odlats i närheten. Mjölet vi bakar med har malts av spannmål som odlats på endast några få mils radie från både kvarn och bageri. Pågens färska bröd är en både växtbaserad och lågprocessad produkt, vilket innebär att vårt bröd har ett verkligt lågt klimatavtryck, förklarar Berith Apelgren, informations- och hållbarhetschef på Pågen.

”Många missar traditionellt bra mat”

Det svenska klimatet gör även att svensk spannmålsodling är hållbar ur ett internationellt perspektiv. Långa frostperioder betyder mindre behov av växtskydd, och de långa ljusa sommardagarna ger goda skördar av hög kvalitet utan onödigt mycket gödning.

– Många som vill äta hållbart och hälsosamt väljer tyvärr nya livsmedel, ofta med importerade ingredienser, och missar traditionell bra mat som bröd. Men att äta bröd är alltså inte bara ett gott och enkelt sätt att fylla på med bra energi utan också ett miljömässigt klokt val, säger Berith Apelgren.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy