Mode, livsstil och skönhet – hur går det ihop med hållbarhet och miljötänk? I nya online-magasinet Kaer vill Sarah Thörnqvist och Jennie Shackleford ge svar.
De vill ge en enkel och informativ guide till fler och bättre möjligheter.
Budskapet blir tydligt direkt när man klickar in på sajten: ”We support a sustainable lifestyle”. Designen med noga utvalt typsnitt, snygga bilder och välformulerade texter skvallrar om att personerna som ligger bakom det här har en bakgrund i magasinsvärlden. Och det var där, på damtidningen Hennes, deras gemensamma historia började 2005.
Det har gått många år och flera arbetsplatser sedan dess. Men de har hållit kontakten och i Kaer bildar de team igen.
Annons
Sarah Thörnqvist berättar hur det började:
– Jag hade varit modechef på Femina i tio år men hoppade av i samband med en omorganisation. Visst försökte jag även då få in en del hållbart i det vi visade, men jag var ändå en del i att få folk att shoppa.
Annons

Jennie Shackleford har bott i Bristol, en stad med mycket miljötänk. ”Där gick nästan allt att få på refill , ett väldigt utvecklat källsorteringssystem och man hade gemensamma odlingar”, berättar hon.
Bild: Emil Langvad
Idén om att göra något annat, något som hon kunde göra med sitt ”gröna hjärta”, hade funnits längre än så.
– Jag ville leva mer hållbart och engagera mig mer i miljöfrågor och inspirera andra att bli mer medvetna.
Tillsammans med vännen och tidigare kollegan blev tankarna verklighet. De kompletterar varandra i kunskap, tankar och kompetens.
Jennie Shackleford har bland annat många års erfarenheter av ett mer klimatsmart vardagsliv i Bristol – Europas miljöhuvudstad år 2015.
– Sarah har alltid pratat om de här frågorna, har många idéer och flyger ofta högt, säger hon.
– Och Jennie är den som håller fast mig och kommer med klokare tankar. Ser till så att det inte blir för avancerat, säger Sarah Thörnqvist.
– Det ska vara lätt för läsaren att ta till sig, säger Jennie Shackleford.

Sarah Thörnqvist är glad för att kunna ägna sig åt frågor som hon brinner för och försöka påverka andra. ”Vi vill ge tips på saker i vardagen som är enkla att förändra”, säger hon.
Bild: Emil Langvad
Efter ett års intensivt arbete där de själva ”gjort precis allt” är nu det nya magasinet online.
Här finns informativa ögonöppnare såväl som konkreta tips som sparar både plånbok och klimat.
– Vi kan inte rädda världen, men vi kan ge nya tankar åt fler. Om vi kan visa att man med minimal insats kan göra nytta varför inte göra det? säger Sarah Thörnqvist.
Det finns oändligt med forskning, fakta och budskap om hållbarhet – hur orienterar ni er och vet att ni hamnar rätt?
Annons
Annons
– Det är verkligen minerad mark, mycket greenwashing samtidigt som det också finns många experter och många som kan jättemycket om miljöfrågor. Men vi är journalister i grunden och är väldigt noga med vad vi rekommenderar, tittar på hela kedjan. Något som kan vara bra på ett sätt kan vara dåligt på ett annat, säger Sarah Thörnqvist.

Sarah Thörnqvist och Jennie Shackleford tar en fikapaus på Kafé Bruket på Bruksgatan i Helsingborg. Det är ett ställe som stämmer väl överens med deras hållbarhetstänk, tycker de.
Bild: Emil Langvad
De betonar att de inte vänder sig till redan frälsta.
– Vi vill väcka tankar och inspirera till smarta val. Hur man konsumerar är upp till varje person, säger Jennie Shackleford.
Hon beskriver hur hon själv efter hand blivit allt mer medveten.
– Det har blivit allt mer second hand. Och framför allt har jag slutat slentrianshoppa, typ köpt en ny top till helgen för att det känns kul, det gör jag inte längre.
– Jag skulle aldrig gå och köpa något för att det är billigt på en av de stora kedjorna, säger Sarah Thörnqvist som hon för övrigt tycker borde göra mycket mer för att minska klädproduktionens miljöpåverkan.
– De stora har ju musklerna, de borde ta ett större ansvar.

Jennie Shackleford som bor i Göteborg har rest till Helsingborg för att träffa sin vän och nygamla kollega Sarah Thörnqvist. Nu ska de få fart på trafiken till nya online-magasinet Kaer.
Bild: Emil Langvad
Det är Sarah Thörnqvist som grundat magasinet och är chefredaktör. Men arbetsinsatsen delar de lika. För närvarande ungefär två dagar i veckan. Tanken är att samarbetspartner och annonser ska ge intäkter och att de då delar lika. De försöker nu marknadsföra magasinet på olika sätt i sina respektive nätverk.
Annons
Men ekonomin är inte deras främsta fokus just nu. De jobbar båda som frilansare och har andra uppdrag.
Annons
– Det är skönt att äntligen få göra något som man riktigt brinner för, säger Sarah Thörnqvist.
Och så till det där med namnet Kaer, var kommer det ifrån?
– Kaer kom ur inspiration från engelskans Care – för att vi bryr oss och vi vill att andra också ska bry sig. Om sig själva, varandra och planeten. Att det också påminner om danskans kaer (kär) och kaerlighed (kärlek) gjorde det hela extra fint.
Fakta
Jennie Shackleford och Sarah Thörnqvist tipsar
De flesta har koll på vad som verkligen gör skillnad – sluta flyga, välj bort bilen när det går, se över ditt sparande med mera. Ibland kan det kännas övermäktigt så här är istället tre saker som faktiskt är lätta att ändra på:
1. Sluta slentrianshoppa!
Modebranschen släpper ut enorma mängder koldioxid. Sluta slentrianshoppa nyheter till garderoben. Testa second hand, hyr din festoutfit eller varför inte byta kläder med vänner?
2. Minska matsvinnet!
Minska på storhandlingen och handla mer ofta för att slippa risken att slänga, använd alltid den mat du har och frys in det som inte blir uppätet.
3. Tvätta rätt!
Ofta åker plagg in i maskinen bara för att fräschas upp – galet onödigt! Tvätta polyesterplagg i en specialtvättpåse som samlar upp microplaster. Sluta med mjukmedel.
”Och det viktigaste av allt – för att skapa förändring måste vi alla engagera oss. Det går inte att lita på att någon annan gör det.”
Annons
Fakta
Produktion avgör storlek på miljöpåverkan
10 procent av de globala växthusgasutsläppen orsakas av tillverkning från kläder och skor. Det är mer än det internationella flygets och sjöfartens sammanlagda utsläpp.
80 procent av våra textiliers totala klimatpåverkan uppstår i produktionsfasen. Utöver råvarumaterial går det åt energi, kemikalier och vatten för att framställa både fiber, garn, tyg och den textila produkten. Resursanvändningen och produktionens utsläpp till vatten, mark och luft har stor påverkan på miljö och klimat i både produktionslandet och globalt.
Hur textilen är producerad avgör den totala miljöpåverkan mer än vad materialvalet gör. Det är större skillnad i klimatpåverkan mellan olika tillverkare av samma fibrer än mellan olika typer av textilfibrer.
Viktigaste åtgärden: Genom att fördubbla livslängden på ett plagg minskar klimatpåverkan och vattenanvändningen med nästan 50 procent. Källa: Naturvårdsverket, EU och FN
Fakta
Några siffror
Att producera ett kilo ny textil kräver:
• Växthusgasutsläpp: 10–40 kilo koldioxidekvivalenter
• 5 000–30 000 liter vatten beroende på fiber och produktionsmetod.
• 1–6,9 kilo kemikalier per kilo producerad textil. Kemikalier används i alla led av textiltillverkningen: vid odling, färgning och beredning av textilier och orsakar utsläpp till luft och vatten. I vissa fall kan farliga kemikalier finnas kvar i slutprodukten – som når konsumenten. Källa: Naturvårdsverket