Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Näringsliv

Elbristen hindrar investeringar bland skånska företag

Uppåt 100 skånska företag har stött på problem kring elförsörjningen som hämmat eller omöjliggjort investeringar i de egna verksamheterna. Det visar en undersökning från Svenskt näringsliv. Många företagare är också pessimistiska om en snar lösning på elfrågan.

Jan-Olof Jacke är vd för Svenskt näringsliv. Foto: Pressbild

Annons

De senaste åren har larmen om elbrist stått som spön i backen. Utbyggnaden av kraftkällor och ledningsnät går långsamt och det samlade utbudet i landet väger inte upp efterfrågan på el, inte minst i Skåne. En enkätundersökning från Svenskt näringsliv visar att drygt 90 av 761 deltagande företag i Skåne har tvingats hålla igen planerade investeringar på grund av otillräcklig elförsörjning.

– Om man går tillbaka 10-20 år i tiden så hade nog inget företag sagt att de har problem med elförsörjningen. Om vi ska klara av klimatomställningen och elektrifieringen av hela samhället så har vi helt klart en utmaning framför oss, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt näringsliv till HD och Sydsvenskan.

Annons

De företag som mest upplever problem är tillverkande bolag som kräver större energimängder. En majoritet av de svarande, 73 procent, uppger att deras konkurrenskraft kommer att försämras om de inte klarar av att genomföra sina investeringar och 48 procent ser framför sig att företagets produktion stagnerar.

Annons

– Man har i synnerhet anledning att vara orolig i det längre perspektivet. Det är ju fantastiskt att vi har haft en stor tillväxt i förnyelsebar energi, framför allt vindkraft. Men om det inte blåser så får vi problem, vilket gör hela systemet mer sårbart om vi inte också har tillräckligt mycket planerbara energislag (vattenkraft och kärnkraft), säger Jan-Olof Jacke.

Utan möjlighet att driva igenom investeringar uppger även 42 procent av företagen att deras klimatarbete kommer att försvåras, medan 20 procent av företagen uppger att sådana hinder kommer att leda till uppsägningar av personal.

– Vår och många andras bedömning är att vi åtminstone kommer att behöva dubbelt så mycket el om 25 år jämfört med idag om vi ska bli av med alla fossila bränslen. Och det är klart att man skapar bekymmer om en större del av elproduktionen blir väderberoende, i kombination med gällande problem att föra över elen från där den produceras till där den konsumeras. Redan i det korta perspektivet är ju överföringskapaciteten en nyckelfråga, säger Jan-Olof Jacke.

Förutom tillgången har även priset på el länge varit dyrare i Skåne än i andra delar av landet, bland annat på grund av en begränsad överföringskapacitet av el från norr till söder. I Skåne har elkunder upplevt den dyraste sommaren och hösten någonsin med elpriser som varit mer än dubbelt så höga som något tidigare år.

Annons

Annons

– De stora prisskillnaderna känner vi igen och skillnaderna mellan de olika geografiska elområdena har flerfaldigats, de ökade elpriserna är en oro i alla delar av landet, säger Jan-Olof Jacke.

Samtidigt har en övervägande majoritet tillfrågade företagare i undersökningen ingen större tro på någon politisk lösning kring elförsörjningen i närtid. 75 procent har ganska litet förtroende eller inget förtroende alls för att den nuvarande energipolitiken kommer att kunna möta den framtida efterfrågan på el.

– Om alla är överens om att elektrifieringen utgör en väldigt stor del av klimatomställningen – och elpriset då skjuter i höjden samtidigt som man inte ser tydliga planer på hur elförsörjningen i omställningen ska klaras av – så är det klart att det väcker oro.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy