AnnonsPågen

Bröd – en växtbaserad hjälte i vardagen

En naturlig källa till växtbaserat protein och samtidigt bland det mest klimatsmarta du kan äta. Bröd är den vegetariska trotjänaren som ofta hamnar i skymundan av alla nya köttsubstitut. Nu hoppas Pågen att brödet får ett välförtjänt uppsving.

En undersökning från Novus visar att drygt 6 av 10 svenskar inte kan tänka sig att vara utan bröd under en hel vecka. Och var tredje ser bröd som en naturlig del av sin baskost. Men alla är inte medvetna om att en smörgås inte bara är god, utan att den också innehåller massor av nyttigheter. Det som gör bröd till bra och relevant mat är att det förutom att vara rikt på fibrer också har ett relativt högt proteininnehåll – förutsatt att du väljer ett fullkornsbröd.

– I svenska matbutiker hittar du en stor variation på bröd. Från rena njutningsprodukter och klassiska favoriter till mer hälsosamma och nyckelhålsmärkta alternativ. Gemensamt för alla bröd är att de ger bra energi med ett normalt proteininnehåll på cirka 8 till 11 procent. Bröd är också vår främsta källa till fullkorn och fibrer, berättar Maria Sitell på Brödinstitutet.

Läs mer om Pågens arbete här

“Svenskar äter för lite fullkorn”

Enligt WHO är fullkorn den kostfaktor som i allra högsta grad förebygger ohälsa. Det ger en positiv påverkan på blodsocker och kolesterol, och minskar risken för flera folkhälsosjukdomar som diabetes typ 2, tjocktarmscancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Pågen har sedan länge flera fullkornsbröd i sortimentet och i dag är 40 procent av företagets bröd rika på fullkorn.

– Till skillnad från våra grannländer äter många svenskar alldeles för lite fullkorn. Fullkorn hamnar tyvärr ganska långt ner på listan över det konsumenterna tycker är nyttigast. Samtidigt ser vi glädjande nog att för just bröd, så rankas fullkornsinnehåll som en mycket viktig egenskap när man väljer bröd – förutom smaken förstås, säger Monica Bergen, som är marknadschef på Pågen.

Bröd är en växtbaserad och näringsrik vardagshjälte. Ett enkelt sätt att äta både bra och hållbart med andra ord.

Hittat nya proteinrika vetesorter

När man bakar bröd är det viktigt att vetet har en hög proteinnivå. Det ger en bättre jäsning och hjälper till att ge luftiga och goda bröd. På Pågen bakar man idag på 100 procent svenskt mjöl, vilket har odlats av lokala odlare i närheten av företagets två kvarnar och bagerier. Intill sin kvarn Lilla Harrie Valskvarn bedriver Pågen testodlingar och ett utvecklingsarbete tillsammans med sina odlare för att odla vete som naturligt har ett högre proteininnehåll.

De senaste åren har Pågen genom sina testodlingar hittat nya vetesorter, så kallat högproteinvete, som passar svenskt klimat och tidigare endast odlats i exempelvis Tyskland. Proteinrikt kvalitetsvete som behövs för att baka bröd har historiskt importerats. Pågens satsningar innebär alltså att de utvecklar sin produkt och gör Sverige i allmänhet, men Pågen i synnerhet, självförsörjande.

Normalt är högproteinvete sått på våren. Men för att göra odlingen än mer hållbar satsar Pågen nu på nya proteinrika vetesorter som sås på hösten. Hela 85 till 90 procent av vetet som nästa år blir till bröd sås under hösten. Att det växer på åkrarna under vintern gör nämligen att marken bättre binder näringsämnen så att man inte bidrar till onödig övergödning av sjöar och vattendrag.

Pågens bröd - en växtbaserad trotjänare

För den som vill äta en varierad kost – men samtidigt tänka på klimat och hälsa – är bröd ett verkligt bra alternativ, menar Monica Bergen.

– Det är spännande och kul med vegetarisk mat som ofta hämtat inspiration från fjärran land, men ibland kan det enkla och självklara vara minst lika gott. Och att välja att ta en smörgås är ett utmärkt och växtbaserat alternativ, avslutar Monica Bergen Marknadschef på Pågen.

Fakta

Pågens klimatarbete

Pågen jobbar med ett gediget och långsiktigt hållbarhetsarbete med kopplingar till flera av FN:s globala miljömål. Inte minst viktigt är arbetet för en hållbar svensk spannmålsodling, då mjöl är brödets största ingrediens och nära hälften av bröds klimatavtryck kommer just från mjölet. På Pågen prioriterar man att baka på svenska råvaror. Viktigast är mjölet som är brödets största ingrediens. Bröd bakat på svenska råvaror har ett mycket lågt klimatavtryck och är bland det mest klimatsmarta du kan äta.

Läs mer på pagen.se

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy