Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Det är fullt möjligt att betala ut bistånd utan att gynna talibanerna.”

För att undvika total kollaps, svält och massdöd krävs handling från politiker på såväl internationell som nationell nivå, skriver Inger Blennow, Svenska Afghanistankommittén.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, har sagt att den afghanska befolkningen inte ska behöva betala priset för talibanernas agerande, men det är precis vad som har hänt, skriver Inger Blennow. Foto: Felipe Dana.

Annons

Cirka tre månader har gått sedan talibanerna tog över Afghanistans huvudstad, Kabul. Efter över 40 år av krig befinner sig landet i en ny fas.

Talibanstyret riskerar att inskränka flickors möjlighet till utbildning, kvinnors möjlighet till förvärvsarbete och många andra mänskliga rättigheter liksom mediernas oberoende.

I samband med att talibanerna tog över Afghanistan ströp omvärlden alla överföringar av pengar till Afghanistan. Redan utbetalda biståndsmedel är frysta.

Sveriges och många andra länders bistånd till Afghanistan har på senare år gått via den internationella givarpoolen Afghanistan Reconstruction Trust Fund, ARTF, som i sin tur har finansierat stora delar av den afghanska statens verksamhet.

Annons

I och med att Sverige och andra länder anser att bistånd inte ska gå till den talibanska regimen har ARTF inte längre någon godkänd mottagare i landet. Världsbanken har också stoppat alla utbetalningar. Allt sammantaget innebär det att över hälften av Afghanistans befolkning, 20 miljoner, kommer att ha allvarlig brist på livsmedel i vinter. 8,7 miljoner riskerar att leva i stor nöd, enligt en rapport från IPC, Integrated Food Security Phase Classification.

Annons

EU bestämde i mitten av oktober att ge ett stödpaket värt en miljard euro för att motverka en humanitär och ekonomisk kollaps i Afghanistan. Tanken är att bland annat löner ska utbetalas med de pengarna. Men endast ytterst få människor i Afghanistan har ett bankkonto och bankerna har inga kontanter.

Sida beslutade häromdagen att Svenska Afghanistankommittén ska få ytterligare 56 miljoner kronor i år, ett bistånd som i första hand ska gå till sjukvård och utvecklingsarbete. Det välkomnar vi i kommittén naturligtvis. Men svårigheterna att få in pengar i Afghanistan kvarstår.

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, har sagt att den afghanska befolkningen inte ska behöva betala priset för talibanernas agerande, men det är precis vad som har hänt.

För att undvika total kollaps, svält och massdöd krävs handling från politiker på såväl internationell som nationell nivå. Den offentliga sektorn i Afghanistan behöver räddas och civila organisationer som till exempel Röda Korset, Läkare utan gränser och Svenska Afghanistankommittén behöver få tillgång till kontanter på plats. 

Svenska Afghanistankommittén har arbetat i Afghanistan i snart 40 år och driver skolor och sjukvård i landets allra fattigaste provinser. Kommittén har 6 000 anställda i Afghanistan och nu finns det inga kontanter att betala ut löner till läkare, lärare och barnmorskor. Brist på bensin till ambulanser och på skolmaterial är bara några av de praktiska utmaningarna. 

Annons

Annons

Ansvaret för den rådande situationen i Afghanistan vilar tungt på talibanerna som skulle kunna göra mycket för att säkra frihet, mänskliga rättigheter och fred.

Trots talibanernas historia av övergrepp och våld kan inte omvärlden se på när landets befolkning hålls som en sorts gisslan. Svält är en konsekvens av omvärldens beslut att stoppa alla överföringar av pengar till Afghanistan. Politiker på såväl internationell som nationell nivå måste nu upphäva alla sådana beslut.

EU och det internationella samfundet behöver agera och skapa nya kanaler som biståndet kan utbetalas genom. Det är fullt möjligt utan att gynna talibanerna. Blockaden av transfereringar till Afghanistan måste hävas och landets banksystem få grundläggande förutsättningar att fungera. 

Fönstret för att fatta beslut innan en katastrof i Afghanistan är ett faktum är fortfarande öppet, men håller snabbt på att stängas.

Vi har alla ett medmänskligt ansvar att förhindra att miljoner människor dör av svält och att stora flyktingströmmar uppkommer. Det är hög tid att politiker på alla nivåer visar beslutsamhet och mod när det blåser som hårdast.

SKRIBENTEN

Inger Blennow, ordförande för Svenska Afghanistankommitténs Lundaavdelning

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan