Annons

Annons

Annons

Politik i Vellinge

Oenighet om taxor när Vellinges budget antogs

Högre parkeringsavgifter för sommargäster, fria trygghetslarm och maxtaxa på kulturskolan. Det var några av förslagen som framfördes när politikerna skulle sätta nästa års budget för Vellinge kommun. I slutändan gick inget av förslagen igenom. Skatten är oförändrad – sedan 2006.

”Budgeten innehåller fortsatta satsningar på ökad attraktivitet”, sa Carina Wutzler (M) när hon presenterade förslaget.

Annons

Efter några timmars debatt kunde ramarna för nästa år budget sättas av Vellinge kommunfullmäktige. Det handlar om över två miljarder kronor i skatteintäkter som fördelas på olika verksamheter.

Alla partier var rörande överens om att Vellinge är en välskött kommun. Till och med socialdemokraterna berömde budgeten och förklarade att även de ville ha oförändrad skatt, en skatt som är fjärde lägst i Sverige.

Annons

Endast Miljöpartiet föreslog en höjning, på 10 öre, för miljö- och klimatsatsningar. De föreslog även högre parkeringsavgifter på sommaren.

– Vi vill att besökare uppmuntras att ta kollektivtrafik istället för bil, sa Angela Everbäck (MP).

Liberalerna däremot tyckte att Vellinge borde sänka skatten en krona eftersom det finns ett överskott.

– De senaste åren har vi samlat i ladorna. Pengarna borde stanna i medborgarnas plånböcker istället, sa Henrik Thorsell (L).

Annons

”Jag konstaterar att Sveriges mest moderata kommun inte är speciellt moderat. Det kallas för socialism”, sa Henrik Thorsell (L)

Carina Wutzler (M) håller med att det finns stora överskott men menar att kommunen har flera år med stora investeringar framför sig.

– Vi har en investeringsbudget för 2022 på 437,3 miljoner kronor, det är rekordhögt, förklarade Carina Wutzler (M) i sitt anförande.

Hon nämnde bland annat flera skolinvesteringar som är på gång. Och mer väntar under åren som kommer sa hon.

I stort sett alla partier i opposition ville införa gratis trygghetslarm för äldre och att Kulturskolan ska ha lägre maxtaxa.

Men inga ändringar gick igenom.

Centerpartiet efterlyste en satsning på skolresurser:

Annons

– Vellinge ligger näst lägst i Sverige på läromedel per elev och år. I en av Sveriges mest välmående kommuner kan vi bättre än så, sa Magdalena Nour (C).

"Vellinge kommun kan bättre", sa Magdalena Nour (C) i budgetdebatten och pekade på flera mindre smickrande placeringar för kommunen.

Även miljöfrågor, utbyggnadsplaner och Naturum berördes innan budgeten för 2022 klubbades efter votering – helt enligt den moderata majoritetens förslag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan