AnnonsMalmö Live Konserthus

Ta med hela familjen på en klassisk julfilm – nu med livemusik

I december ger Malmö Live två föreställningar när filmen Ensam hemma (Home Alone) visas på filmduk och Malmö SymfoniOrkester spelar filmmusiken live till.

Filmen Ensam hemma kom ut 1990 och har blivit en klassiker som ses av miljoner fans varje jul. I filmen blir 10-årige Kevin av misstag kvar ensam hemma i huset i Chicago när hela hans familj åker på julsemester till Paris, och tjuvarna Harry och Marv ser sin chans att plundra huset. Men de vet inte vad de ger sig in på – Kevin är uppfinningsrik och gör allt för att stoppa dem under tiden hans mamma är på väg tillbaka hem, allt tonsatt av den kände filmmusikkompositören John Williams.

Maren Reck, stämledare kontrabas i Malmö SymfoniOrkester ser mycket fram emot att få spela till Home Alone, en film hon minns väl från sin egen barndom. FOTO: Malmö Live

Maren Reck, som är stämledare kontrabas i Malmö SymfoniOrkester, kommer från Iowa, USA och hon var 10 år gammal när filmen Ensam hemma kom ut. Hon ser mycket fram emot föreställningarna i december:

– Jag älskade filmen! Den var faktiskt en av de viktigaste filmerna för mig som barn, jag var samma ålder som Kevin, jag älskar julen, jag kommer från mellanvästern där filmen utspelar sig – det var perfekt tajming för mig att se den, och det var den perfekta högtiden. En av mina favoritjulfilmer! utbrister hon.

Maren Reck har spelat i MSO sedan 2007, och vid samma audition fick även hennes man Jordan sin tjänst i orkester, också som kontrabasist. Hon tycker inte att det är några större skillnader på hur julen firas i Sverige och i USA:

– Ni gör julen väldigt vacker här, det är ju så mörkt, men alla har julstjärnor som lyser upp så fint. Det är jättemysigt, jag älskar att vara här på jul. Skillnaden i USA är nog mest att det är lite mer fokus på Gud där, det görs kanske lite mer diskret här. Och luciatågen med barn, de är underbara!

Paret har två döttrar som är 9 och 6 år, och förra året var det dags för dem att få se Ensam hemma tillsammans med föräldrarna för första gången.

– De älskade den också! De ska definitivt få gå på konserterna, säger Maren Reck.

Det är inte första gången hon gör en föreställning som denna, där hon spelar musiken live till en filmvisning:

Biofilm med levande musik, kan det bli bättre? FOTO: Malmö Live

– Vi har gjort några Harry Potter-föreställningar med MSO också, och jag har varit noga med att få vara med i alla. Jag älskar formatet, jag tycker det är jätteroligt.

Innan man sett en föreställning som denna kan det vara svårt att förstå varför man inte bara lika gärna kan se filmen hemma i soffan, och Maren Reck hade samma funderingar själv innan första gången:

– Men det är verkligen en upplevelse. Det är uppslukande och något som är väldigt roligt att göra med familjen, jag rekommenderar det starkt.

Hon berättar att i filmen som visas är musiken bortredigerad, så det är bara livemusiken som hörs:

– Det är en annorlunda upplevelse, men det fungerar väldigt väl, det låter fantastiskt. Dirigenten har en skärm med filmen och är väldigt väl förberedd och ser till att vi musiker är synkroniserade med filmen. Det går sömlöst.

Hon skrattar:

– Det enda svåra är att jag helst skulle vilja se filmen själv samtidigt!

Home Alone ­– In Concert spelas 16 och 17 december klockan 19.00.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan