AnnonsHSB Malmö

Långsiktiga insatser skapar ökad trygghet kring Möllevången

Etableringen av BID Möllevången har redan gett resultat. Modellen för att skapa en tryggare stadsdel har lett till nya samarbeten och möjligheter att påverka för bostadsrättsföreningen HSB brf Stenbocken.

Sven Sturesson är ordförande i HSB brf Stenbocken och styrelsemedlem i BID. Bilden är från i våras när arbetena med föreningens innergård precis dragit igång.

Det har gått drygt ett år sedan HSB brf Stenbocken på Bangatan/Sofielundsvägen valde att gå med i föreningen Fastighetsägare BID Möllevången. Bostadsrättsföreningen är Möllevångens största, med över 400 lägenheter och flera butikslokaler.

BID är en beprövad modell i Malmö, som påbörjades i stadsdelen Sofielund 2015. Modellen går ut på att göra en stadsdel en tryggare plats att verka, bo och röra sig i, och grundar sig i ett nära samarbete mellan fastighetsägare, företag, kommun, boende, polis och forskning.

Sven Sturesson, ordförande i HSB brf Stenbocken och styrelsemedlem i BID, är glad över den naturliga plattform som BID har blivit för att ta upp saker som påverkar boende och näringsidkare på Möllevången och Rådmansvången.

En konkret uppgift som Sven Sturesson tar upp som exempel är ett samarbete med andra bostadsrättsföreningar för att motverka klotter.

– BID är en perfekt plattform för frågor som enskilda brf:er tidigare fått brottats med själva men som vi nu kan samarbeta kring. Klottersanering är en sådan sak. Genom att gå samman hoppas jag vi kan förhandla fram ett gemensamt avtal hos företag som sanerar och därmed sänka allas kostnader. Kanske det också kan sporra Malmö stad att satsa ytterligare på att sanera klotter i vår stadsdel.

Att Möllan behöver bli renare och snyggare återkommer Sven Sturesson till under intervjun.

– Jag menar att det hänger ihop med trygghetsfrågan. Ju mer attraktiv vår stadsdel är, desto fler människor vill bosätta sig här, komma hit för att umgås och ta del av utbudet bland näringsidkarna. Om vissa gator är nedgångna och skräpiga kommer bara de som håller på med fuffens att hänga där, och det är just den typen av aktiviteter vi vill komma åt och strypa.

Sedan HSB brf Stenbocken blev medlem i BID har polisens operation Rimfrost avslutats. Den startade 2019 och hade i syfte att mota bort knarkhandeln som hade ökat på flera ställen i stadsdelen.

HSB brf Stenbocken vid Möllevången i Malmö.

Polisen har gått ut och berättat att operationen gett resultat, även om det återstår mycket arbete.

– Det märks skillnad, absolut, men precis som polisen säger så kan det bli bättre.

Malmö stads beslut om att låta ordningsvakter röra sig i området under det senaste året har också ökat den upplevda tryggheten och något som tagits upp som en positiv händelse, berättar Sven Sturesson.

– För en tid sen var jag och pratade med en av handlarna som äger en liten livs här i närheten. Enligt honom har det lugnat sig rejält, under det senaste året. Tidigare kunde människor komma in och jäklas, ta grejer och säga att han skulle sätta upp det på krita, utan att ha frågat om det gick för sig, men det händer allt mer sällan.

Andra saker som ligger i pipelinen är att analysera den enkät som BID skickade ut till boende i och närmast runt HSB brf Stenbocken.

– Att få stopp på buskörningen, den öppna drogförsäljningen och att försöka få staden att städa mer i området var punkter som återkom i enkäten. Dessa synpunkter kommer vi ta upp nu under höstens möten.

Att en bostadsrättsförening får tillgång och medverkar i en plattform där stadens olika förvaltningar är representerade, tillsammans med polisen, är en stor behållning menar Sven Sturesson.

– För mig har det alltid varit självklart att civilsamhället behöver gå samman och agera för att de goda krafterna sprids i samhället. Men för att saker ska kunna drivas igenom krävs samverkan med just de aktörer som BID består av. Därför tror jag på det här upplägget.

Tidigare i år trygghetscertifierades HSB brf Stenbocken. Innergården har gjorts om utifrån trygghetsaspekten och nya planteringar pryder rabatterna.

I år trygghetscertifierades alla hyresfastigheter som HSB Malmö äger på Möllevången, samt HSB brf Stenbocken.

De, tillsammans med brf Glädjen och brf Kaninen, var först ut att efter en noggrann besiktning få certifieringen på Möllevången. Det innebär att fastigheterna både invändigt och utvändigt systematiskt gåtts igenom för att identifiera olika riskfaktorer för brott och otrygghet. Faktorer som belysning och fungerande lås till dörrar och grindar, till exempel.

Trygghetscertifieringen är Michael Carlsson, vd för HSB Malmö, samt ledamot i BID Möllevångens styrelse, mycket glad över.

Nyckelordet är just ”tillsammans” när det gäller att få bukt med kriminalitet, buskörningar och nedskräpning, menar han.

–Detta är inte ett projekt utan en process som måste få ta tid. Men inom en femårsperiod måste vi se resultat och få bort faktorer som skapar otrygghet, säger Michael Carlsson.

Att sätta in mycket resurser i ett område riskerar också att problemen bara flyttar någon annanstans, menar han.

Michael Carlsson, vd för HSB Malmö.

–Därför är det viktigt att komma till rätta med grundproblematiken, att med hjälp av tidiga resurser hindra exempelvis unga killar från att välja brottets bana. För det krävs ännu mera insatser från staden och politiken.

Vad kan HSB Malmö göra för att hjälpa till med det?

–Engagemanget i BID är en sak, men vi jobbar också mycket med den sociala tryggheten i de hus vi äger och förvaltar. Vi pratar ofta om hållbarhet men social hållbarhet är precis lika viktigt.

Fakta

FAKTA: Vad är BID?

BID står för Boende, Integration och Dialog och finns både i Sofielund och på Möllevången och målet är att öka trivseln och tryggheten i dessa områden. BID-processen är ett verktyg i stadsutveckling med fokus på seriös fastighetsförvaltning och goda boendemiljöer. BID i Malmö är ett partnerskap mellan fastighets­ägare, verksamheter, bostads­rätts­föreningar och byalag. BID Malmö bygger på nära samverkan med boende, staden, föreningslivet, myndigheter och forskning. Ursprunget till BID kommer från Kanada och USA, där det står för Improvement District.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy