Annons

Annons

Annons

Ljusparken i Malmö

Slottsparken avspärrad – biljetter in säljs av ljusföretag

Delar av Slottsparken är avspärrad. Malmö stad har in på nästa år lånat ut parken gratis till ljusföretaget MK Illumination – som säljer biljetter till en ljuspark bakom avspärrningarna. Martha Malm, 92 år, är en av flera besvikna Malmöbor som nu tvingas byta promenadrutt.

Text: 

Martha Malm, 92, kan inte promenera som hon brukar genom Slottsparken på grund av avspärrningarna runt ljusshowen. Hon sörjer att parken är avspärrad och har inga planer på att lösa biljett.

Bild: Sofia Nahringbauer

Annons

Slottsparken är ett av Malmös mest centrala och populära parkområden.

Men just nu ser parken inte ut som vanligt. Delar av parkområdet runt den stora dammen och Pegasusstatyn har fått insynsskyddande avspärrningar

Bakom avspärrningarna bygger Malmöföretaget MK Illumination ljusparken Lumagica, med runt en kvarts miljon ljuspunkter, som öppnar på lördag.

”Under en sagolik vandring får du uppleva fyra teman – love zone, fantasy garden, frozen fields och mystic forest”, skriver MK Illumination.

Förutom ljusinstallationerna finns det möjligheter att köpa mat och dryck på området.

Annons

Biljetterna kostar från 110 för barn till som mest 220 kronor för vuxna.

Annons

MK Illumination betalar ingenting till Malmö stad för att få använda parken.

Bygget bakom avspärrningar har pågått i ett par veckor och ansvariga politiker har fått flera mejl från upprörda Malmöbor som inte kan använda parken.

Liknande reaktioner fick Sydsvenskan på torsdagen.

Vi mötte Martha Malm, 92 år, som går med rullator. Hon bor på Gamla väster, men kan på grund av avspärrningarna inte röra sig in i parken som hon brukar.

”Jag känner mig diskriminerad”, säger Martha Malm när hon med rullator tar sig runt avspärrningarna i Slottsparken.

Bild: Sofia Nahringbauer

– Jag känner mig diskriminerad. Jag tycker det är skamligt att ett företag tar allt detta i anspråk och utnyttjar det, säger hon.

Martha Malm har inga som helst planer på att betala inträde för att se ljusshowen. Hon tänker däremot gå hit när avspärrningarna är nedtagna – för att se att parken inte har förstörts. Men det blir först om två månader, den 23 januari.

Jessica Lundberg bor i Västra hamnen och jobbar vid Folkets park. Hon cyklar dagligen förbi avspärrningarna.

Jessica Lundberg cyklar förbi avspärrningarna varje dag. Hon tror inte att hon kommer att lösa entré till ljusutställningen.

Bild: Sofia Nahringbauer

– Ljusshowen låter lite mysig, men jag tror inte att jag kommer att gå dit. Dessutom väcker det här frågor om klimat och miljö, säger hon.

Annons

Monica Olofsson och Gunn Wannberg tittar nyfiket eftersom de tillsammans med kompisar har tänkt lösa inträde den 30 november.

Annons

– Det är väldigt trevligt att det händer något i parken. Men generellt är det tokigt att ett privat företag får lägga beslag på stora ytor av allmän plats, säger Monica Olofsson.

Monica Olofsson och Gunn Wannberg planerar att tillsammans med vänner lösa biljett till ljusparken i slutet av november.

Bild: Sofia Nahringbauer

Varför lånar kommunen ut Malmöbornas park gratis till ett privat företag?

– Vi ser det som ett tillskott till utbudet i Malmö. Vi testar något. Vi har en besöksnäring i kris som har fått ta ett väldigt hårt slag under pandemin, säger Anna Wittgren, enhetschef för omvärld och evenemang vid Malmö stad.

MK Illumination säljer belysning. Hur ser du på att ni gratis lånar ut ett showroom i en av Malmös mest populära parker?

– Det är frivilligt om man vill lösa inträde. Vi är glada att det här stärker utbudet i Malmö.

Niclas Johansson är ägare till MK Illumination. Han säger att företaget i år satsar 10-12 miljoner kronor på ljusparken.

– Vi har ingen ekonomisk garanti eller stöd på något sätt. Vi tar hela risken, säger han.

Hur många besökare räknar ni med?

– Vi hoppas på 50 000 till 70 000.

Markupplåtelsen gäller bara den här vintern. Vill ni komma tillbaka?

– Ja. Det vill vi jättegärna. Vi tar jättestora risker i det här – men det kommer att bli en fantastisk upplevelse för dem som kommer hit.

Delar av Slottsparken är avspärrad till mitten av januari.

Bild: Sofia Nahringbauer

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan