Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vellinge

Vellinge har fått en ny entré – efter år av fördröjning

Efter åtta år och 28 miljoner kronor har Vellinge fått en ny infart till centrum.

– Äntligen. Det är en stor dag idag, sa kommunalrådet Carina Wutzler (M) efter sitt invigningsvarv i rondellen.

Carina Wutzler (M) körde invigningsvarvet i rondellen och var först in på den nya gatan – som ännu inte har något namn.

Bild: Lars Brundin

Annons

Två rondeller och en 450 meter lång trädkantad gata med ny cykelbana invigdes på torsdagen med tre tutande bilar som premiärkörde.

– Det känns väldigt bra. Vi får en vacker välkomnande entré och en tydlig centrumgata, säger Carina Wutzler som körde den första bilen.

Det var ett efterlängtat invigningsvarv. Redan 2010 togs gatan upp som strategiskt viktig i översiktsplanen och 2013 budgeterades den för första gången, till tio miljoner kronor.

Slutnotan åtta år senare blev nästan tre gånger så hög: 28 miljoner kronor.

Annons

Detta förklaras dels med segdragna förhandlingar med flera markägare samt att man förlängt ombyggnaden nästan till silon på Börjesgatan.

Annons

Den nya gatan går rakt mellan motorvägsavfarten och Vellinges centrum.

Bild: Fredrik Hedenskog

– Det var rätt komplext att komma överens med alla fastighetsägare och det har även varit något ägarbyte. Det är en ganska liten detaljplan men rätt komplicerad, med stora arbeten – som dagvattensystem – under mark, säger hon.

Den nya vägen, som ännu inte har något namn, går tvärs genom Norra verksamhetsområdet rakt in till Vellinge centrum.

– Vi får en tydligare centrumgata och bättre trafikflöde. Dessutom minskar bullret för flera bostadsområden, säger Carina Wutzler och sveper med armen mot bostadsområdena runt gamla Malmövägen.

”Vi får en vacker, välkomnande och tydlig centrumgata”, säger Carina Wutzler.

Bild: Lars Brundin

En rondell med låg tegelmur möter numera besökarna som kör av motorvägen från Malmö. Till jul smyckas den med röda hjärtan och i sommar ska den blomma i många färger.

Bild: Lars Brundin

Hon har själv vuxit upp i närheten och minns sina barndoms cykelturer i området:

– Förr var här bara en mörk cykelbana, med stora buskage, som var ganska obehaglig att cykla på kvällstid. Nu är sträckan bättre för cyklister eftersom det här blir ett trafikerat och upplyst stråk, säger Carina Wutzler.

Annons

Annons

Än så länge ser gatan rätt höstdeppig ut, men stadsträdgårdsmästaren Lisa Sundgren lovar att det kommer att bli en välkomnande entré:

– Det blir en fin allé kantad av ett 60-tal oxelträd och varierad grönska. Rondellen är upplyst kvällstid och i sommar blir det en blommande entré i många färger. Nu till jul blir det röda hjärtan i rondellen, säger Lisa Sundgren.

Den nya gatan är också början på en utveckling av Vellinge centrum.

– Vellinge växer. Kommunen har köpt marken där OKQ8-macken ligger och den, tillsammans med parkeringsplatsen, ska vi utveckla, säger Carina Wutzler.

Den 450 meter långa gatan som går mellan Norra Leden och Börjesgatan kantas av ett 60-tal träd.

Bild: Lars Brundin

Läs mer: Norra infarten försenas.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy