Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skåne

Hjälte eller lagbrytare – parets gatuhundar förs in utan tillstånd

Anhängarna ser dem som hemlösa hundars hjältar. Länsstyrelsen anser att de bryter mot djurskyddslagen.

Jimmy och Neringa Stocker har importerat långt fler hundar från Litauen än vad de har tillstånd till.

”Det är bra att de har sina kontroller, men i många fall är de alldeles för snabba att döma”, säger Jimmy Stocker om länsstyrelsens föreläggande och viteshot.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Darrande hundar lyfts ut ur skåpbilen. 14 rufsiga blandraser, med en nästan dygnslång resa från Litauen i kroppen.

Kinder möter nosar på parkeringsplatsen längs Travemündeallén i Trelleborg. Hundar och människor låter i munnen på varandra.

Jimmy Stocker och hans fru Neringa Stocker kryssar fram och tillbaka bland nyblivna hundägare. De delar ut färgglada kassar med hundarnas namn på, de sitter på huk och lämnar över instruktioner.

Carina Larsen från Malmö fick se Molly, av oklar ras, på en av filmerna som visade hundar redo för adoption. Hon skyndade sig att skriva en intresseanmälan. ”Man räddar en hund som inte har haft det så jättelätt. Det är verkligen något som jag rekommenderar.”

Bild: Hussein El-Alawi

Jimmy Stocker stannar till och berättar hur deras organisation följer de här djuren genom livet.

Annons

– Om familjen inte kan ha kvar hunden är vi de första de tar kontakt med. Då ska vi hitta ett nytt hem åt den, allt står i adoptionskontraktet.

Annons

Alla mattar (några hussar syns inte till) har betalat 580 euro, cirka 6000 kronor, för att få adoptera en gatuhund från ett hundhem i Kaunas. För dem är paret Stocker hjältar.

Jessica Bengtsson från Trelleborg har precis fått Taco i sin famn, en gatukorsning med en hel del tax i sig. I paret Stockers Facebookgrupp ”Djurägare utan gränser” har hon kunnat följa valpens väg från Litauen till Sverige.

– Jimmy och Neringa är fantastiska, de är verkliga eldsjälar. De sänder live, fotar och uppdaterar. Det känns som att man är med på resan.

Lina Bengtsson, dotter till Jessica Bengtsson, håller för första gången familjens nya hund i famnen.

Bild: Hussein El-Alawi

Länsstyrelsen i Skåne är inte lika översvallande. Myndigheten anser att adoptionsverksamheten i Trelleborg bryter mot djurskyddslagen.

Hundarna som lämnas ut har id-märkning, ett hälsointyg och rätt vaccinationer. Problemet för myndigheten är att de kommer i för stora antal.

Jimmy Stocker har ett tillstånd för ”försäljning av hundar från annans uppfödning”, men endast för tio hundar per år.

I maj kom länsstyrelsen på inspektion och kunde konstatera att 41 hundar redan förts in och sålts vidare under 2021. Dessutom fanns brister när det gällde hälsointygen, de saknades för vissa hundar som tagits över gränsen.

I september fattades beslut om vite på 30 000 per hund för varje överskridande av tillståndet, men så länge har inte något vite dömts ut.

I oktober fick Jimmy Stocker nej på sin ansökan om att få att utöka och föra in 200 hundar om året. Länsstyrelsen är snarare inne på spåret att återkalla tillståndet helt.

– Det är en otroligt lång process att återkalla ett tillstånd. Enligt tidigare domar måste vi i princip förelägga någon först. Om man sedan bryter mot föreläggandet, då kan vi återkalla tillståndet. Där är vi nu, säger Sonia Ögren Kull, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen.

Annons

Annons

”Jimmy är så himla bra. Han räddar hundar och adopterar ut dem till människor här. Det känns bra att ge en hund en andra chans” berättade Louise Tenngart vid hundutlämningen i juli.

Bild: Hussein El-Alawi

Louise och Martin Tenngart är glada över att äntligen få träffa sin valp Lucky. ”Det ser ut som att han ler, därför gav vi honom namnet Lucky” berättade Neringa Stocker.

Bild: Hussein El-Alawi

Ärendet kompliceras av att ett tillstånd till är inblandat. Jimmy Stocker har tillstånd av Jordbruksverket att transportera hundar.

Men länsstyrelsen anser att paret gör mycket mer än att enbart transporterar djuren. De organiserar transporterna, väljer ut hundar och hittar köpare.

– En transportör kan man jämföra med en taxi, man kör från punkt A till B. Man har ingenting att göra med betalning för eller placering av djur, säger Sonia Ögren Kull.

Detta håller Jimmy Stocker inte med om.

– Det är väl jättebra att jag följer upp och ser till att hundarna har det bra? Det borde länsstyrelsen vara glad över, tycker han.

På parkeringsplatsen försämras stämningen när länsstyrelsen kommer på tal.

– Det enda de håller på med är maktmissbruk. Ju mer de jävlas med mig, desto mer bygger jag bara upp, säger Jimmy Stocker.

Jessica Bengtsson har varit engagerad i "Djurägare utan gränser" ett tag, och Taco är den andra hunden hon får hem genom Jimmy och Neringa Stocker.

– Jag står hundra procent på Jimmys sida, han har inte gjort något fel. Länsstyrelsen har inte rätt. Hunden står i mitt namn, men istället för att jag kör till Litauen och hämtar så gör Jimmy det, säger hon.

Annons

Även i somras besökte HD och Sydsvenskan paret Stockers hundutlämning; 14 hundar räcktes över till förväntansfulla köpare, på samma parkeringsplats intill färjeläget i Trelleborg. Redan då hade Jimmy Stocker fått besked om att deras verksamhet bryter mot länsstyrelsens tillstånd.

Annons

Paret har hittat ett sätt att försöka komma runt länsstyrelsens krav. Det är inte svenska ”Djurägare utan gränser” som adopterar ut djuren. Formellt görs det av den litauiska ideella organisationen Animal Protector. Men bakom den organisationen står samma personer, den är grundad av Jimmy Stocker.

Försöken att sköta verksamheten via den litauiska organisationen har inte blidkat myndigheten, eftersom det befintliga tillståndet är skrivet på Jimmy Stocker personligen och han och hans fru fortsätter att personifiera verksamheten.

Fakta

Över 100 ansökningar under 2020

Antal ansökta tillstånd om att få bedriva ekonomisk verksamhet med hund. Siffrorna rör det mindre tillståndet, upp till tio hundar.

2015: 70 stycken ansökningar.
2016: 67 st
2017: 68 st
2018: 80 st
2019: 69 st
2020: 108 st
2021: 83 st (till och med oktober)

Källa: Länsstyrelsen

De nya hundägarna har skingrats. Jimmy och Neringa Stocker får tid att svara på HD och Sydsvenskans frågor.

Bild: Hussein El-Alawi

Under pandemin har länsstyrelsen i Skåne sett en kraftig uppgång i ansökningar om tillstånd att föra in hundar.

Bland dessa finns personer och organisationer som letar nya hem till gatuhundar från Baltikum eller Rumänien. I flera fall misstänks hemmen de hämtas ifrån vara valpfabriker - en täckmantel för en lönsam exportrörelse.

Annons

Sonia Ögren Kull betonar att hon inte kan uttala sig om de riskerna när det gäller paret Stockers rörelse.

– Men generellt är det så. Men köparna tror att hundarna kommer från ett privat hem eller att de räddar dem från gatan, säger hon.

Det är ännu ett skäl till att Sonia Ögren Kull ser det som ett stort problem att paret Stocker har brutit mot myndighetens tillstånd och inte alltid kunna visa rätt papper för hundarna.

– Vi har det bra ställt i Sverige och man kan ta mycket betalt för en hund. Vi vill inte ekonomiskt uppmuntra de här verksamheterna utomlands. Vi vill inte gynna de som föder upp hundar i fabriker, säger hon.

Annons

Sonia Ögren Kull menar dock att man aldrig kan vara säker på var ifrån en hund kommer. Det är samma sak i Sverige och utomlands menar hon, hur noga man än är så är det är jättesvårt att kontrollera.

– Åker man ner till en valpfabrik så möts man inte av en valpfabrik, man möts av en tik och några valpar. Det krävs en riktig kontroll för att se att i källaren, eller i förrådet, finns 22 valpar och kanske en till tik, säger hon.

Neringa och Jimmy Stocker inne i hundtransporten.

Bild: Hussein El-Alawi

Jimmy Stocker är van vid den sortens ifrågasättande. Han svarar genom att peka och berätta om hundar på parkeringsplatsen. Om en som hittats i en soptunna med sina syskon, om en annan som överlevt på råttor.

– Här finns inga uppfödda hundar, alla är gatukorsningar. I 99 procent av fallen kan vi ge svar när någon frågar ”Varifrån kommer den hunden?”

Neringa Stocker berättar om systemet i sitt tidigare hemland Litauen, där kastrering av hundar anses vara onaturligt, och där det finns ett stort antal hundhem där en placering ofta innebär slutet.

Annons

– Det kan vara en jättefin hund, med bra hälsa. Men det spelar ingen roll, om ingen hämtar den inom 30 dagar så avlivas den, säger Neringa Stocker.

Myndighetens misstänksamhet hade varit mer befogad om de kommit med kullar av fransk bulldog eller schäfer, enligt Jimmy Stocker. Nu är det bara blandraser, som de dessutom tar ut en låg avgift för, anser han.

– Det är så fel att dra alla över samma kam. Finns det organisationer som tar 20 000 för en adoption, då får det stå för dem. Då tjänar de pengar på adoptionerna.

Men enligt Sonia Ögren Kull är inte frågan om vilken ras som adopteras någon garanti.

– Man har upptäckt utomlands att det finns en verksamhet i att föda upp gatuhundar, halvvuxna hundar som har levt på gatan och haft det jättedåligt och ska räddas. Där finns också pengar, säger hon.

Annons

Efter vårt samtal skickar Jimmy Stocker bilder på de mest utsatta hundarna, fallen som de förgäves försökt rädda men där avlivning varit enda utvägen.

En av hundarna i Litauen som inte kunnat räddas. ”Dessa hundar dog i mina armar. Jag blir så ledsen när jag hör om valpfabriker, vi gör ju allt för dessa djuren” säger Jimmy Stocker.

Bild: Privat

De jobbar med välgörenhet, betonar han. Samlar in filtar och utgången hundmat som de tar med till Litauen.

Paret, som till vardags driver en loppisbutik i Trelleborg, har planer på att bygga ett nytt hundhem i Litauen. Insamlingen av pengar är i full gång.

För en utomstående är det svårt att få en samlad bild av hur insamlingen gått – pengarna som skänks hamnar hos Jimmy Stockers enskilda firma.

Enligt honom beror det enbart på att banken krävt att den svenska organisationen registreras för f-skatt och moms för att få ett bankkonto. Och de över 6000 följarna på Facebook får alltid besked om hur de insamlade pengarna används, säger han.

Annons

Paret Stocker menar att länsstyrelsen istället borde uppskatta insatsen de gör. Och viteshoten saknar effekt. Jimmy Stocker berättar att han av en inspektör på länsstyrelsen förvarnats om ett vite på nära en miljon.

– Då sa jag till henne att då får du väl skicka det vitet. Du kan skicka vite på tio miljoner om du vill. Jag kommer ändå inte att sluta göra det jag gör.

Fakta

Två olika tillstånd behövs för den som tar in och säljer hundar


För att föra in till och sälja husdjur i Sverige krävs ett eller två olika tillstånd.


Det ena är ett transportörstillstånd, som utfärdas av Jordbruksverket. Tillståndet behövs både för den som tar betalt för att transportera andras djur, eller som transporterar djur som används i den egna verksamheten.

• Även fordonet måste besiktigas och godkännas för det djurslag som ska transporteras.

Tillståndet ovan är tillräckligt för en person eller företag som enbart flyttar djuren mellan punkt A och B.

• Men om verksamheten handlar om att organisera införseln och vara ansvarig för försäljningen av djur som importeras så krävs även ett tillstånd enligt 6 kap 4 § i djurskyddslagen.

• Samma slags tillstånd krävs för all slags ”ekonomisk verksamhet” med hästar, sällskapsdjur eller pälsdjur: uppfödning, försäljning eller inackordering.

• Tillståndet utfärdas och följs upp av Länsstyrelsen.


Källor: Jordbruksverkets och länsstyrelsens informationsmaterial

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy