Annons

Annons

Annons

Chefredaktör Jonas Kanje

Journalister bör få svar – även från journalister

Text

Det finns massor med knep för att slippa prata med journalister och för att slippa bli intervjuad i samband med granskande journalistik. Tyvärr används knepen ibland också av medieföretag och redaktioner – det duger inte.

Några klassiska exempel på strategier för att försöka skademinimera vid en granskning:

• Huvudpersonerna vägrar att svara på frågor eller gör sig helt oanträffbara.

• Den granskade skickar fram en pressansvarig som inte har några egentliga svar eller för den delen kunskap utan bara har som arbete att prata med journalisten efter en fastslagen kommunikationsplan.

• Krav på att få skriftliga frågor i förväg ofta i kombination med vägran att svara på annat sätt än skriftligt.

Annons

Alla metoder, och det finns fler, syftar till att skaffa sig kontroll över kommunikationen och hur företaget eller myndigheten framställs offentligt.

Annons

I vissa fall kan jag förstå att företag lägger pengar på krumbukterna för att försöka framstå i så bra dager som möjligt. När detta sker i offentlig verksamhet är det svårare att svälja. Helt oacceptabelt är det när det gäller min egen bransch. Vi som dagligen kräver svar från makthavare ska självklart ställa oss framför de seriösa mediernas mikrofoner när vi blir granskade.

Så fungerar det dock inte alltid.

Landets främsta mediegranskare Sveriges Radios Medierna i P1, har förvånansvärt ofta svårt att få ordentliga svar från redaktioner.

Tre aktuella exempel:

• Mia Lindqvist, programchef på TV4 ville inte låta sig intervjuas kring en granskning av ett inslag om grovt kriminella i ett TV4-program. Hon skickade skriftliga svar och tog inga följdfrågor.

• TV-sportens chef Åsa Edlund Jönsson tyckte inte heller att hon behövde låta sig intervjuas i samband med ett inslag om detaljer i en publicering om isländska fotbollsspelare anklagade för sexuella trakasserier.

• Mediernas granskade nyligen också SVT-profilen Carina Bergfeldts välgörenhetsdrive för Afghanistan. Först långt efter första granskningen tyckte Bergfeldt det passade att svara.

Annons

Annons

Affärsidén med journalistik bygger på att ta fram trovärdiga nyheter och granskningar till våra läsare. För att göra det är intervjuer ofta nödvändiga, inklusive följdfrågor.

Alla journalister har svurit över kommunikatörer som står i vägen för det jobb vi försöker göra och blivit ilskna över makthavare på alla nivåer som springer och gömmer sig i stället för att ta sitt ansvar och svara på rimliga frågor.

Men om vi med trovärdighet ska kunna kräva svar från andra makthavare måste vi visa att vi själva pallar att svara på frågor från seriösa journalister.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan