AnnonsKraftringen

Goda grannar – ny direktledning ger vinster för alla

Ett unikt samarbetsprojekt växer fram utanför skånska Eslöv. En kilometerlång ångledning ska från och med hösten 2022 förse Örtofta sockerbruk med fossilfri energi från Kraftringens fjärrvärmeanläggning, en satsning som kommer att spara 17 000 ton koldioxidutsläpp per år.

– Samarbetet ger oss möjlighet att utnyttja vår kapacitet samtidigt som Nordic Sugar får en fossilfri produkt som i sin tur hjälper dem att minska beroendet av naturgas, säger Patrik Schneider, produktionschef på Kraftringen.

Nordic Sugar ligger bara en kilometer från Örtoftaverket (i bakgrunden till höger i bild), vilket möjliggjort ett unikt samarbete med en ångledning som ska dras direkt mellan de två anläggningarna.

Att förvandla skånska betor till rent socker kräver stora mängder energi. Betorna innehåller mycket vatten som måste kokas bort innan råvaran förvandlas till det vita socker vi köper. Det mest effektiva sättet att koka bort vattnet är att använda ånga, och i dag tillverkar Nordic Sugar – som äger det 130 år gamla sockerbruket i Örtofta – ångan av naturgas och egenproducerad biogas.

Men från och med nästa höst kommer en del av energibehovet att komma direkt från Kraftringens stora fjärrvärmeanläggning som ligger bara ett stenkast från sockerbruket. Nu har de första spadtaget tagits till vad som ska bli en 1100 meter lång ångledning där högtrycksånga kommer att pumpas direkt från Örtoftaverkets ångpanna till sockerfabriken.

Olof Dahlgren, fabrikschef på Nordic Sugar.

– För vår del är projektet ett första stort steg mot en klimatneutral produktion. Vi har, precis som många andra, påbörjat resan och har många tankar om framtiden. En annan fördel är att vi kan få energi från två håll vilket ger en trygghet i processen, säger Olof Dahlgren som fabrikschef på Nordic Sugar.

Kraftringen och Nordic Sugar går in med drygt 80 miljoner kronor för att finansiera den nya ångledningen, en satsning som på lång sikt inte bara kommer att innebära miljö- och klimatvinster, utan även ekonomiska vinster.

– Det är ett långsiktigt samarbetsavtal där vi delar på de vinster som uppstår. Vi på Kraftringen har möjlighet att utnyttja vår fulla kapacitet samtidigt som Nordic Sugar köper energi till ett billigare pris.  Ångledningen är både ett kommersiellt och ett hållbarhetsprojekt, och jag kan inte nog understryka att det faktiskt handlar om enorma mängder koldioxid som vi knuffar undan, säger Patrik Schneider.

Patrik Schneider, produktionschef på Kraftringen.

Närmare 25 procent av Nordic Sugars samlade energibehov på sockerfabriken i Örtofta kommer att täckas av den nya ledningen, vilket motsvarar uppvärmningen av omkring 4 000 villor under ett år. Idén om en ångledning har levt i många år, men det var först i samband med att diskussioner om klimatomställning tog fart som projektet roddes i hamn. Nu hoppas både Kraftringen och Nordic Sugar på fortsatta samarbeten.

– Vi är två stora arbetsgivare i regionen. Det här samarbetet innebär, förutom miljö- och hållbarhetsnyttan, att vi ökar vi varandras lönsamhet, vilket i sin tur skapar förutsättningar för fortsatta investeringar i klimatsmart produktion. Helt enkelt ytterligare en pusselbit för att trygga en långsiktig och hållbar framtid, säger Patrik Schneider.

Paketering av socker.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan