Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Gör det lättare att få nedsatt hyra vid bristande underhåll.”

Stärk hyresgästernas skydd så att de inte drabbas av ”renovräkningar”. Det skriver Momodou Malcolm Jallow, Emma-Lina Johansson och Gunilla Ryd, Vänsterpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi tycker att Malmö kommun aldrig ska plocka ut vinst ur MKB, det är att dubbelbeskatta det allmännyttiga bolagets hyresgäster, skriver artikelförfattarna.

Bild: Emil Langvad

Annons

Renovräkningar har blivit ett växande problem i Sverige. Hyresvärdar gör så omfattande renoveringar att det blir för dyrt för hyresgästerna att bo kvar i sina lägenheter.

De senaste tio åren har det dessutom skett en utveckling med stora utländska fastighetsbolag som kommer hit och köper upp hela bostadsområden. Det enda syftet är att göra så stor och snabb vinst som möjligt.

Nyligen röstade riksdagen om stärkt skydd för hyresgäster, bland annat om hyresgästernas skydd efter renoveringar så att de inte drabbas av renovräkningar. Trots att en majoritet av väljarkåren står bakom stärkt skydd för hyresgäster valde Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet, att rösta ner förslaget.

Annons

Enligt en undersökning Novus har gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen, tycker 82 procent av väljarna att det förslag som röstades ner i riksdagen är bra. En kraftig majoritet finns även bland högerpartierna, till exempel är 79 procent av Kristdemokraternas väljare positiva till förslaget.

Annons

I Malmö finns det även problem när det gäller hur MKB, Malmös kommunala bostadsbolag, använder sin vinst. En bekymrad mamma berättar i Sydsvenskan att hennes son som har en lägenhet hos MKB ska få en åttaprocentig hyreshöjning för att mögel i badrummet ska åtgärdas. Enligt hyreslagen är mögel något som det åligger hyresvärdar att åtgärda och det ska inte behöva resultera i hyreshöjningar.

Varje år går MKB med stor vinst, till exempel låg den på 330 miljoner kronor 2020. Malmö har i jämförelse med Stockholm och Göteborg höga hyror, även när det gäller kommunens fastigheter, enligt Hyresgästföreningen.

Malmö stad, som idag styrs av Socialdemokraterna och Liberalerna med stöd av Miljöpartiet, plockar varje år ut en stor del av MKB:s vinst för att kunna finansiera andra kommunala verksamheter istället för att låta MKB:s hyresgäster få del av vinsten genom till exempel renoveringar eller sänkta hyror. I fjol plockade kommunen ut 81 miljoner kronor.

För Vänsterpartiet är hyresgästers ställning och trygghet en prioriterad fråga. Vi har därför under lång tid lagt fram förslag både i riksdagen och i kommunfullmäktige i Malmö för att stärka hyresgästers skydd och rättigheter i olika avseenden.

Vi tycker att Malmö kommun aldrig ska plocka ut vinst ur MKB, det är att dubbelbeskatta det allmännyttiga bolagets hyresgäster. Vi vill istället att Malmö ska frysa hyrorna i MKB:s bestånd, vi vill starta ett kommunalt och statligt byggbolag, underlätta tvångsförvaltning av misskötta hyresfastigheter och göra det lättare att få nedsatt hyra vid bristande underhåll.

Annons

Annons

Vi vill också ge starkare skydd för hyresgäster när bostadslägenheter förstörs till exempel genom brand, men också hindra oseriösa fastighetsägare från att köpa hyresfastigheter.

Många renoveringar är nödvändiga, särskilt i de fall det löpande underhållet brustit, men renoveringarna måste ske med social hållbarhet i åtanke, bland annat så att människor har råd och möjlighet att bo kvar i sina lägenheter. Hyresgästerna bör få ta del av planeringen redan i ett tidigt skede och ha möjlighet att påverka.

Efter en upprustning ska alla kunna bo kvar i sina hem utan ekonomiska svårigheter. Självklart ska bostadsbolag använda hyrorna för att se till att alla hem håller god kvalitet, inte istället plocka ut pengarna i vinst.

SKRIBENTERNA

Momodou Malcolm Jallow (V), riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson.

Emma-Lina Johansson (V), kommunalråd i opposition i Malmö.

Gunilla Ryd (V), ledamot i Malmö kommunfullmäktige och ersättare i stadens miljönämnd.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy