Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Skåne har gått om Stockholm och Göteborg i antal covidvårdade

Antalet sjukhusvårdade i Skåne har stuckit iväg och ligger nu högre än i de andra storstadsregionerna Stockholm och Västra Götaland. Sjukvården börjar bli hårt belastad och är redo att öppna nya covidavdelningar.

”Det är allvar nu!” säger smittskyddsläkare Eva Melander, som manar alla med symptom att stanna hemma.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

– Det är längesedan det såg ut så, vi måste ha bevakning på utvecklingen. Och det skapar en viss oro för att den ska fortsätta uppåt, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Lundbom om den skånska covidkurvan.

För sjätte veckan i rad ökar antalet covidsmittade i Skåne, vilket börjar avspegla sig i sjukhusinläggningar. Vårdpersonalen sliter, och fruktar en ny hård covidvinter.

På Region Skånes presskonferens manade smittskyddsläkare Eva Melander till extra försiktighet inför julens evenemang och julhandeln. Att inte vänta på att regeringen och Folkhälsomyndigheten utfärdar nya restriktioner.

– Vi har en skör situation nu även om vaccinationerna hjälper kraftigt för att minska smittspridningen, sade Eva Melander.

Annons

– Om du har fått den fantastiska biljetten till konserten du längtat efter, eller någon annan aktivitet, och blir sjuk så måste du stanna hemma. Det är inte ok att gå iväg till jobb eller något annat med sjukdom i kroppen – det är allvar nu!

Annons

De skånska sjukhusen har beredskap för att skala upp covidvården igen, och öppna nya vårdavdelningar. Man har redan övergett sommarens strategi att samla iva-patienterna på Sus i Lund och Malmö, nu används iva även i Helsingborg och Kristianstad.

– En del av dem som nu ligger inne på vårdavdelning är dubbelvaccinerade, men de blir inte lika sjuka och hamnar inte på iva. På iva är det flest ovaccinerade och de är lika sjuka som förut, säger Pia Lundbom.

Skåne och de två andra storstadsregionerna ligger i botten när det gäller andel fullvaccinerade invånare. Fler behöver ta dos ett och två, särskilt i grupperna under 50 år.

Men det rullar på och det syns resultat av att mobila team de senaste månaderna erbjudit drop-in-vaccinering vid fotbollsmatcher, på köpcentrum, gymnasier, tågstationer och vid olika evenemang.

100 000 skåningar har dessutom fått en tredje påfyllnadsdos covidvaccin. Den vaccineringen är klar på äldreboenden och pågår inom hemtjänst och hemsjukvård. Förhoppningen är att så många som möjligt över 65 år ska ta tredje sprutan före jul.

– Om man tycker att det är svårt att boka tid på sin vårdcentral, så har vi nu öppnat mottagningar på flera av de skånska sjukhusen. Där kan man boka via 1177.se, ta chansen för där finns god kapacitet, säger vaccinsamordnaren Maria Landgren.

Annons

På onsdagen öppnade Folkhälsomyndigheten för att alla över 16 år ska erbjudas dos 3. Men den första prioriteringsgruppen är personer 50-69 år, vårdpersonal, medicinska grupper och personer med LSS-insatser som fått sin andra dos för minst sex månader sedan.

Annons

Region Skåne har nyligen beslutat och inlett en upphandling av privata vaccinatörer för att hjälpa till med den gruppen, som ett komplement till vårdcentralerna som finns utspridda i hela Skåne.

Regionerna får själva planera för utrullningen av dos 3. Men när Skåne öppnar för 50-69-åringar, vårdpersonal, riskgrupper och LSS-mottagare är inte klart ännu, förklarade Maria Landgren.

– Vår målsättning är att gruppen över 65 år ska vara klara till jul. Och när en grupp börjar bli klar kan man släppa på nästa, vi såg i våras att det ibland kan gå snabbt. Men vi får återkomma om det, säger hon.

Fakta

Covidläget i Skåne

Antal inlagda på vårdavdelning: 54

Antal inlagda på iva: 7

Incidens (antal smittade/ 100 000 under två veckor): 149

Fotnot: Texten är uppdaterade. I en tidigare version uppgavs att Skåne gått om regionerna Stockholm och Västra Götaland när det gäller antalet smittade. Det är antalet sjukhusinlagda som är högre.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy