AnnonsSvenska kyrkan Malmö

Advent bjuder på musik och längtan efter ljus och hopp

Det nya kyrkoåret tar avstamp i första advent. En festgudstjänst i vitt inleder väntan på julen. "Under advent pyntar vi städerna och tänder ljusen. Det är en tid av mystik då vi hänger upp stjärnor och längtar efter ljus och hopp", säger biträdande kyrkoherde Albin Tanke i Malmö.

Första advent är en av de största kristna kyrkohögtiderna. I år förbereds för att extra många kan komma att söka sig till kyrkan efter en lång period av distans och isolering. De digitala gudstjänster och arrangemang som lockat nya grupper av besökare under pandemin ska behållas som komplement, men mötet människor emellan är grunden.

– Fysiska möten är oslagbara för oss människor, vi är sociala och behöver vara nära varandra. Efter pandemin finns ett uppdämt behov av gemenskap och att mötas, det märks inte minst på restauranger och teatrar. I advent återupptar våra kyrkorum på ett sätt så att även de som vill hålla distans kan göra det, säger biträdande kyrkoherde Albin Tanke.

Albin Tanke, biträdande kyrkoherde, berättar om adventsfirande i Malmös kyrkor.

Första advent firas - med en kronologisk kullerbytta – till minne av att Jesus under påsken red i in i Jerusalem och talade om fred och frid. Med advent inledes också väntan på julens glädjebudskap om det lilla barnet som föds, människa men också gudomlig. Det är något stort och allmänmänskligt, säger Albin Tanke, i denna längtan efter hopp och mening.

– Inom kyrkan gestaltar vi med vår liturgi och vårt språk, precis som vid teatern. Man behöver inte ta allt bokstavligt, ingen trodde att Margaretha Krook var Sjörövar-Jenny även om hon föreställde henne, men ett poetiskt språk för oss djupare in i vad det är att vara människa. Kyrkans högtider handlar om livets stora frågor. Vi brottas alla med existentiella tankar om liv och död. En period var jag gymnasiepräst och eleverna hade många funderingar om meningen med livet. Deras resonemang startade ofta i det materiella, för att så småningom koka ner till relationer.

En tid för rannsakan och förberedelse

Albin Tanke säger att där den kristna påsken firar livets seger över döden, kan adventstiden snarare kan ses som en tid av rannsakan och förberedelse för att kunna stå upp för de vi verkligen är.

­– Decembers väntan och nedräkning sitter i vår kultur. Det är hur vi manifesterar julen, vars budskap är att du duger, du är älskad. Våga kliva fram som den du är, det gudomliga finns i oss alla. Finns det en oro i mitt liv som jag ska rikta ett ljus mot för att skapa lugn och bli den människa jag vill vara? Gör det nu. Vad kan jag bidra med så vi kan vara människor tillsammans?

Stämningsfullt och pyntat inför jul.

Även om det blir en jul med extra allt tillsammans med släkt och vänner då vi nu kan fira tillsammans igen, är det samtidigt många som bävar för en jul där ensamheten blir extra tydlig.

– Många lider av brist på relationer, och kyrkan erbjuder julfirande med julmat och gudstjänst för den som är ensam eller vill ha ett alternativ. På julen ska vi se till att alla är med. Det finns en sådan skatt i traditioner och med första advent går vi in i firandet. Vi ska se till att det finns ett bra och brett utbud av gudstjänster. Det finns så många olika sätt att uttrycka längtan, rädsla och tro, det kan vara genom ord eller musik.

Musik varje dag

Fram till jul är det musik varje dag i Malmös kyrkor, allt från klassiska Händels Messias till studentsångare, brassband och julkonserter med Magnus Carlsson och Thomas di Leva.

­– Musiken betyder mycket i adventstider. Den öppnar upp vägar till det inre och skapar stämningen som många längtar efter, att få den extra känslan av högtid. Det finns många traditionella psalmer och sånger som man förväntar men också mycket nytt som blivit en del av vårt musikarv, säger Christian Schultze som är organist i Sankt Johanneskyrkan.

Christian Schultze är organist i Sankt Johanneskyrkan i Malmö.

Musiken, säger han, har fördelen att ha en låg tröskel in till kyrkan. Många kommer gärna och lyssnar.

– Musiken i kombination med texterna berättar om julundret och ger en känsla av frid och glädje. Stilla Natt skapar en stämning av avkoppling och ger en påminnelse om vad julen handlar om, att tänka på andra. Vi försöker vända oss till alla grupper med musiken, exempelvis med Christmas carols-konserter på engelska, en tradition som finns i andra länder. Vi i kyrkan hoppas alla ska känna sig välkomna och de allra flesta konserter är gratis.

.......................................................................................................................

Svenska kyrkan i Malmö uppmanar besökare att följa utvecklingen gällande införande av vaccinpass från 1 december.

Fakta

Så kan du fira advent i Malmö

Fira advent i Malmös kyrkor. Här hittar du programmet från kyrkorna i Malmö.
Lyssna till kyrkornas Andakt inför helgen, start 26 november på Svenska kyrkan Malmös Youtube-kanal.
Besök en julmarknad första advent som arrangeras till förmån för den årliga adventsinsamlingen för Act (Svenska kyrkans internationella arbete). En möjlighet erbjuds till exempel efter högmässan 28 november då det blir det julmarknad i S:t Petri Kammare, mittemot kyrkans huvudentré. Betalning med swish. Julmarknaden stänger 15:00.
Det går också bra att gå in i respektive kyrka för att hämta program kring advent.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan