Annons

Annons

Annons

Annons

Melodifestivalen

Danne Stråhed och Samira Manners – här är de skånska namnen i Melodifestivalen

Malmösångerskan Samira Manners, Skivarps egen Danne Stråhed och Klara Hammarström från Höllviken. Det fanns flera skånska namn bland artister och låtskrivare när halva startfältet till nästa års Melodifestival presenterades på fredagsmorgonen.

– Det är svårt att fatta detta, säger Samira Manners.

Text: 

Samira Manners. Foto: Ida Fia Sveningsson.

Annons

Melodifestivalvinnaren John Lundvik. Tiktok-stjärnan Theoz. Idoljuryns Anders Bagge. Och så klassiska Melodifestivalartister som Linda Bengtzing, Lisa Ajax, Liamoo och Omar Rudberg. Det var några av namnen när halva startfältet till 2022 års Melodifestival presenterades på fredagsmorgonen.

Ett av de mest oväntade namnen var 21-åriga Samira Manners, uppvuxen i Svedala och idag boende i Malmö där hon studerar på Musikhögskolans singer/songwriter-linje. Nu ska hon tävla i Melodifestivalen med låten ”I want to be loved”.

– Jag har inte riktigt hunnit smälta detta, säger hon.

Hennes efternamn kommer från den brittiske pappan och det gör även det engelska uttalet. Hon singeldebuterade under pandemin och har nu släppt fyra singlar med akustisk pop. Den mest spelade, ”Do it all again”, har 2,3 miljoner spelningar på Spotify. Men Samira Manners har ännu inte fått träffa någon större publik.

Annons

Annons

– Jag uppträdde på Malmö Live inför 80 personer nyligen. Det är den största publiken jag mött.

Och nu väntar en miljonpublik i Melodifestivalen?

– Det är svårt att fatta detta. Jag ser det som en otrolig möjlighet.

Inbäddat innehåll

Under uppväxten har hon skrivit mängder av låtar hemma i sovrummet och en dag tog hon mod till sig och kontaktade Cardiac Records i Ystad. Skivbolaget som startades av Fredrik Andersson som bland annat vunnit Melodifestivalen med Frans låt ”If I were sorry”. Han gillade Samira Manners musik och ett samarbete startade. Nu har det resulterat i att de fått låten ”I want to be loved” med i Melodifestivalen.

– Det är en låt jag är väldigt stolt över. Den passar väldigt fint in i min repertoar. Den är väldigt innerlig och handlar om mina egna upplevelser av att vilja bli omtyckt och älskad, säger Samira Manners.

Att Cardiac Records och Fredrik Andersson har haft flera låtar med i Melodifestivalen tycker hon är väldigt skönt.

– De vet precis vad som är roligt med Melodifestivalen och de vet vilken möjlighet det kan vara. Deras erfarenhet av detta har varit avgörande för att jag ska vilja göra detta, säger Samira Manners.

Men det finns också en annan artist i startfältet som har en helt annan relation till Fredrik Andersson på Cardiac Records.

– Jag har känt Fredrik sedan han hade blöjor i röven. När han var liten påg fick han en Kal P Dal-tröja av mig. Min äldsta dotter och han är nämligen kusiner, säger Danne Stråhed.

Annons

Danne Stråhed. Foto: Per Jahnke.

Annons

Just det: en av de mest skånska artisterna som finns, Danne Stråhed, ska nämligen ställa upp i Melodifestivalen nästa år. Med låtar som ”När en flicka talar skånska”, ”Om himlen och Österlen” och ”La de leva” har Stråhed haft en lång karriär. Och han har faktiskt gjort ett uppträdande i Melodifestivalen tidigare.

– Jag var 1992 med Wizex, men det var ju inte alls samma hajp då, säger Danne Stråhed.

Låten ”Jag ser en ängel” blev ingen jätteframgång för Wizex. Den sjöngs av Wizex-sångerskan Lena Pålsson, medan resten av medlemmarna inklusive Danne Stråhed agerade bakgrundskör. Den åkte ut i första omgången och tävlingen vanns av Christer Björkman.

Har du skickat in fler låtar sedan dess?

– Aldrig. Det här är första gången sedan dess. Det är Fredriks fel, säger Danne Stråhed.

För två år sedan spelade nämligen Fredrik Andersson upp en låt som han tyckte skulle passa Danne Stråhed.

– Han frågade om jag inte kunde skriva en text till den. Men så sade han att han tyckte att orden ”Hallabaloo” och ”gyllene skor” skulle passa bra i den. Då ruttnade jag. Det var ju så jäkla corny. Men jag gillade melodin och bestämde mig för att skriva en text. Fast utan ”hallabaloo” och ”gyllene skor”. Likväl, när låten var klar så fanns ”hallabaloo” och ”gyllene skor” med i texten, skrattar Danne Stråhed.

Så låten som han ska tävla med heter just ”Hallabaloo”. Danne Stråhed, som har en fascination för jamaicansk musik, beskriver låten som ”cool ska” med text om hans liv.

Annons

De senaste åren har Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, Eva Rydberg och låtskrivaren Michael Saxell haft stora framgångar i Melodifestivalen. Alla tre har Danne Stråhed arbetat nära genom åren.

– Jag vet hur mycket det betydde för Hasse och när jag hörde vår låt tänkte jag faktiskt att det här är ju en ”Guld och gröna skogar”, säger Danne Stråhed.

Annons

Klara Hammarström kommer att tävla i Melodifestivalen för tredje året i rad.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Men det finns fler skånska artister och låtskrivare i melodifestivalssällskapet. Klara Hammarström från Höllviken dunkar in ett äkta hattrick genom att ställa upp för tredje året i rad. Denna gång med en låt med den Iron Maiden-smäktande titeln ”Run to the Hills”. En av låtskrivarna bakom ganska nära Höllviken: Anderz Wrethov i Vellinge. Bland de fjorton låtar som presenterades på fredagen har han sitt namn på tre av dem. Tillsammans med bland annat Malmöbosatta låtskrivaren Laurell Barker har han skrivit Faith Kakembos låt. Och tillsammans med bland annat systern Elin Wrethov har han skrivit John Lundviks låt.

Även Malmösångaren Paul Rey dyker upp som låtskrivare i Cazzi Opeias låt.

Anderz Wrethov, Laurell Barker och Paul Rey är tre skånska låtskrivare som har verk med i Melodifestivalen 2022.

Fakta

Dessa ska tävla i Melodifestivalen 2022

På fredagsmorgonen presenterades halva startfältet till Melodifestivalen 2022. De låtarna var:
* ”Bigger than the universe” med Anders Bagge. Låtskrivare: Anders Bagge, Jimmy Jansson, Peter Boström, Thomas G:son
* ”Bluffin” med Liamoo. Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik, Dino Medanhodzic, Ali Jammali.
* ”Freedom” med Faith Kakembo. Låtskrivare: Laurell Barker, Anderz Wrethov, Palle Hammarlund, Faith Kakembo.
* ”Fyrfaldigt hurra!” med Linda Bengtzing. Låtskrivare: Låtskrivare: Thomas G.son, Linda Bengtzing, Myra Granberg, Daniel Jelldéus.
* ”Hallabaloo” med Danne Stråhed. Låtskrivare: Danne Stråhed, Fredrik Andersson, Erik Stenhammar
* ”Hold me closer” med Cornelia Jakobs. Låtskrivare: Isa Molin, David Zandén, Cornelia Jakobsdotter
* ”I can’t get enough” med Cazzi Opeia. Låtskrivare: Bishat Araya, Jakob Redtzer, Cazzi Opeia, Paul Rey.
* ”I want to be loved” med Samira Manners. Låtskrivare: Samira Manners, Fredrik Andersson.
* ”Moving like that” med Omar Rudberg. Låtskrivare: Omar Rudberg, Gustav Blomberg, Amanda Kongshaug, Kristin Marie.
* ”Run to the hills” med Klara Hammarström. Låtskrivare: Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Julie Aagaard, Anderz Wrethov, Klara Hammarström.
* ”Shut me up” med Tribe Friday. Låtskrivare: Isak Gunnarsson, Robin Hanberger Pérez, Noah Deutschmann.
* ”Som du vill” med Theoz. Låtskrivare: Tobias Lundgren, Axel Schylström, Tim Larsson, Elize Ryd, Jimmy "Joker" Thörnfeldt.
* ”Tror du att jag bryr mig” med Niello och Lisa Ajax. Låtskrivare: Yvonne Dahlbom, Niklas ”Niello” Grahn Linroth, Jesper Welander.
* ”Änglavakt” med John Lundvik. Låtskrivare: Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Benjamin Rosenbohm, Fredrik Sonefors, John Lundvik.

Annons

Annons

Till toppen av sidan