Annons

Annons

Annons

Ljusparken i Malmö

Så tycker besökarna om den kritiserade ljusshowen

Den kritiserade och nu också JO-anmälda ljusshowen i Slottsparken lockade under öppningshelgen cirka 2 500 besökare. Sydsvenskan tog en promenad bland lamporna för att höra vad besökarna tycker om Lumagica.

Text: 

Ljusshowen Lumagica i Slottsparken bjuder på fantasifulla ljusinstallationer.

Bild: Lars Brundin

Annons

Det är en blandad grupp människor som går in genom porten till Slottsparken för att se ljusshowen Lumagica som öppnade i lördags.

Barnfamiljer, ungdomar och seniorer vill uppenbarligen se vad Malmöföretaget MK Illuminations ljusinstallation är för något.

Ljusinstallationerna som speglar sig i vattnet får tummen upp av de besökare som Sydsvenskan talade med.

Bild: Lars Brundin

Ett pärlband av vita lampor leder besökaren längs stigen som går genom parken som är fylld med fantasifulla ljusskulpturer och -figurer. Det första man möts av är en liten svampskog i grönt, rosa och blått.

Annons

Annons

En liten bit därifrån står en rådjurshona med sitt kid, upplysta med hundratals små vita lampor. Där står också Samer Ayoub med barnen Louana Serena och Anmar Alsultan.

– Det är första gången det här ordnas i Malmö och barnen ville se alla ljus. Vi har nyss kommit, men det verkar jättefint, säger Samer Ayoub.

Samer Ayoub med barnen Louana Serena och Anmar Alsultan ser fram emot promenaden i parken.

Bild: Lars Brundin

De som planerat showen har inte sparat på fantasin. Vid dammen syns två valstjärtar, på stranden kravlar några sköldpaddor och i en glänta står en giraff. Två sälar leker med en boll och bredvid stigen suger en gigantisk kolibri nektar ur en blomma. Alla figurer är upplysta med färgglada lampor.

Den upplysta kolibrin var ett populärt fotomotiv.

Bild: Lars Brundin

I parken finns också abstrakta ljuskonstverk.

Bild: Lars Brundin

Mellan valstjärtarna och en gran iklädd vita lampor möter vi familjen Pickering från Atlanta i USA. Dottern Rebecka jobbar på Lunds universitet och har sina föräldrar Chuck och Luann på besök. Med sig har hon också sin pojkvän Tom Williams, sjöman från England. De är fascinerade av vad de ser.

Annons

Chuck, Luann och Rebecka Pickering tillsammans med Tom Williams tjuvstartade firandet av Thanksgiving med att besöka ljusshowen Lumagica.

Bild: Lars Brundin

Annons

– Det är så vackert och fint. I synnerhet ljusen vid dammen som speglar sig i vattnet gillar vi. I USA finns liknande parker som man kör igenom med bil medan man lyssnar på musik. Men det här är bättre. Man ser mera då man promenerar och det är också lugnare.

Några balettdansare i rött svävar i luften bredvid en kärlekstunnel gjord av en rad pulserande hjärtan. På avstånd hörs klassisk musik.

Längs dammen promenerar Ingrid Evaldsson från Dalby tillsammans med sin väninna, Malmöbon Cecilia Forss Lasson. De tycker om vad de ser, men vissa saker kunde ha gjorts annorlunda.

– Det är lite tajt och man känner sig inklämd. Figurerna kunde vara lite mera utspridda och de röda färgerna gör sig inte så bra. De ljus som man ser på avstånd och som speglar sig i vattnet är snyggare.

Ljusshowen har JO-anmälts av en Malmöbo som tycker det är fel av Malmö stad att gratis upplåta delar av parken till ett kommersiellt företag.

Bild: Lars Brundin

Malmö stad har upplåtit tre hektar av parken till MK Illumination utan ersättning. Det har väckt bestörtning bland många Malmöbor för vilka parken är ett viktigt rekreationsområde. Cecilia Forss Lasson har följt diskussionen.

Annons

– Man kan inte bråka om allt, men jag kan förstå att de som bor i närheten inte tycker om att en del av parken är avstängd. Som Malmöbo tycker jag också att staden kunde ha tagit en liten hyra av företaget.

Vad tycker ni om biljettpriset- cirka 200 kronor?

– Det är väl okej, vi är ju här.

Annons

Djur från både när och fjärran finns utplacerade i parken.

Bild: Lars Brundin

En Malmöbo har JO-anmält ljusshowen. Hen tycker det är fel att staden har upplåtit delar av parken till ett företag som tar inträde för att man ska kunna besöka den.

"Detta är ett långvarigt avspärrande av parken som gynnar ett privat företag på bekostnad av skattebetalare som stängs ut från parken", skriver anmälaren.

Ljusshowen pågår till den 9 januari.

Bild: Lars Brundin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan