Annons

Annons

Annons

kultur

Petter Larsson
Är Sverige moget för SD:s 90-tal nu?

Tillbaka till bevara Sverige svenskt. Det finns en politisk logik i att SD nu åter utser återvandringen till sin viktigaste fråga, skriver Petter Larsson.

Text: 

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Jimmie Åkesson i talarstolen på SD:s landsdagar. Foto: Tommy Pedersen/TT

Annons

Petter Larsson är frilansjournalist och skribent på kultursidan.

Sverige tar emot färre asylsökande än på decennier.

Men det räcker inte. Man måste också kasta ut dem som är här. Myndigheterna ska därför aktivt söka upp utrikesfödda och erbjuda dem pengar för att lämna landet. I skottlinjen står de ungefär 900 000 personer som lever i landet utan att vara medborgare.

Det är kärnan i SD:s idé om ”återvandring”.

Förr kallades det repatriering, i sin tur en eufemism för etnisk folkfördrivning.

Under hela 90-talet ställde SD kravet att alla invandrare som anlänt efter 1970 skulle sparkas ut. Sedan tonades idén ner, då den var en smula besvärande under den tid man arbetade för att bli rumsrena. Men sedan valet 2018 känner man igen de blågula gossarna igen och inför partiets landsdagar i helgen pekade Jimmie Åkesson ut frågan som den allra viktigaste.

Annons

Annons

Det finns en politisk logik i denna återkomst.

Under lång tid kunde SD skratta åt andra partiers försök att stjäla deras invandringspolitik. Det fanns bara ett original. Men när det nu krävs förstoringsglas för att skilja trillingpartierna till höger åt har SD:s eviga framgångsmaskin gått i stå.

Redan i vintras försökte man därför skapa en konfliktyta mot Moderaterna, med prat om ”kulturell belastning” och ”totalstopp” och genom att hylla de nätkrigande propagandasajter man tidigare tagit avstånd ifrån.

Det här har samma syfte.

Just i frågan om de utrikesfödda som bor i Sverige finns ju fortfarande en klyfta mellan de borgerliga högerpartierna och SD. Medan de borgerliga accepterar att Leila, Ahmed och Jari är lika svenska som Lasse och Lisa utgår SD från en etnisk syn. Bara den utlänning som hårdassimileras kan upptas i nationen. Som det heter i partiprogrammet: den ”som talar flytande svenska, uppfattar sig själv som svensk, lever i enlighet med den svenska kulturen, ser den svenska historien som sin egen och känner större lojalitet med den svenska nationen än med någon annan nation.”

Inga främmande ordföljder, inga knepiga högtidsdagar, ingen osvensk religion, och helst sillamacka för hela slanten.

Och då talar vi inte längre om invandringsmotstånd, utan om om främlingsfientlighet.

Väl medveten om att Moderaterna satsat allt på det blåbruna samarbetet och måste samverka med SD för att vinna regeringsmakten vågar Åkesson nu utmana dem om de väljargrupper som stör sig på hijaber och kebaber och utländska namn.

Annons

Det är i det ljuset man ska förstå varför Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard på Twitter reagerar med att tona ner betydelsen av återvandringsförslaget: Det finns ju redan! Inget konstigt. Här finns ingen konflikt.

Annons

Det stämmer att den som önskar återvända till sitt gamla hemland kan få ett mindre bidrag från Migrationsverket. Detta är något man själv måste ansöka om, och inget myndigheterna uppmanar till. Nästan ingen söker och varje år beviljas max en handfull sådana bidrag.

När detta system sjösattes 1989 underströk den dåvarande regeringen att det var viktigt att bidraget inte var alltför högt, eftersom det skulle kunna uppfattas som en påtryckning: vi vill inte ha er här.

SD:s förslag är motsatsen. Myndigheterna ska aktivt söka upp människor – främst arbetslösa – och erbjuda dem pengar. Målet är just att utöva påtryckningar.

Det är denna skillnad, mellan den handfull som idag på eget bevåg söker stöd för hemresa och att lägga stora resurser – SD talar om en miljard om året – på att aktivt försök sparka ut tusentals, som Malmer Stenergard vill sudda ut.

Men det är ingen detalj, ty i den göms skillnaden på att vilja minska invandringen och att vara emot invandrare. Mellan att vilja stoppa okända människor från andra länder från att komma hit och att vilja fördriva människor som bott i åratal i landet för att bevara Sverige svenskt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan