AnnonsVisitDenmark

Platsen där de kalla vågorna lockar – inte skrämmer

Den bästa surfingen i hela världen finns i Klitmøller på Jyllands västkust – och allra bäst är vintersurfingen. Det menar Vahineura Itchner, som är en av Danmarks främsta och mest erfarna surfare. Vi slog följe med henne i Danmarks eget Hawaii.

Vahineura Itchner tar vara på vågorna. Foto: Mads Tolstrup

Läs mer om de unika vinterupplevelserna i Danmark

Vahineura Itchner blir ett med vågorna när hon dyker ner under de vita gässen och paddlar längre ut till havs. Sedan vänder hon och surfar in mot kusten på den största och bästa vågen av dem alla. På stranden står åskådare i mössa och vantar, men Vahineura tycks inte ett dugg påverkad av vinterkylan.

– När jag ligger på min surfbräda ute i vattnet så blir jag en del av havet. Alla sinnen väcks till liv, säger Vahineura när hon är tillbaka på stranden med surfbrädan under armen.

Vahineura driver surfcenter tillsammans med sin man Mor Meluka. Foto: Mads Tolstrup

Vahineura är femfaldig danmarksmästare i surfing och en av grundarna bakom det unika surfsamhället Cold Hawaii i Klitmøller på den danska västkusten. När hon flyttade hit för elva år sedan var byn ett sömnigt fiskeläge, men efter en eftermiddag bland vågorna bestämde sig Vahineura och hennes man Mor Meluka för att stanna och ta vara på traktens stora surfmöjligheter. I dag driver paret surfcentret Cold Hawaii Surfcamp och Klitmøller har blivit känt som en av världens bästa platser för surfing i kallvatten.

– Cold Hawaii är något helt unikt. Här är du en del av ett samhälle som följer sitt eget tempo beroende på vind, väder och dagens surfing, säger Vahineura.

Hon växte upp i Franska Polynesien, ett land känt för att erbjuda världens bästa surfing.

– Visst är det skönt att surfa i bara bikini på lagom stora vågor. Men det är inte lika kul som att surfa här i Danmark, säger Vahineura och blickar ut över vattnet.

Foto: Mads Tolstrup

De vilda vågorna och den råa naturen här gör surfingen i Danmark tusen gånger häftigare

Just den här dagen är det några enstaka surfare ute på vattnet, men på helgerna kommer många nybörjare för att gå en surfarkurs på Cold Hawaii Surfcamp.

– Vi har gäster i alla åldrar och nationaliteter. Några är här för första gången, andra är kära återseenden, säger Vahineura.

Kurserna arrangeras även vintertid. Enligt Vahineura är vintern den tid på året då hon och hennes man oftast ger sig ut bland vågorna, helt enkelt för att det är roligare.

– Det finns ingen anledning att inte surfa på vintern. Tvärtom så finns det jättemånga anledningar att göra det.

– Det ger en sådan otrolig kick. Kylan ger en rush som man blir beroende av och efteråt hoppar vi in i bastun för att få den perfekta avslutningen på dagen.

Och för de som inte vill ge sig ut på vågorna, men däremot ner i dem, finns flera platser där man vinterbadar i det svalkande vattnet. Populärt i exempelvis Hirtshals och Løkken.

Jyllands fyra bästa vintersurfställen – Vahineura Itchners favoriter

Inside Reef i Klitmøller – ligger bara tre minuters promenad från Klitmøller. Här är det oftast lätta och långsamma vågor som är perfekta för nybörjare. Men även mer erfarna surfare kan få uppleva den perfekta vågen.

Bunker’s Reef break i Klitmøller – ett av Danmarks mest berömda surfställen. När vädret är bra så flockas surfarna här. Surfa här om du är erfaren och kom ihåg att visa hänsyn mot andra surfare – här finns lokalbor som har väntat hela året på den perfekta surfdagen.

Klitmøller Reef – den perfekta platsen för nybörjare eftersom vågorna är lätta att fånga. Här syns också många sup-paddlare i vattnet. Var försiktig med de vassa musselskalen i vattenbrynet bara.

Fiskfabriken i Hanstholm – här kan du uppleva de vackraste, långa vågorna oavsett om det stormar eller är kav lugnt. Platsen är speciellt lämplig för longboard.

Läs mer om de unika vinterupplevelserna i Danmark

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan