Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Moderaternas politik är oansvarig och bakåtsträvande.”

Den gröna omställningen i Europa får inte ske på bekostnad av människors liv och levnadsförhållanden i andra delar av världen, skriver Jakop Dalunde (MP).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den gröna omställningen i Europa får inte ske på bekostnad av människors liv och levnadsförhållanden i andra delar av världen, skriver Jakop Dalunde (MP). Foto: Schalk van Zuydam

Annons

Batterier spelar en avgörande roll för EU:s gröna omställning. Men framställningen av batterier är problematisk. Just nu pågår förhandlingar i Europaparlamentet kring batteriindustrins villkor som ska fastställas i en ny EU-lag. Miljöpartiet vill skärpa hållbarhetskraven, medan Moderaterna istället föreslår att flera viktiga delar i EU-kommissionens förslag ska strykas. 

Idag står batteritillverkning för över hälften av den globala efterfrågan på de två metallerna kobolt och litium. Framöver kommer efterfrågan på dessa metaller att mångdubblas, när behovet av stora och effektiva batterier växer, som ett led i utfasningen av fossila bränslen och en ökande elektrifiering i samhället.

Både för att metallerna är ändliga resurser och för att undvika ökad gruvbrytning måste batteriindustrin ställa om och bli mer cirkulär. Det innebär bland annat att jag i förhandlingarna om den nya batterilagen driver på för att även elsparkcyklars batterier ska omfattas av högre krav på företag och länder att samla in uttjänta batterier, samt för en högre andel återvunnet material i nya batterier. Batteriåtervinnarna ska känna sig trygga att investera i bättre återvinningsprocesser och ökad kapacitet.

Annons

Annons

Moderaterna vill ta bort alla krav på att använda återvunnet material, något som visar hur tomt deras prat om att ta miljöansvar är. Att ta bort kraven, samtidigt som batteritillverkningen de närmsta åren kommer att öka i raketfart, är att strypa den cirkulära ekonomin i sin linda. 

Moderaterna vill också vattna ur de regler som bestämmer hur effektiv en batteriåtervinningsprocess ska vara för att tillåtas i EU. 

Det är svårt att se Moderaternas politik som något annat än oansvarig och bakåtsträvande.

Jessica Polfjärd, EU-parlamentariker för Moderaterna, föreslår att bara det sista steget i återvinningsprocessen ska räknas in i bedömningen av huruvida företag följer lagen eller inte. Det öppnar dörren för oseriösa företag med föråldrade metoder, som slänger bort mer material än de återvinner. 

EU bör istället främja de företag som använder bäst teknologier. Mitt förslag är att EU i den nya lagen höjer återvinningskraven för batterimetaller. Medlemsstaterna bör även ha möjlighet att belöna de företag som överträffar återvinningsmålen.

Att minska behovet av att bryta nytt material till batterierna är också viktigt. Majoriteten av världens kobolt bryts i Kongo, där en kvarts miljon gruvarbetare beräknas arbeta under farliga förhållanden. Enligt Unicef kan var sjunde arbetare vara ett barn. Förutom att gruvarbetarna får slavlöner och jobbar under farliga förhållanden förgiftas vatten och naturen där de bor. 

Moderaterna vill ta bort den del av den nya batterilagstiftningen som ska säkerställa att till exempel barnarbete inte förekommer i brytningen av batterimetaller. 

Annons

Vi gröna i Europaparlamentet vill istället skärpa lagen genom att:

Annons

införa krav på oberoende granskningar av gruvbolagens planer för att förhindra bland annat barnarbete.

utöka listan på metaller som ska kontrolleras.

ge de arbetare som lider av odrägliga arbetsförhållanden eller vars närmiljö påverkats negativt av gruvbrytningen ett sätt att söka kompensation – också utanför EU.

Till årsskiftet ska EU-kommissionen presentera ett förslag på en mer allmän lagstiftning om vilket ansvar företag ska ta i sin verksamhet utanför EU. Det måste träda i kraft så fort som möjligt. Batteriindustrins särskilda problem med miljöförstöring och barnarbete är välkända. Vi miljöpartister håller med kommissionen om att EU behöver ytterligare och kompletterande regler riktade mot just företag som bryter batterimetaller. Det är avgörande för att barn, arbetare och lokalbefolkningen ska få ett så bra skydd som möjligt. 

Den gröna omställningen i Europa får inte ske på bekostnad av människors liv och levnadsförhållanden i andra delar av världen. 

Batteriindustrin har potential att ligga i framkant när det gäller cirkulär ekonomi. Ett exempel är det svenska företaget Northvolt, som har en ambition att tillverka hållbara batterier. Sverige och EU har möjligheten, kapaciteten och tekniken, men dagens batteriindustri har alltför många brister. Skarpa hållbarhetskrav skulle kunna styra industrin i rätt riktning och förhindra att människor och barn exploateras i dess namn. Moderaterna vill se en annan inriktning, där gårdagens teknik ska främjas och den cirkulära ekonomin ska kvävas i sin linda.

SKRIBENTEN

Jakop Dalunde, Europaparlamentariker för Miljöpartiet och grön förhandlare i transportutskottet när det gäller batterilagstiftningen.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy