AnnonsVisitDenmark

8 danska vinterupplevelser du inte får missa

De många långa sandstränderna längs Jyllands västkust gör det till ett perfekt resmål för alla vinterbadare. Men den danska Nordsjökusten har betydligt mer som lockar vintertid – som ostronsafari, sälspaning och krogar fyllda med hygge.

Vinterbad och bastu

Foto: VISITNORDVESTKYSTEN

Att bada vinterbad har blivit en het trend de senaste åren och längs den danska Nordsjökusten finns otaliga stränder att välja mellan. Vid exempelvis Husmoderstranden i Hirtshals kan du få sällskap av de hugade året runt-badarna i klubben De Kolde Piger og Drenge. Klockan 7 varje vardag och klockan 8 på helgdagar samlas de för att ta uppiggande morgondopp. Följ med och känn hur det kalla vattnet får endorfinerna att sprudla. Är du ovan kan du få god vägledning av de rutinerade vintarbadarna i klubben. Husmoderstranden är en av Danmarks officiella vinterbadstränder, vilket innebär att vattenkvaliteten kontrolleras året om.

En annan populär strand för kallbadare är Løkken, som är en av Danmarks populäraste sandstränder sommartid. Här erbjuder North Shore Surf bastu med ”løkkendarisk utsikt” över stranden och piren som sträcker sig ut i vattnet. Och skulle Nordsjöns vatten kännas för kallt finns en uppvärmd badtunna.

Läs mer om fler unika upplevelser i Danmark

Sälsafari

Foto: KJETIL LOEITE

Längs Jyllands västkust finns flera ställen som erbjuder sälsafari, bland annat Jyllandsakvariet i danska Thyborøn. Här kan du följa med en biolog ut på kobbarna där sälarna håller till och spana på både gråsälar och knubbsälar med kikare. Under tiden får du lära dig en massa spännande om de vackra och sällsynta djuren.

Vintervandra

Det finns många fina vandringsleder att välja mellan längs den danska västkusten, från enkla kortturer till flerdagarsvandringar. Du kan bland annat utforska Thy, som är Danmarks största nationalpark, Blåbjerg Klitplantage eller vandra längs Vesterhavscaminon – en fyradagarsvandring genom storslagen natur.

Ett annat tips är att promenera mellan de fascinerande isbergen i Vadehavet. Vintertid bildas isblock i havet här och när tidvattnet drar sig tillbaka kan du vandra mellan isbergen, som kan vara flera meter höga.

Läs mer om fler unika vinterupplevelser i Danmark

Bo på dansk kro

Foto: NØRRE VOSBORG

De danska traditionella krogarna lockar med äkta ”hygge”, mysiga rum och god mat. Det finns många charmiga krogar att välja mellan i de romantiska småbyarna längs Jyllands västkust. Två favoriter att boka in sig på är populära Nymindegab Kro och Michelinkrogen Henne Kirkeby Kro.

Ostronsafari

Foto: HENRIK VINTHER KROGH

I nationalparken Vadehavet kan du följa med på en guidad ostronsafari och frossa i de exklusiva skaldjuren. Två gånger per dygn drar sig tidvattnet undan och gör det möjligt att plocka ostron utan att bli blöt. De lärorika safariturerna avslutas med champagne och grillade ostron framför brasan vid Vadehavscentret.

Cykla genom nationalparken

Nationalparken Vadehavet har så unik natur att parken har tagits upp på Unescos världsarvslista. Ett underbart sätt att uppleva den på är på två hjul. Längs vägen får du se det unika kustlandskapet med sitt rika fågelliv och många vackra utsiktsplatser. Det går utmärkt att trampa runt på egen hand, men vill du lära dig om områdets natur rekommenderas en guidad tur, exempelvis med en av de kunniga biologerna på Vadehavscentret

Fiskauktion

Att ge sig ut i ottan och vara med på en riktig fiskauktion efter att fiskebåtarna har kommit in med nyfångad rödspätta, kummel och torsk är en oförglömlig upplevelse. I kuststäder som Hanstholm och Hirtshals finns möjlighet att få en inblick i den anrika, danska fiskekulturen, men också att få smaka på havets delikatesser på någon av kustens många högklassiga restauranger.

Skörda i naturen

Även under vinterhalvåret finns det delikata råvaror i naturen som kan skördas, helt gratis. Längs den danska västkusten kan du bland annat plocka strandsniglar, tång och slånbär. Följ gärna med på en guidad tur med någon som är kunnig på ätliga växter från naturens skafferi. Till exempel Vadehavscentrets Vadehavstur.

Läs mer om fler unika vinterupplevelser i Danmark

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan