AnnonsIca Malmborgs

Julens godaste smaker direkt från skånska gårdar

Janssons frestelse, lussekatter och risgrynsgröt. Som så många andra högtider kretsar mycket av julen kring goda smakupplevelser tillsammans med vänner och familj. Med Malmborgsbutikernas egen märkning ’Lokalt från Skåne’ är det enkelt att välja mat som är snäll mot djur, natur och miljö i jul. En av ICA Malmborgs många lokala mathjältar är Skånemejerier vars produkter är ett självklart inslag på de flesta skånska julbord, både bland de söta och de salta klassikerna.

Louise Bergqvist, Brand Manager Milk & Cooking på Skånemejerier

Louise Bergqvist är Brand Manager Milk & Cooking på Skånemejerier. Här berättar hon om hur du kan fira en hållbar jul med Skånemejeriers produkter. Hon delar också med sig av några riktigt smarriga recept där julfavoriterna grädde och smör bidrar med både smak och doft som får dig att komma i stämning.

Naturligt hälsosamma produkter

– Det är inte någon slump att mjölk finns med i kostrekommendationer världen över, säger Louise Bergqvist. Det är en naturligt näringstät produkt som innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi människor måste få i oss varje dag. Det finns ingen annan dryck som är så näringsrik. Mjölkens naturliga nyttigheter följer även med till andra mejerivaror.

Skånemejeriers sortiment består av tolv varumärken som tillsammans täcker alla dagens behov, allt från frukost och hälsosamma mellanmål till ingredienser för matlagning och bakning. Dryckesmjölken är den viktigaste varugruppen men från den tillverkas också allt från fil och yoghurt till kvarg och ost. I produktutvecklingen prioriteras bland annat hållbar produktion, lokala ingredienser samt att minimera mängden socker och salt.

– Ett bra exempel på detta är produktserien Bara som endast innehåller yoghurt och frukt, inget tillsatt socker eller andra tillsatser. Det är en väldigt ren och naturlig produkt. Vi tror på att hitta tekniska lösningar framför tillsatser, och vid val av ingredienser till våra produkter tar vi alltid hänsyn till miljöpåverkan. Ett annat exempel är Bravo juicer och smoothies som består av 100 procent frukt och bär, berättar Louise Bergqvist.

Julens smaker – från gård till bord

Skånemejerier köper endast in mjölk från bönder i Skåne och södra Sverige. Det betyder att det är en kort väg från ko till konsument och att mjölken är pinfärsk när den kommer till butikerna.

– Smör och grädde är julens stjärnor i köket, menar Louise Bergqvist. De lyfter smakerna på ett unikt sätt. Smältpunkten i munnen är perfekt och då frigörs smakerna.

Skånemejeriers gräddprodukter inkluderar kaffegrädde (12 procent), matlagningsgrädde (13 procent) och vispgrädde som antingen har en 36 procent eller 40 procent fetthalt.

– Det är fetthalten som bidrar med smak och ger grädden dess egenskaper, så gör hellre en mindre mängd i stället för att dra ner på fetthalten när du bakar. Den 36 procentiga grädden är allsidig och kan användas både till bakning och matlagning som till exempel Janssons frestelse. Den 40 procentiga grädden är mer smakrik och blir härligt fluffig när du vispar den. Perfekt till tårtan eller som topping på varm choklad, säger Louise Bergqvist.

Flera av Skånemejeriers andra mejeriprodukter är givna favoriter på julbordet, de flesta finns även som laktosfria alternativ

– Åsens Lantmjölk är en favorit hemma hos oss. Eftersom den är ohomogeniserad har fettet inte finfördelats. Den är otroligt smakrik och passar bra till gröten. Dessutom har vi gräddfil som är gott till sill och våra smaksatta crème fraîche passar bra till kött, fisk och grönsaker. Till jul hittar du också vår populära pepparkaksfil, när den dyker upp på hyllan så får man den riktiga julkänslan. Utöver detta så har Skånemejerier också flera svenska kvalitetsostar som passar perfekt tillsammans med alla klassiker på julbordet, avslutar Louise Bergqvist.

Fira en hållbar, hälsosam och riktigt god jul tillsammans med ICA Malmborgs och deras lokala producenter! Allt som kommer från skånska gårdar är tydligt uppmärkt med ’Lokalt från Skåne’. Det fungerar som en kvalitetsstämpel och betyder att maten kommer från utvalda leverantörer som arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor och lever upp till ICA Malmborgs höga krav på hälsa och djuromsorg.

Klassiska julfavoriter med en tvist

Nu är det dags att samla familjen, ta fram förklädet och sätta på julmusiken. Här bjuder Louise Bergqvist, tillsammans med ICA Malmborgs och Skånemejerier, på tre läckra julrecept.

Läs mer på Ica Malmborgs hemsida

Recept:

Fakta

SAFFRANSSNURROR


Ingredienser:
50 g jäst

4 dl Mjölk

1 dl Vispgrädde

1 g saffran

1 ½ dl strösocker

½ tsk salt

1 ägg

150 g rumsvarmt Smör

ca 12 dl vetemjöl


Fyllning:

150 g Smör

½ dl vit glögg

200 g mandelmassa

2 dl gula russin
1 ägg
2 dl crème fraîche

2 msk florsocker

½ tsk vaniljpulver


Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Smula sönder jästen i en degbunke. Värm mjölk och grädde till fingervarmt. Häll i bunken och rör ut jästen. Tillsätt saffran, socker och salt. Knäck i ägget. Dela smöret och lägg i. Jobba in lite mjöl i taget tills det blir en smidig deg. Låt degen jäsa i 40 minuter. Rör under tiden samman fyllningen. Dela degen i 4 delar och kavla ut. Bred på fyllning och skär degen i två bitar. Rulla ihop och skär i skivor. Lägg rullarna i tre springformar och låt jäsa i 30 minuter. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills de har fått fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna något. Rör samman crème fraîche, socker och vanilj. Ringla crème fraichen över bullarna. Nu är det dags att njuta!

Fakta

KOKOSKOLA MED INGEFÄRA OCH LIME

Ingredienser:
3 dl Vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
3 msk Smör
½ dl kokos
1 tsk ingefära
½ tsk flingsalt
1 lime

Gör så här:
Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt puttra i ca 20 minuter. Gör ett kulprov genom att ställa en liten sked med kola i ett glas med kallt vatten. Stelnar kolan så att du kan rulla en liten kula av den är den klar. Rör i smör, kokos, ingefära och salt. Riv i zest från lime. Häll i en form, ca 20 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper och låt svalna. Skär sedan i bitar och slå in i papper. Förvara gärna kolorna i en burk med lock så håller de bättre.

Fakta

KRYDDPEPPARTRYFFEL MED PEPPARKAKSCRUNCH

Ingredienser:
5 dl Vispgrädde
2 dl socker
1 tsk malen kryddpeppar
800 g choklad
250 g Smör
Garnering
Krossade pepparkakor
Gör så här:
Koka upp vispgrädde, socker och kryddpeppar. Häll blandningen över den hackade chokladen, rör till en jämn massa. Klicka i smöret och vispa ihop. Häll tryffeln i en plastad form och låt svalna i rumstemperatur. Ställ in i kyl ca 30 minuter, ta ut och skär i kuber. Rulla tryfflarna i krossade pepparkakor.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan