Annons

Annons

Annons

Planerna på en outletby

Så ska Skånes nya lyxoutlet med 130 butiker se ut

1000 nya arbetstillfällen och en hel ”by” där 130 outletbutiker har rabatterad försäljning av märkesprodukter som Gucci och Versace.

Företaget Rioja Estates Limited vill pumpa in drygt 1,2 miljarder i projektet Malmö Designer Village – och förhoppningen är att första delen av handelscentret kan öppna på Center Syd-området 2025.

Modern arkitektur som mixas med skandinavisk tradition. Det är utgångspunkten för den planerade outlet-byn med 130 butiker som inom de närmaste åren ska ta form på Center Syd-området. Skiss: Rioja Estates Limited

Annons

Företaget Rioja Estates Limited, som redan har liknande projekt på flera håll i Europa, står bakom satsningen som lanseras som den första i sitt slag i Skandinavien.

Konceptet är att bygga upp en hel ”by” med outletbutiker, inriktade på märkesvaror inom mode och inredning. Bredden i utbudet ska sträcka sig från tidigare säsongers produkter och andrahandssortering, till nya kollektioner.

Marken som företaget är intresserat av ligger i östra delen av Center syd-området och ägs av Kävlinge kommun.

Målsättningen är att byn ska innehålla både parkområden och torg med lekplatser och scener för olika evenemang. Skiss: Rioja Estates Limited

Bygget planeras i två faser:

Annons

I första etappen kommer Malmö Designer Village att omfatta 90 butiker och 6 restauranger/kaféer. En ny rondell anläggs norr om handelscentret för att underlätta trafiken från Lagervägen, där det också byggs en ny busshållplats. Det finns också planer på en shuttleservice till och från tågstationer och busstorg i närheten. Beräknad invigning: sommaren 2025.

Annons

I etapp två, som byggs väster om etapp ett, tillkommer ytterligare 41 butiker och 2 restauranger/kaféer. Ytterligare parkområden anläggs. Beräknat att öppna hösten 2027.

Planerna för området rymmer också parkeringar med plats för närmare 2000 bilar och runt 600 cyklar.

Området får egen busshållplats och det finns också planer på en shuttleservice till närliggande tågstationer. I skisserna ryms också parkeringsplatser för närmare tvåtusen bilar. Skiss: Rioja Estates Limited

Butikerna byggs mestadels i ett plan mellan gångstråk som sammanlänkar områdets olika delar. Restauranger och kaféer med uteserveringar grupperas runt torgen och vid områdets centrala trädgårdsentré planeras scener, lekplatser och utrymme för olika evenemang.

Uppskattningsvis ska satsningen generera 1000 nya arbetstillfällen till Kävlinge kommun och locka 1,9 miljoner besökare per år till Center Syd-området under uppstartsfasen.

I februari 2020 klubbades en avsiktsförklaring mellan Kävlinge kommun och Rioja Estates Limited. Ett avtal som innebar att företaget under ett års tid fick ensamrätt att undersöka förutsättningarna att etablera sig på platsen.

– Det har blivit lite fördröjt, allting blev ju fördröjt av covid. Vi håller på och förhandlar i slutskedet, säger Kävlinges kommunalråd Pia Almström (M).

Annons

Men politiken har inte varit eniga om satsningen. När beslutet om avsiktsförklaringen kom upp i fullmäktige avstod Kristdemokraterna från att rösta, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet röstade emot. Ökad biltrafik, risk för att slå ut lokala handlare och överkonsumtion var några av argumenten som lyftes i debatten.

Annons

Vad ser du som största vinsten med den här etableringen?

– Det blir en attraktivitet för kommunen. I dagens samhälle är det outlet och lågprishandel som fungerar bra. Det kommer dra hit människor och framförallt blir det ett stort antal arbetstillfällen för många olika yrkesgrupper och våra ungdomar, säger Pia Almström.

Tillgängligheten i Malmö Designer Village ska ökas genom att butikerna mestadels byggs i ett plan. Skiss: Rioja Estates Limited

Och nu är det dags för nästa steg. I veckan ska Kävlinges miljö- och byggnadsnämnd ta ställning till två bygglov, ett för handelscentret och ett för parkeringsplatser på en angränsande tomt. Området omfattar totalt runt 130 000 kvadratmeter, där en dryg femtedel ska bebyggas med butiker och restauranger. Prislappen är satt till 87 miljoner.

– Byggloven betyder ju inte att det är klart. Sedan är det den affärsmässiga delen att komma överens om. Där pågår diskussioner, säger kommundirektör Mikael Persson.

Grafiken visar platsen där handelscentret ska ligga. Utöver det området tillkommer mark på en angränsande tomt där planen är att bygga ut parkeringen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan