Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”I Moderaternas Malmö kan människor nå lika högt som de skyskrapor vi ska bygga. Moderaterna är Malmös samlingsparti.”

Det finns ingen naturlag som säger att Malmöbor ska få sämre chanser i livet än andra. Malmöborna är på inget sätt sämre än landets övriga befolkning, de har bara drabbats av ett sämre politiskt styre, skriver Helena Nanne som i höst valts till ledare för Moderaterna i Malmö.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Helena Nanne
 är förstanamn för Moderaterna i Malmö.

Bild: Patrik Renmark

Annons

De närmaste tio månaderna kommer jag att göra allt för att förtjäna Malmöbornas förtroende att efter valet ta över ledningen av staden.

Jag älskar Malmö. Jag är född i Malmö och har bott i staden hela mitt liv.

Malmö är på många sätt Sveriges bästa stad. Hit flyttar unga människor som känner att de sociala normerna i en småstad är allt för trånga för att kunna vara sig själva.

Till Malmö söker sig drivna entreprenörer för att få chans att se sitt företag växa på en dynamisk plats med god tillgång till riskkapital.

I Malmö har människor från hela världen fått möjlighet att leva i fred och frihet.

Malmö är absolut en stad att älska, men samtidigt en stad som inte får uppnå sin fulla potential eftersom den i 27 år har styrts av en socialdemokrati som har misslyckats med flera av kommunens mest centrala uppgifter.

Annons

Annons

Malmöbor drabbas av socialdemokratin varje dag. Massarbetslöshet håller människor utanför gemenskap och möjlighet att stå på egna ben. I Malmö är arbetslösheten 13,5 procent, högst i hela landet, enligt Arbetsförmedlingen.

Otrygghet och kriminalitet förstör och släcker människoliv i Malmö. Tusentals barn får aldrig en värdig skolgång. Hedersförtryck tillåts breda ut sig i förskolan. Judiska familjer flyttar från staden eftersom deras barn misshandlas i skolan. Splittringen mellan människor blir allt djupare. Bidragsberoendet är större än på någon annan plats i Sverige. Det behöver inte vara så.

Det finns ingen naturlag som säger att Malmöbor ska få sämre chanser i livet än andra. Malmöborna är på inget sätt sämre än landets övriga befolkning, de har bara drabbats av ett sämre politiskt styre.

Ett maktskifte i Malmö skulle göra skillnad. Om jag får Malmöbornas förtroende att leda staden i ett moderat styre innebär det stora omläggningar av den politik som förs. Skillnaden mellan Moderaterna och Socialdemokraterna är inte fördelningen av någon enskild budgetpost: Moderaterna vill bygga ett Malmö som håller ihop som vilar på arbete och gemenskap istället för på bidragsberoende och utanförskap.

I Moderaternas Malmö kan människor nå lika högt som de skyskrapor vi ska bygga. Här begränsas ingen av hedersförtryck, bidragsberoende eller de låga förväntningarnas rasism där människor med utrikes bakgrund inte förväntas kunna försörja sig själva. Här lönar sig hårt arbete och ansträngning och vart människor är på väg är viktigare än var de kommer ifrån.

Annons

Massarbetslösheten ska tryckas tillbaka, alla barn i alla Malmös stadsdelar ska kunna lyckas med skolan och tryggheten ska stärkas både på gator och torg och i hemmet.

Annons

Moderaterna är Malmös samlingsparti. Vi kan samtala med alla och min dörr står öppen för alla som vill få till stånd ett maktskifte och genomföra nödvändiga reformer för att förbättra Malmöbornas vardag.

Det hopplösa parlamentariska läge som förlamar Sveriges riksdag riskerar att också drabba Malmö efter nästa val om andra partier behåller sina nuvarande låsningar.

Moderaternas löfte om att vara ett brett samlingsparti i Malmö bygger inte på partitaktiska avvägningar, utan på att staden behöver ett handlingskraftigt politiskt styre som har förmåga att lösa de allvarliga samhällsproblem som drabbar Malmöborna i deras vardag.

Stadens bästa måste alltid gå före enskilda partiers egenintresse. Den politiker som tycker sig vara för fin för att samtala och samarbeta med andra klarar inte av att ta ansvar för Malmös framtid.

Moderaterna är inte bara partiet som kan samla många partier i breda uppgörelser om viktiga frågor. Vi är också partiet som kan samla stora grupper Malmöbor från hela staden.

Vi är partiet för undersköterskan i äldreomsorgen som slitit år efter år, men uppmärksammats först under pandemin. Vi är partiet för föräldrar som oroar sig för om det finns en förskoleplats på samma sida av staden som de bor. Vi är partiet för företagare som vänder på varje krona och för kvinnor som efter många år hemma med sina barn inte har en egen inkomst och inte har råd att lämna sin destruktiva och våldsamma relation.

Annons

Moderaterna är partiet för den unga tjej som oroar sig för klimatet, men också för den äldre Malmöbo som oroar sig över om den som kommer från hemtjänsten imorgon pratar svenska och kommer att förstå.

Annons

Moderaterna är och ska fortsätta vara partiet för alla dessa Malmöbor och många fler. Moderaterna kommer göra det som krävs för att alla ska nå sin fulla potential, för att Malmö i sin tur ska kunna nå sin fulla potential.

Malmö behöver ett maktskifte. Det finns ett tydligt facit efter 27 år med Socialdemokraterna: Sveriges högsta arbetslöshet, misslyckade skolor och ett bidragsberoende som saknar motstycke. Nu är det dags för Malmö att få den nystart som Malmö förtjänar. Jag och Moderaterna står redo att axla uppgiften.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy